Nu förstår jag Björklunds ide om lärlingar…

Det räcker inte med högsta betyg för att komma in på sin önskeutbildning. I det nya antagningssystemet på Universitet och Högskola är alla betyg innan 2003 värdelösa även om de ligger i topp. Elever som kompletterat eller läst på Komvux sätts i samma kvot som toppbetygsgruppen (den gamla) och lottas in. Studier skall löna sig och den som vill få läsa till högre utbildning. Det var ett signum inom den tidigare regeringen och i sig rättvist. Ävenom inte alla nådde upp till betygen för att antas till högre utbildning fanns möjligheten.

”I år används nya regler när betygen ska värderas. Sökande kan numera få extrapoäng om man läst vissa meriterade kurser, exempelvis matematik och språk. I stället för 20,0, som traditionellt sett räknas som maxgräns, kan man få upp till 22,5 i poäng. Reglerna gäller däremot enbart gymnasiebetyg från 2003 och framåt, det vill säga personer under 26 år.
Det innebär att utbildningar som är så populära att de kräver mer än 20,0 i meritvärde inte är öppna för alla.”

För den som kände att skolan efter 12 år var enough, fanns möjlighet att jobba, resa och mogna. Att fatta beslut om framtiden kräver kanske lite eftertanke något som inte ges möjlighet när man står mitt i studierna. Många väljer också gymnsieprogram i en form av desperation för att sedan finna att detta ville man egentligen inte alls.

Då fanns möjligheten att komplettera betyg och söka annan utbildning. I det nya systemet meritvärderas språk och mattematik, Men hur får man meritpoäng för att man har lägsta betyg i franska eller ett lågt betyg i matte. Meritpoäng borde väl rimligtvis också kräva någon form av minimiresultat. Lek med iden att en student innan 2003 gått ur gymnasiets språkliga linje (halvklassisk) har toppbetyg i franska, spanska och engelska. Den studenten har idag inte möjlighet att utbilda sig inom sitt språkintresse därför att hon/han valt att vänta.

Dessutom är de klassiska språken i stort sett ute, allt fler elitinriktade gymnasieskolor (även grundskolan) satsar på udda språk som kinesiska, japanska eller arabiska. Det senare lite kul då vi har ganska många arbiskttalande i landet, som har bra utbildning, men som inte frågas efter.

För många yngre är det svårt att bestämma livs- och yrkesval som tonåring. Hur många av oss visste vid den åldern vad vi ville inte ville. Den som skiter helt i skolan under en viss tid kanske inser några år senare vad man vill och  gör något åt det då. För samhället torde det vara billigare om några väljer att vänta, än att ångra sig efter 12 års skolgång. För några få blir drömmen om yrkesval dessutom omöjligt eftersom det inte kommer att finnas möjlighet att läsa vid en svensk högskola, om man inte väljer att gå direkt efter gymnasiet.

Jag har sett elever gå ut ur gymnasiet med urusla betyg, men som några år senare läst igen och kompletterat med kanonbetyg. De pluggar idag inte bara i Sverige utan också utomlands. Det senare är en möjlighet som några få har. Jobbar men en tjej som pluggar till läkare i Ungern, en omöjlighet om inte hennes mamma hjälpte henne. Men hur många har föräldrar med ekonomi att supportra utlandsstudier. CSN har på grund av fusk skärpt reglerna för lån till utlandsstudier vilket gör det omöjligt att läsa utomlands överhuvudtaget utan stöd av anhöriga.

5 786 personer som sökt med betyg som i praktiken inte har något värde. Beräkningen har gjorts av Verket för högskoleservice på uppdrag av Dagens Nyheter.
Främst gäller det utbildningar för läkare, jurister och civilekonomer.”

Vi kan då lägga till att alla de elever som inte når upp till högsta betyg i den nya skolan också kommer vara utestängda från högskolestudier som de drömmer om. Med ett annat ord kalla jag det klassamhälle där de mest motiverade och från hem med starkt stöd prioriteras, medan ungdomar till mindre bemedelade blir hänvisade till yrken man inte vill eller sk yrken som blir över. Eller varför inte lärlingsplatser.

P är en arbetskamrat till mig, han jobbar extra inom äldrevården, han gick kockutbildning på gymnasiet. Efter ett år i jobbet insåg han att detta ville han inte. Istället gick P till arbetsförmedlingen och bad om en lärlingsplats för att bli snickare. Men se nu var dörren stängd. Du har redan en utbildning sök jobb utifrån den. Med andra ord bli möjligheten att byta yrke och inriktning allt svårare.

