frihet att rösta som jag vill innebär det även SD!

En dag kvar innan vi vet hur nästa regering ser ut. Visserligen har media och opinionsinstituten bestämt att Alliansen är vinnare och kanske SD tar sig in. I Expressen beskrivs läget som kritiskt, SD kan bli vågmästare.

Ve och fasa. Ingen vill arbeta med Sverigedemokraterna. Nej deras människosyn är bedrövlig och tragisk. Men ur demokratisynpunkt. Om 5 procent av svenska väljare röstar på dem måste det finnas anledning. Brist på kunskap, brist på insikt, invandrarfientlighet, rasism och sist men inte minst. Frihet att rösta på vad jag vill.

Om detta varit FI eller Piratpartiet vilka sorgligt nog försvunnit i valdebatten, hade man troligen sagt att en röst på någondera parterna hade varit en röst mot RödGröna alt Alliansen. Nu säger Alliansen att rösta på oss och inte SD. Innebär det att Alliansen innerst inne tar över främlingsfientligheten från SD. Ja så kan vi ju tolka det.

Jag är näsvis nog att säga att man måste respektera demokratin och folkets röster. I SVerige och över allat annars. När Samfundet underkände Palestinas första demokratiska och troligen enda icke korrupta val där Hamas fick majoritet, sa Samfundet vi respekterar inte Palestiniernas val. D röstade inte som vi ville.

Idag gör vi samma fast i Sverige. Jo svenska folket har rätt att rösta in SD i riksdagen men det innebär inte att riksdagens övriga vill acceptera eller jobba med dem. Det är en minoritet av folket som röstar in dem ev och minoriteter kan vi bortse ifrån.

Jag tror att det är bristen på självinsikt och intern kritik samt brist på förmåga att ta kritik som skapar partier som SD, FI och Piratpartiet. Centern tiger om alla lokala centerpartier som bildats i landet, som en missnöjesyttring mot centerns allt mer storstadsvänliga hållning. Jag vågar tro att Centerns ökning är i städerna och inte på landsbygden.

Oförmågan att förstå att politik handlar om ungdomar och frågor som ligger långt från de etablerade gör att Piratpartiet seglar upp. Tyvärr förmår inte piratpartiet upprätthålla intresset, då enfrågor har svårt att slå igenom. Men på sikt kan Piratpartiet få en viktig roll som lobby och intresseorganisation. Frågan är om man inte blir starkare då.

FI handlar om att partierna inte förmår att diskutera jämställdhets och kvinnofrågor ur mer än dagisperspektivet eller den borgliga sidan rätt att få vara hemmafru. FI tar upp jämställdhet i ett vidare begrepp, makten mellan män och kvinnor. Och tyvärr blir den väldigt tydlig inom KD där man säger att familjen själv gör upp vilket troligen innebär att kvinnorna förlorar. De har sämre lön och karriärmöjligheter och att hindra sin man i det läget skulle ingen kvinna göra eller…

Jag tror tyvärr att partierna måste acceptera SDs roll i Riksdagen och utifrån demokratins principer acceptera att de finns. Förutsättningarna är annars ett nyval alternativt bredare samarbete mellan de etablerade. Men att underkänna väljarnas röster är farligt för var går nästa Steg mot ogillande…

Vill vi ha demokratiska partier måste partierna bli demokratiska inte bara på pappret utan i verkliga livet. Sandlådementaliteten måste bort, Maud Olofsson vill vara ensam drottning på miljöscenen och tål inte att Maria Wettergren skulle bli hennes jämlike eller ens samarbetspartner. Maud Olofsson hoppar på Mona Sahlin men Maud har aldrig tagit till sig sina partimedlemmars kritik heller. Hon hänvisar till att de är gamla, omoderna och bara en liten grupp. Jan Björklund säger att han inte står för främlingstientliga tankar, men i så fall måste han kanske diskutera mer med sina partikamrater i leden. För frågan dök väl inte upp bara så där.

Så vad jag menar demokrati är att våga diskutera sina fel och sina tillkortakommanden.

4 svar till “frihet att rösta som jag vill innebär det även SD!

  1. Sverige måste visa att vi är en demokrati med yttrandefrihet. Den dåliga respekt Sverige demokraterna har fått är tragisk. Jag håller med om att partiet har inslag som inte är människorvärdigt alla gånger. Men är det mer människorvärdigt att låta sjuka nästan svälta ihäl av den politik alliansen för, att de får ingen ersättning värd namnet. Alla har rätt att säga sin åsikt utan att massa extrem kommunister eller andra hota och förstör SDs möten.Varför sabbade man inte för regeringen då när de slog sönder Akassan?Jag är politiskt obunden. Bestämmer mej alltid påväg till valurnan. Jag skiter i all den dynga expressen eller övriga medier sprider ut om SD. Jag bildar mej alltid en uppfattning obunden av vad media tycker. SD vill ta emot färrre flyktingar. Den åsikten har man rätt att ha! Jag delar den ibland i bland inte. Har vi kris i vissa länder så måste Sverige ta emot flyktingar och övriga välbeställda nationer också. Vår skyldighet. Jag hoppas att media låter SD har sina åsikter det är demokrati. Betänk att vissa tidningar dras in i odemokratiska länder. Ska Sverige sjunka till en så låg nivå? Som vi gjort nu gentemot SD? SDs åsikter ska mötas i saklig debatt. De ska ha chans att försvara och förklara sina åsikter.Annars är Sverige inte värdig en demokrati

    • Dan jag står inte för SD eller andra antimärkliga organisationer. Jag är orolig över att företeelsen finns. Däremot ser jag en fara i att agera som man gör störa mötesfriheten etc eftersom det kan slå tillbaks också mot andra grupper. SD har haft chans att möta i saklig debatt men jag kan hålla med om att i det här läget borde det varit en debatt i TV för att lyfta fram deras som jag anser värderingar som inte ankommer i humant och vidsynt samhället. Blanda inte ihop min syn på demokrati med mina åsikter, jag står långt till vänster och kommer aldrig att närma mig vare sig SD eller Allianssidan.

  2. Jag tyckte mycket om den här posten. När du till exempel jämför Hamas valframgångar med sd:s, och kräver respekt för valresultat under alla omständigheter, så visar du att du verkligen står över den banala vänster-högerskalan.Som piratpartist tror jag nästan att du med din liberala hållning skulle passa hos oss :-)Det med att lokala partiers framväxt är en reaktion på centerns utveckling är intressant. Apropå det kan man nog se en liten centrum-periferieffekt på Piratpartiets framväxt också, eftersom Internet är en stor utjämnare för kulturutbudet mellan centrum och periferi. Den utjämningen i kulturutbud vill vi rädda från de som vill ha tillbaka den gamla hierarkiska ordningen.Vi vill ha bredband i hela Sverige. Och fildelningen för icke-kommersiellt bruk fri, oberoende av geografin,

    • hej ja jag tror att partibildningar är reaktioner, inte att svenskar är främlingsfientliga men att många känner att de inte ryms i systemet. sedan tror jag att makt är en viktig faktor. ser det i andra sammanhang att makt är en viktig drivkraft i sig. man vill inte vara en i mängden utan den som styr. jag gillar Piratpartiet för deras friskhet att diskutera och ställa en väsentlig fråga på sin spets. men jag röstar rödgrönt för att inte SD skall komma in. Jag vill inte att de vinner valet men jag anser att folkets röster även de galna måste tas på allvar. lycka till idag ni får fortsätta och kanske ta in lite fler frågor. vänd er mot ungdomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s