att inte bli trodd

Barn som berättar som sexuella övergrepp har svårt att bli trodda. Vuxenvärlden i form av psykologer, socialförvaltningar etc ifrågasätter ofta berättelser utifrån var det påstådda övergreppet begås. Jag kan inte nämna mer men en historia lade polisen ner då just socialsekreterare förklarat att beteendet hos barnet i fråga var normalt utifrån att pappan var boven.

Shy Keen, berättar i boken Trasig om hur hon och hennes syskon konstant utsattes för sexuella övergrepp från 2 års ålder. När hon äntligen tog mod till sig som 7 åring att berätta, blev hon förövaren och styvfadern den utsatte. Allt under en tigande med medgivande mamma. Shy Keen hyllas som 40 åring för sitt mod och kamp för andra barn i arbetet Phenixrörelsen, det skulle ta henne 38 år att få upprättelse för sig och sina syskon. Rättsligt fick Shy det inte men hon räddade andra barn. Hon fick en ursäkt av premiärministern och en medalj, men huvudhjälpen kom från en dokumentär gjord av BBC, journalisterna trodde på Shy.

Vad vill jag säga med detta, jo de två flickor som idag är vuxna och såldes till maktens män under några år i slutet av 70-talet är fortfarande misstrodda av etablissemanget, i det här fallet politikerna. De har inte fått någon ursäkt. Anna som berättade om Littorins Sexköp säger så här på AB idag

”– Min klient Sven Otto Littorin förnekar brott och avvisar därmed bestämt anklagelserna som är publicerade i Aftonbladet. Tills vidare avser min klient att inte göra några ytterligare uttalanden, sa Birgitta Hållenius till TT.

För Anna blev beskedet en besvikelse, dels över att det är många som inte tror henne. Dels för att det hon ville skulle komma fram, hur vanligt det är att män med makt och pengar köper sex, nu kommit i skymundan.

– Jag hoppas folk kan lägga personerna i den här affären åt sidan och lyfta den faktiska frågan att sexköp är något som pågår konstant runt om i vårt land. Man får inte glömma att det är män med pengar som köper sex, det är trots allt inte gratis, säger hon.

Att inte bli trodd är en kränkning intill utsagan är prövad, det gäller inte bara Littorin utan i högsta grad Anna. Jag tror på henne, jag tror på barn som berättar om övergrepp och jag tror på ungdomar som känner sig kränkta inom vård och behandling, jag tror på vuxna som berättat om vanvården i sin barndom. Jag tror tills motsatens är bevisad när det gäller de små människornas möjlighet att slåss mot makt och överhet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s