Regerings arbetslinje innebär att alla prövas mot den öppna arbetsmarknaden. Men om den kräver viss utbildning och jag saknar den, vad händer då?

Studier kräver motivation för var och en som arbetat inom skolan vet man att elever som inte förstår inte vill, knappast blir hjälpta av att arbetstakten ökar, färre lärare, mer mattematik, mer språk. Inlärning handlar om lärlust och mognad. Barn fungerar inte enligt mallar graderade i skolår och vad som skall nås. Barn är individer där de utvecklas olika, inom skilda områden. Det finns forskning på temat som stödjer detta, men politikerna envisas med att alla barn är intellektuellt lika.

Om jag nu som elev idagens skola vet att om jag inte får de absolut bästa betygen är mina chanser minimala, det kommer inte att öka motivationen utan troligen bidra till en ökad hopplöshet och känsla av inte räcka till.

BRIS redovisade i en rapport för ett år sedan att allt fler elever i högstadiet har prestationsångest.

Totalt blev det 259 kontakter som talar ett entydigt språk: barn och ungdomar fokuserar i första hand på relationerna i skolan, vilket innebär att eleverna försöker hantera allt från vardagliga bråk och missförstånd till regelmässig mobbning. Långt senare i fokus kommer kunskaps­inhämtning. Bris får många berättelser från elever som använder så stor del av sin tid och energi för att hantera känslor och relationer att de halkar efter i skolan.”

Skolans verktyg för att hjälpa elever som inte mår bra är under all kritik.  I dag har enligt Skolverket en skolsköterska i snitt 595 elever, en skolläkare 8 796 och en skolkurator 913 elever. Vissa friskolor har varken skolsköterska, kurator eller yrkesvägledare.

En Högpresterande skola i Stockholm med kurator, tog emot elever som inte kunde leva med att de fick ett VG i stället för MVG. Alla andra betyg var otänkbara.

Dåligt mående i hemmiljön, egen ångest och oro, utsatthet, mobbing, känsla av otillräcklighet är inget som den nya skolan kommer att göra något åt. Vi får en skola som premierar kunskapen för de starkaste grupperna, men lämnar väldigt många utanför. Alliansen har sitt recept klart, lärlingsplatser och reducerade studier för grupper som inte orkar. Men de kan om de senare önskar komplettera sina studier, sa Jan Björklund i en intervju, vägen till studier skall inte vara stängd för någon.

Tja, Jan Björklund, du kanske skall granska ditt system en gång till innan du uttalar dig. För den grupp som inte väljer idag, är chanserna i framtiden obefintliga, Skomakare bli vid läst, kommer ur skråsamhället, där hantverk och yrke gick arv med små möjligheter att bryta. Dagens skolan är en moderniserad form av skråsamhälle.

Tyvärr påhejat av den RödGröna gruppen som svalt betet utan att fundera över konsekvenserna. Lärlust kära politiker är inte kunskapstvång utan frågan om att förstå varför vi gör saker.

 

Ett svar till “Nu förstår jag Björklunds ide om lärlingar…

  1. Long time no seeing…När kommer Du gå till attack mot de politikerna som i samband med Vanvårds-delrapporten skulle stå upp för oss och att de skulle ta tag i detta om ”De vann Valet”? Jag hörde inte en enda J-a politiker som tog upp ämnet, under Almedals-veckan, om oss VANVÅRDADE som fortfarande VANVÅRDAS av soc.tjänst, sjukvård och hela Politiker-byket borde slängas ut på gatan nu, enligt mitt tycke.Är det inte dags att ANMÄLA DEM TILL KRIGSTRIBUNALEN och få världen att inse att sverige inte är något annat än ett ”SMYGDIKTATORISKT LAND” som begår FOLKMORD på gamla, funktionsnedsatta och felaktigt behandlade människor i allmänhet?Har Du tappat bort Dig själv Anne? Eller bara tröttnat!Att, som jag gör idag, Tvingas leva som ”EN FLYKTING I MITT EGET LAND” pga det som hände i Sthlm, det är ingen höjdare alls.Jag kan varken ta kontakt med Sjukvård eller Handikapp-omsorgen på den ”SKYDDADE ORT” som jag vistas i f.n.Det är jä..igt svårt att utan vare sig omsorg eller smärtstillande orka dö ensam och övergiven. Jag vill se Politikerna tvingas stå till svars NU inför hela Världen.Ang, Reinfeldt, Littorin och Borg, den sk INRE CIRKELN I M-Partiet, så vill jag bara uttrycka mig så här… FALLER I FALLER A DÅ FALLER ALLA! Lås in Politiker-Psykopaterna på Livstid.Tack för ordet! Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s