Valet en utseendefråga????

Läser att utseendet avgör vilka partier som vinner valet. Undersökningar har gjorts i USA och Mexico bla. Ja inte blir jag förvånad då i princip snart hela vårt samhället bygger på utseendefixering. På arbetsmarknaden ingår numer foton i CV:t, kroglivet prioriterar sina gäster efter utseendet och relationer mellan människor handlar allt mer om det yttre än innre kvaliteer.

Det tragiska är när politik blir ansikten och enskilda personer och inte ett partis politik. Trots allt är det inte en enskild partimedlem som avgör vad som sker utan ett kollektivt arbete. Förmågan att sköta ett jobb avgörs inte på hur man ser ut, utan vilka kvaliteer och kompetenser människor har. Däremot ligger mycket värde i socialt uppförande och social kompetens. Hur man hanterar andra människor och klarar av problemlösningar.

Med idealet att utseendet avgör din framtid skulle betygen sättas utifrån den snyggaste eller sötaste eleven i skolan. Något som inte sker tack och lov. Där känns betygen och mätningar av kunskap som en garant mot att lärare kan välja utseende eller social bakgrund som betygskriterier.

Att välja efter det yttre och det man ser kan ju också tyda på bristande bildning och okunskap hos väljaren. Orkar man inte sätta sig in i partiprogram, ideologier och reflektera är ju utseende onekligen en enkel och ointellektuell lösning.

FÖRAKTET FÖR MÄNNISKORS ARBETEN

Alliansen vill ha lärlingsplatser för att ungdomar som inte klarar skolan skall komma ut i arbete. Detta är en god grundtanke  förutom att man utesluter en stor grupp ungdomar från en bredare kunskap om samhället och möjligheterna att själva göra val utifrån kunskap. Yrkeskunnande är skicklighet oberoende vilket yrke vi väljer. Men vissa yrken ger mer tillträde till samhällets innre rum än andra.

Samtidigt finns en nedlåtande syn bland vissa om vilka yrken som är fina nog och inte fina nog. Lärare och journalist är fint, men hemtjänst och taxijobb är lågt och dåligt. Har man dessutom som jag hoppat av lärarbanan,  eftersom jag inte har Alliansens samsyn på skolan och är kritisk till att man tog bort mediaprogrammen, så är det självklart ett nedköp att jobba med äldre eller köra taxi. Har man arbetat som journalist är det ändå fulare att sänka sig ner på samhällets yrkesskala. En av mina facebook och vildavänner är akademisk doktor och har forskat inom läkemedelsindustrin, han kör idag taxi. Jag tror inte han är sämre som person för det.

Den som kör Taxi tänker själv…jag gillar uttrycket. Förakt för människor som sysslar med sk lite mindre fina jobb får utstå  fördomar och slentriant tänkande är trist och obildat. Den som bär tanken att journalistens yrke är finare än vårdbiträdet bör besinna sig i att en dag behövs vårdbiträdet i högre grad än journalisten. Ålderdomen gör ingen skillnad på vilket yrke vi har, men däremot är vårdbiträden och undersköterskor livsviktiga.

Vad jag finner viktigt däremot är att alla får möjlighet att skaffa sig mer kunskap och även få skaffa sig den efter en längre tids yrkesarbete. Kunskap som skall ge också möjlighet till högre utbildning utan att behöva stå i separata köer eller i sämsta fall lottas in. Eller tvingas välja det som ingen annan vill ha inom högskolevärldens utbildning. Men det är annat än att visa disrespekt för serviceyrken.

3 svar till “Valet en utseendefråga????

  1. Media älskar att skriva såna artiklar, och att bidra till att förminska vikten av att rösta. Säkert så gillar Reinfeldt detta. Att folk inte bryr sig om politik stämmer ju inte om man lyssnar på vad vanligt folk gnäller över, just saker som kommit till av politikst fattade beslut…

  2. Då måste ju de rödgröna vinna:-)

  3. När vi föds och när vi dör är vi jämlika, men aldrig däremellan… =0(Hemikram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s