Maria Larssons dolda statistik om socialbidragen

Andelen hushåll som får socialbidrag i Sverige minskar, säger Maria Larsson i en debattartikel i dagens AB och hänvisar till att under 2009 fick 5,8 procent bidrag vilket motsvarar samma siffror som 2006. Vidare hänvisas till att barnfattigdomen minskar och att andelen ensamstående mammor med bidrag minskat under borgliga alliansens tid vid makten.

Allt detta låter så vackert i tryckta ord utan kontroll och djupare dykning. Efter samtal med flera kyrkoförsamlingar, välgörenshetsinrättningar får jag veta att de aldrig haft så långa köer till att få hjälp. Inte bara ensamstående utan också hela familljer. Människor som hänvisats dit av socialtjänsten då de inte uppfyller exakta kraven för att  få försörjningsstöd. För att beviljas försörjningsstöd krävs att personen säljer allt av värde, från ärvda smycken, guld, tavlor, ev för dyr TV, bilen ja allt som kan generera pengar. Därtill får det inte finnas något sparkapital vilket också inkl barnens konton.

Vidare måste sökande om de inte har arbete, anmälas till Jobbtorg där man skall tillbringa några timmar på jobbtorget. Varje sökt jobb skall redovisas. Socialtjänsten kan också tvinga sökanden att utföra uppgifter åt kommunen 8 timmar om dagen för att få sitt socialbidrag.

Sett mot den bakgrunden kan vi ju säga att det offentliga har minskat sina utgifter. Eftersom det offentliga vältrat över kostnaderna till privata välgörenhetsinrättningar. Kanske vore det på sin plats att Maria Larsson granskade var alla tog vägen som inte fick hjälp och därmed höll nere statestiken.

Barnfattigdomen minskar. Men den faktiska siffran kan ses först 2011. Då summeras de senaste tre åren ihop och kanske skall vi vänta tills dess med ropa hej.

Problemet med inlägg i dagsmedia är att man sväljer hela betet istället för att granska vad som ligger bakom.

Riksdagens egen utredningstjänst säger något annat än Maria Larsson ”Enligt Riksdagens utredningstjänst RUT har den relativa fattigdomen ökat och 2010 hade gruppen barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer ökat till 13,7 procent. De hårdast utsatta är barn till ensamstående föräldrar och barn till föräldrar med invandrarbakgrund.”

År 2008 fick 23000 barn avstå från glasögon för att deras föräldrar inte hade råd, enligt föreningen Majblomman. Majblomman rapporterar också att allt fler ensamstående föräldrar inte har råd att hämta ut läkemedel, trots att de fått recept och har ett medicinskt behov. Och situationen har förvärrats. Varje år delar föreningen ut bidrag till barn och familjer som söker pengar för att de har det dåligt ställt. 2009 ökade bidragen till nödvändiga men kostsamma saker, som mat, glasögon och skor med hela 33 procent jämfört med året före.”

EU:s officiella fattigdomsgräns går vid inkomster som motsvarar 60 procent av ett lands medianinkomst. Enligt detta mått var ungefär 12 procent av svenskarna fattiga år 2006. Tittar man istället på andelen fattiga före transfereringar – socialförsäkringar, barnbidrag, socialbidrag etc – så var den mer än dubbelt så hög, ca 28 procent. Det finns antagligen inte något land i världen där skillnaden mellan andelen fattiga före och efter transfereringar är så stor som i Sverige.”

PS Landskrona kommun fick 2009 backning på socialtjänstens sätt att avslå försörjningsstöd. kanske dags att granska ordentligt vilka lagar som egentlingen gäller.

 

Andra om sociala frågor o bidrag, barnfattigdom

Rödgrön

Veronica Palm

Socialbidrag och livet

.”

4 svar till “Maria Larssons dolda statistik om socialbidragen

  1. Mycket bra inlägg…

  2. Att besöken hos kyrkan och välfärdsorganisationer ökat beror med stor sannolikhet på att en hel del av dagens yngre generationer blivit vana vid att leva med bidrag i olika former och dessutom tycker det är en rättighet medan däremot skyldigheten att försöka klara sitt och ev familjs uppehälle verkar att helt ha glömts bort. Det finns perioder i de flesta människors liv då det kan kännas knapert och det kommer alltid att finnas andra som har lite mer men också lite mindre. Det finns möjlighet att spara för många barnfamiljer det syns tydligt om man ser vad som ligger på butikernas rullband många gånger är det bara en prioritering Hälsar Anna E

    • Anna, det handlar inte om ungdomar det handlar om barnfamiljer, ensamstående kvinnor med barn, ensamstående, där inte A-kassa ev försäkringskassa eller ens lönen alltid räcker…dessutom är det tyvärr så att den sk underklassen har sämre matvanor, men att snacka om att ha det knapert ibland låter som du betonar att alla som behöver hjälp är oansvariga. Jag tror du behöver ut i verkligheten och se hur människor lever utanför den lilla citykärnan i stockholm

  3. Det är tragiskt att se att många fortfarande ”tror” på vad som sägs i media.Som liten fick jag lära mig att ta det som står i tidningar med en nypa salt, för att reportern oftast lagt till och dragit ifrån sånt som inte passade sig för tryck.Den biten har tydligen försvunnit i uppfostran idag.Att folk får söka sig till andra organisationer än den som stat och kommun tillhandahåller är ett faktum, även om många inte vill inse det.För att inse det är ju en kränkning mot deras tro.Obehaget av att söka hjälp när man står utan medel att betala hyra t.ex, enbart för att den lön man får inte räcker till.Att bli ”en av dom där” som sitter på parkbänkar tänker många. Att inse att det drabbar långt fler personer än de hemlösa och de som har någon form av missbruk är svårt att ta för merparten av befolkningen.Jag vet att det är svårt för väldigt många, jag får ofta hoppa in och hjälpa dessa tillrätta bland lagtexter och paragrafer när dom undrar om dom verkligen inte ska få hjälp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s