MP stöttar ekonomisk kompensation för vanvårdade

Förtroendet för Mona Sahlin ökar, en glädjande nyhet i ett mediaklimat där det förutbestämts att hon skall ställas i så dålig dager som möjligt.

Det är svårt att få svar på om RödGröna kommer att stötta ett krav på ekonomisk kompensation till dem som varit utsatta för vanvård i den svenska socialvården. Ylva Johansson sa vid ett kort samtal i tisdagseftermiddag att något besked knappast kan komma innan valet.

Kravet på ersättning är en av många viktiga frågor för gruppen som varit vanvårdade som barn. Att få ett gemensamt svar på att man kommer att stötta kravet, under förutsättning att det t.ex återfinns i Upprättelseutredningens slutförslag, skulle ge många vanvårdade hopp.

Peter Eriksson en av språkrören inom MP sa i januari i ett morgonTV program att han ansåg det självklart att vanvårdsgruppens krav var berättigade. Peter Eriksson upprepade detta i tisdags och lovade också att ta upp frågan med sina RödGröna vänner. Vi vet att det finns röster inom vänstern som också stöttar detta, medan Mona Sahlin lovat en offentlig ursäkt om de vinner valet. Men en offentlig ursäkt är lättare att lova än eknomisk kompensation.

Den ekonomiska kompensationen blir troligtvis oberoende vilken regering som vinner en fråga som kommer att ta tid. Vad händer om Kerstin Wigzell inte tar upp det i Upprättelseutredningen. Skall då hela frågan diskuteras och åter igen ta tid från annat viktigt arbete. I ett av Maria Larssons förslag finns bla möjligheten att stämma socialtjänsten om de medverkar till ny vanvård. Det kan röra allt från att inte omhänderta och ge adekvat vård till missbrukare som att underlåta att omhändertagna inte får vara med i diskussionen kring sin eget placering, bristande uppfäljning av familjehemmet etc. För dem som känner sig kränkta av behandlingen inom SiS-vården.

SOCIALA INVESTERINGSBUDGETAR RÄDDAR KOMMUNAL EKONOMI

Kan man investera i imateriell verksamhet och få vinst! Jo det är möjligt, menar nationalekonomen Ingvar Nilsson som vänt på begreppet kommunal ekonomi. I stället för att beräkna kostnader för t.ex klottersanering menar Ingvar Nilsson att man skall titta på vad det kostar att förebygga, innan någon kommer så långt som till klotter. Ju tidigare i barns liv samhället kan träda in med insatser i form av föräldrastöd, skolstöd etc dessto mer pengar sparar samhället.

Idag läggs lite pengar på yngre barn för att sedan under ett antal år inte få någon satsning alls. När strulsituationen är på topp portionerar samhället ut lite pengar för kanske familjevård, behandlingshem etc. Insatser som är relativt sett verkningslösa. Att betala lite mer i början är lönsamt, sa Ingvar Nilsson som också ser metoden som ett sätt att utmana den traditionella synen på kommunal och samhällerlig ekonomi.

Norrköping är den första kommunen i landet som seriöst satsar på sk sociala investeringar enligt kommunalekonomisk mall. 32 miljoner har lagts för 2010 som skall användas, säger Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping, för långsikta mål och insatser för att hjälpa barn och ungdomar.

Projektet skall utvärderas löpande men de pengarna skall inte tas ur investeringsbudgeten. Det krävs mod att våga satsa, men än bättre Lars S har också fått med sig oppositionen i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s