Utanförskapet samlande ord för alla som inte ryms i jobbskatteavdraget

Genom Facebook hittade jag länken till en blogg som jag tyvärr tror ingen allianspolitiker kommer att svara på. Läs, gråt, rösta! var rubriken och tog upp belagd kritik kring A-kassan och alla dem som kastats ut. Numer får Arbetsförmedlingen agera såväl kurator, rådgivare och psykolog, områden de inte behärskar eftersom det inte var tänkt att de skulle syssla med utförsäkrade sjuka människor. I återrapporteringen från Arbetsförmedlingen märks inte mycket av den optimism som Alliansen lyfter fram när de talar om alla som kommit ut i jobb.

Läs Marika Lindgren Åsbrink blogg och sprid den, ty detta förtjänar den mer än väl. Utanförskapet är något som Alliansen myntat för att hitta ett samlande begrepp om alla som inte platsar i jobbskatteavdragets värld.

förutom att utförsäkringsreformen medfört lidande för tusentals människor, så har den inte nått sitt syfte. Den har inte ”hjälpt” människor att komma tillbaka till arbetslivet. Av de 17.849 personer som utförsäkrades vid årsskiftet har idag 370 stycken ett arbete utan stöd. Det motsvarar 2 procent.”

Undrar just vad Hägglund o CO har att säga om detta.

Ensamhet i sin förtvivlan och ekonomiska situation är väl vad många slåss med. Jag mötten moderat valarbetare och frågade honom hur en sjuskriven med 400 kr/dagen skulle kunna klara sina utgifter eller hur en Arbetslös som får ut max 450 kr/dagen skall klara hyra, avgifter, lån etc. Tja sa moderaten det gör ju att vi kommer tillbaks till arbetet snabbare. Vem betalar under tiden, frågade jag. Det finns ju socialbyrån som träder in, sa den okunnige mannen. När jag sa att socialtjänsten nekar snart alla som söker hjälp, blev han sur och när jag frågade om hur det såg ut hos kronofogden i den här gruppen, sa han att det var inga ökningar.

Moderaten i fråga jobbade där själv och visste att det tom minskade. Problemet är jag blir så förbannad att jag inte orkar prata med den här gruppen. Jag går medveten om att ilska är en dålig argumentation. Men Utanförskap är ett populärt ord inom Alliansen så pass att också den andra sidan tagit efter. Märkligt nog har har sk socialisterna alltid hämtat vissa kulturbärande traditioner från borgerskapet och nu har vi ett nytt Utanförskap.

Läste på Dagens Konflikt att det inte finns något utanförskap egentligen, intressant diskussion.

Begreppet lanserades av Alliansen i valrörelsen 2006 – ett snilledrag om ni frågar mig. Alliansen skapade ett luddigt begrepp som de kunde fylla med lite vad som helst. Siffror anpassades efter behov angående vilka som levde i ”utanförskapet”. De tog känslan av maktlöshet och otrygghet och satte ett namn på det som alla kunde använda men få kunde definiera.”

Vad gäller andelen ärenden hos kronofogden blir allting relativt.

SR skrev i mars 2010 så här  ”Delgivningsärendena har ökat med 21 procent hos Kronofogden. Mer än en halv miljon delgivningsärenden administrerade kronofogden under förra året. Det är en ökning med 30 000 ärenden och det högsta antalet i historien, skriver Dagens Nyheter.”

Föreningen Fattiga Riddare som hjälper människor i ek trångmål skriver också om ökningen.

Det kommer aldrig att bli en rättvisande statistik över vare sig kronfogdeärenden eller hur arbetsmarknad- sjukförsäkringsproblem etc ser ut så länge frågorna är intresseområden för att lura folket. Hur Statistiken redovisas beror på vem och hur man ställer frågorna och vilka svar vi vill ha  i slutänden. Därav blir det så att människor i högre grad tittar på sin nusituation och just nu verkar de flesta vara välbeställda och täta, därav en betryggande majoritet för Alliansen. Vi har till synes ett högre antal egoister och individualister i systemet och jag är så djävla pessimistisk att jag om det diskuterades på allvar dödsstraff i Sverige skulle vi få en majoritet för det också.

 

 

2 svar till “Utanförskapet samlande ord för alla som inte ryms i jobbskatteavdraget

  1. Mettemarionette

    Ättestupa, dödstraff och en spark rakt ut i tomma intet…Jag är så rädd att leva i ett syniskt samhälle.

  2. Statistik är siffror som vrids och vänds på för att förklara åtgärder som varit och för att ljuga oss fulla och få oss glömma det egentliga som skett.Så om vi bortser från siffror i statistiken, vad är det alliansen gjort? Jo, de har sänkt inkomsterna för tusentals människor och gett andra skatteavdrag. Genom att ge majoriteten av befolkningen skatteavdrag lyckas de lura och dupera många att de är godhjärtade och bör väljas om. Via statistiken ljuger de sen om de åtgärder de gjort, de försämringar många råkat ut för idag. Utanförskapet sägs bero på de latas ovilja att arbeta, de följer inte arbetslinjen och därför hamnar de där. Många tror på de orden, de glömmer bort att de sjuka är för sjuka för att ens orka arbeta heltid, de glömmer att de arbetslösa är arbetslösa för att det inte finns några jobb. Jag föreslår att alla som fick skatteavdrag och bättre ställt ”lånar ut” sina jobb till de arbetslösa ett år och prövar att gå i de arbetslösas skor en period… ja bara för att få känna på hur det känns liksom. Samtidigt ska de givetvis suga åt sig känslan av att vara utanför, spottad på och nedvärderad i samhället idag.Snacka om samhällsklyfta! Och jag begriper inte i mitt stilla sinne att en del faktiskt vill ha det så här… det kan jag inte förstå. Hur kan man bli så kall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s