50 miljarder kostar supen

Världens största tillverkare av Antabus och ensamma om produktionen av stesolid, Actavis, sponsrade seminariet Varför har vi inga krökarsyrrar i alkoholistvården i Almedalen. Allt för få landsting medverkar till att preparat som antabus används i alkoholistvården. Dessutom fanns en fråga som lite kom i skymundan, förskrivningsrätt för sjuksköterskor. Därmed skulle alkoholisterna inte ens behöva träffa en läkare. Det råder brist på beroendeläkare och att lägga över ansvaret på sjuksystrarna på beroendemottagningarna är en nöddörr.

Benny Haag, spritpartiet som var en i panelen blev en frisk fläkt när han påpekade att det inte finns 5-10 procent alkoholister i landet utan minst 500 000. Varje missbrukare har i snitt fyra personer omkring sig som drabbas och främst är det barnen som tar stryk. Detta kan inte botas med medicinering lika lite som revia, antabus eller stesolid ger långsiktig hjälp mot alkoholmissbruk. Medicinering skall vara kortsiktig och kombineras med terapi, behandling och läkaruppföljning.

Problemet i dag är tillgängligheten inom behandlingen. Beroendemottagningar finns bara i storstadsregionerna och i Stockholm fungerar inte den tongivande mottagningen Maria Beroendecenter särskilt bra. Långa väntetider för missbrukarna gör att många avviker, brist på läkare. Ibland kan missbrukare behöva vänta upp till åtta timmar för att träffa en läkare. Detta vill Missbruksutredningen ändra på, tillgången måste bli bättre och bemötandet av missbrukare måste skärpas. Dessutom saknas det idag kopplingar mellan sjukvården och socialtjänsten något som lämnar missbrukarna på ruta noll.

Allt fler socialförvaltningar underlåter att skicka missbrukare på behandling, uppföljningen av dem som få åka brister och i Stockholm återfaller flertalet i missbruk.

Det krävs med andra ord inte mer medicinering och som jag upplever det att lura missbrukare att deras problem blir lösta av Revia eller Naltrexon (blockeringsmediciner som tar bort effekten av alkohol.)

Jag ser fram emot Missbruksutredningens resultat, men utredningen kommer fem i tolv. I väntan på lag och förordning kommer ytterligare tusentals drabbas av anhörigas missbruk, Alkoholmissbruket kostar 50 miljarder per år vilket motsvara ett dagis eller 100 000 sjuksystrar.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s