Regeringen måste tänka en gång till om alkolås

I såväl Aftonbladet som Expressen går debattenom alkolås. Viveca Lärn som själv kört rattfull sågar förslaget. Dagge i AB berättar om hur han blev påkörd av ett rattfyllo. Två dagar före sitt bröllop blev en ung kvinna påkörd vid ett övergångsställe i Stockholm. Kvinnan som körde bilen var påverkad av narkotika. Det blev aldrig något bröllop och den som körde fick sex månaders fängelse. Är det inte begripligt att människor som drabbats av rattfulla förare reagerar, men än mer att den som också kört full gör det.

Åsa Torstensson, infrastrukturminister”tror att förslaget kommer minska antalet rattfyllor och hjälpa de som har alkoholproblem.
– Det skapar möjligheter för den rattonyktre och den som är missbrukare att få hjälp med sitt alkoholmissbruk, säger hon till ”Ekot”. Hennes kunskap om alkoholism och beroende är i underkant, kanske måste man först lära sig vad missbruk och beroende är innan man uttalar sig. Det är som att ge ett förstahandskontrakt till en aktiv missbrukare och tro att han/hon slutar med missbruk för att de har bostad.

Viveca Lärn har en betydligt nyktrare syn på frågan: ”Viveca Lärn väntar på rättegång för sin rattfylla som hon tidigare berättat om i medierna. Hon tror inte alls på förslaget.
– Jag tror inte det hjälper nykterheten på vägarna ett enda dugg. Den som är full eller bakfull har betydligt sämre omdöme och kör ändå om den vill. Det är lätt att låna en bil eller låta någon annan blåsa, säger hon i Sveriges Radios ”P4 Extra”.
Viveca Lärn tror att de flesta som kör fulla lider av alkoholism precis som hon och då är det viktigast att få hjälp att hantera sitt problem.

Thomas Bodström säger att förslaget är bra med ett undantag, förslaget måste subvensionera:

Förre justitieminister Thomas Bodström (S) är positiv till förslaget – med ett förbehåll.

– Det är lösningen på rattfylleriet men det måste subventioneras, annars blir det en klasslagstiftning, där bara de som har råd kan installera alkolås, sade han i en kommentar till förslaget.

Alkolås är en mekanism som mäter alkoholhalten i utandningsluften. Har föraren druckit för mycket går det inte att starta bilen.”

Alkoholpolitik består av tre delar, tillgång och efterfrågan samt sjukdomen alkoholism och att vissa människor inte skall dricka av den enkla anledningen att alkoholen utlöser sidor, beteenden som är skadliga för dem själva och andra. Tillgång och efterfrågan är en politisk debatt. sjukdomen alkoholism tillhör sjukvården men där har man förpassat den till mer eller mindre fungerande alkoholmottagningar samtidigt som socialtjänsten allt mindre bryr sig i alkoholmissbruket och skadeverkningar. Med andra ord ett samhälle som inte är beredd att ta ansvar för hela alkoholfrågan utan bara delar av den kommer inte att få nyktra förare.

Som jag skrev i min orginalblogg, skall notoriska olovligförarbrott leda till körkort…?

Idagens körskoleutbildning ingår kunskap om alkohol och droger, trots detta kör många unga och nyblivna förare onyktra. Skulle alkolåset hjälpt, troligen inte någon annan hade blåst grönt i stället.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s