Svenska skattefinansierade privatskolor snart utlandsägda

Friskolor skulle skapa alternativ och inte minst en ökad variation av pedogiska arbetssätt. Möjligheten för föräldrar och barn att välja just den skola som passar var målet och Miljöpartiet var en av de drivande krafterna. Vill minnas att det också pratades om möjligheten till avknoppningar, personalägda skolor etc. Idag är friskolorna på väg att ta över i Stockholm samtidgt som kommunen vill lägga ner allt fler kommunalt drivna skolor.

I Aftonbladet kan vi idag läsa om att skolorna inte bara är valfrihet utan också en guldkalv och att allt fler internationella bolag gör attacker för att köpa upp friskolorna. Intressant utveckling som innebär att svenskt skattekapital nu kan lägga utomlands. Ett av skälen till varför staten inte skulle stödja SAAB var för att eventuella pengar skulle hamna i USA, tja nu hamnar snart skattepengarna i utländskt kapital. Pest eller kolera.

”Marknaden för friskolor är glödhet för privata investerare. Branschen växer kraftigt och stora utbildningskoncerner med miljardomsättning bildas. Detta tåg har riskkapitalbolagen inte varit sena att hoppa på. Och nu köps flera friskolekoncerner upp av utländska aktörer.”

Friskolorna har blivit den mest lönsamma tjänstesektorn i landet, allt fler skolor hamnar under stora bolagskonglomerat och små privatägda skolor är snart historia. Företagen har förstått vinsten med stordrift inom skolan vilket gör friskolorna till välmående investeringsobjekt för riskbolagskapitalet.

14 procent av landets grundskolor och 44 procent av gymnasieskolorna är friskolor, största andelen finns i STockholm. 367 ansökningar har kommit in till Skolinspektionen om att få starta nya skolor.

De största ägarna till friskolorna är Academia med 45 000 elever, 100 skolor och 2 500 medarbetare.

”Under första kvartalet i år växte Academedia med 16 procent och förbättrade sin rörelsemarginal i samtliga tre segement. Nettoomsättningen ökade till 606 miljoner kronor från 521 miljoner kronor ifjol och för helåret 2009 omsatte bolaget över två miljarder kronor. Intresset för Academedia har ökat både från riskkapitalbolag och utländska aktieägare och under slutet av förra året uppvaktades Academedia och dess storägare investmentbolaget Bure Equity av det amerikanska riskkapitalbolaget Providence Equity Partners och det svenska riskkapitalbolaget EQT som båda fått upp ögonen för utbildningsföretaget.”

Under våren såldes 70 procent av aktierna i Baggium AB till det norska riskkapitalbolaget FSN capital.

Marie Reinius VD för Svenska Riskkapitalföreningen talar om ökat intresse bland riskkapitalägare, då man ser möjligheter till stark utveckling och tillväxt eftersom makten flyttats över till konsumenten. Vidare slipper man bundet kapital i byggnader, lager och kundfodringar. Nej när Staten står för kapitalet är det ju inga problem eller rättare sagt vi skattebetalare. Skolorna är ju heller inte konjunkturskänsliga även i dåliga tider går barnen skolan även om produktionsföretagen tappar mark, gyllene marknad för aktie- och kapital med andra ord. Helt klart går det därför att förstå det internationella intresset. Vi kan ju leka med tanken att ett amerikanskt företag köper upp skolverksamheten, det skulle t.ex kunna innebära att makten över skolans drift och skötsel förläggs till amerikanska intressen. Lärarförbunden är väl inte lika imponerade, de som själva har drivit friskoleideerna börjar nu tala om att skolorna har blivit affärsverksamhet.

Ja kärna Metta Fjelkner, inte nog med att vi snart har militärisk ordning i skolan, snart ägs den av diffusa ägare utan din möjlighet att påverka. Metta Fjelkner trodde att friskolor skulle innebära ökade löner i och med att det blev fler ägare av skolorna, men så har det inte blivit, tvärtom är friskolorna lika snåla på löner som de kommunalt drivna.

 

Nu tycker Metta att delar av vinsten skall gå till högre löner, men kära du inte har väl riskkapitalsbolagen som målsättning att skänka bort pengarna till skolan och personalen, trots allt är det ju vinsterna som är intressanta.

 

.”Metta Fjelkner är även orolig för att riskkapitalbolagen som investerar i friskolorna inte tänker långsiktigt och enbart på att få så höga avkastningar som möjligt under några år.”

Mot den här bakgrunden är det sorgligt att Socialdemokraterna på sin kongress inte tog ett beslut kring vinstfrågan i Friskolorna. Ett krav om återinvestering av vinsten skulle troligen minskat intresset för utländska bolag. Nu skall jag luta mig tillbaks och se om det blir några reaktioner från politikerna inför valet i den här frågan. För att bortskämda storstadsbor skulle protestera är inte att tänka på, för dem spelar det ingen roll om svenska skattepengar hamnar i utlandsägda bolag, bara man får ha sin valfrihet kvar och slipper betala privata avgifter.

Ser att friskolorna i Malmö var en lönsam affär redan 2006

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s