Yttrandefriheten har ett pris – slå vakt om demokratin o sluta tvätta ryggen

I veckor har vi läst om Wikileaks och dess grundare Assange. En australiensare som plötsligt blivit terrorhot nummer ett i USA, obekväm i Sverige och även hotad om att få sitt pass indraget av sitt eget hemland. Allt för att han tillhandahåller möjlighet att publicera material som anses säkerhetsklassat och kan hota nationella och internationella intressen. Föreslagen att avrättas, av Canadas regeringesrådgivare föreslagen att man skall leja en hitman för att mörda.

Parallellt med detta pågår en domstolsprövning om hurvida Assange har våldtagit mm två kvinnor, på de mest märkliga grunder. Lite undrande lägger åklagare Ny ner lika mycket arbete på de tonåringar/kvinnor som får sina mål om våldtäkt i samband med alkoholkonsumtion. Jag kan inte säga att Assange är oskyldig lika lite som skyldig. Men om en trasig kondom är grunden, då ter sig begreppet sexuella övergrepp ha hamnat i löjesligan, från att ha varit ett synnerligen allvarligt och flagrant brott.

Man kan inte låta bli att undra, om inte svenska myndigheter försöker konstruera ett rättegångsmål som skall mynna ut i evig utvisning ur landet och sedan överlämna Assange till den sk amerikanska rättvisan.

Märkligt är det inte heller att ansvariga politiker i Sverige inte vet något alls om vad de själva gjort eller inte gjort. Nu försöker man med att amerikanska ambassadanställda vill ha bättre löner, Carl Bildt betalar väl inte sina anställda bättre för att de ljuger eller? I så fall är lögn en ny del i löneökningsskalan.

Parallellt med Wikileak avslöjas inifrån att  FRA lagen redan gått över gränsen, svenskar registreras, deras mail sparas och deras samtal avlyssnas. Journalister och präster,  Vilka fler som talar i förtrolighet avlyssnas?

Erik Laakso, har tagit upp det på sina bloggar och man kanske inte tycker allt som Erik Laakso, men hans farhågor för FRA lagen verka

Lena Mellin skriver i dagens AB om att motståndarna fått vatten på sin kvarn, var står Lena Mellin själv!

”Uppgifterna om att FRA spanar mot frivilligorganisationer och utländska journalister utomlands är sensationella.

Möjligen är det lagligt.

Men är det nödvändigt?

Uppgifterna från ”Lars Larsson” kan väcka nytt liv i den infekterade debatten om FRA:s signalspaning.

Det visar sig nämligen, om Lars har rätt, att allt inte går till som det var tänkt.

Vilka ord kan vi skriva numer utan att vara oroliga för att FRA registrerar obekväma tankar. Nu blir ju givetvis även Wikileaks ett farligt ord och kommer troligen att hamna på FNs lista över terrorstämplade organisationer. USA har ju en makt utan gränser helt klart. En hel svensk regering förnekar och darrar att de krupit för stormakten. Man har förhandlat om illegal nedladdning, medverkat till IPRED-lagen för att vara tillags.

I torsdagens AB den 9 december kan vi läsa att Sverige utvisar en journalist som lever under hot och svenskt polisbeskydd, eftersom journalisten Ervin Dushi skrivit om korruption och illegal verksamhet i Italien. De kan säkert skydda honom där, svarar Migrationsverket, som också vet att Italien är ett av världens mest korrumperade stater där Berliscone själv tros ha en viktig roll.

Det klingar en fadd smak när media ropar på att frige Dwigt Isac, men inte ropar lika högt över det som pågår nu med Wikileaksaffärern och Ervin Dushi. Svenska politiker ställer sig gärna i kö och försvarar yttrande och tryckfrihet så länge det inte skadar deras egna intressen. Dwigt Isac har inte gjort något i Sverige, men väl anklagats i ett land som klassas som ickedemokratiskt. Det gör det lätt att att skriva under både listor och föra diplomatiska samtal.

 Den sk Brommaaffären som avslöjades av Kalla Fakta och innebar att två egyptier kunde föras ut ur landet med svenska regeringens goda minne, är ingen vacker historia. Inte heller att sk terrormisstänkta tilläts leva i landet avskurna från all ekonomisk hjälp eftersom deras namn fanns på FNs svarta lista. En lista som USA i hög grad styr och styrde över.

 Linus Olsson på Sydsvenskan har tillsammans med Peter Sunde startat Flattr, där den som läser en blogg eller lyssnar på mycket kan donera en peng genom att tycka på Flattr-symbolen. Frågan är bara när amerikanska intressen skall kräva att Sverige stänger den då man via Flattr kan stöjda Wikileak.

Jag har fått hotmail, hot via facebook och andra sk internetkällor där jag ibland anmält. Men fått samma svar, brott kan inte styrkas.

Att börja skriva att internet är hotat är detsamma som att ge sig för övermakten. Skrivandet borde istället handla om vilka möjligheter Internet har gett att sprida det fria ordet, om än inte alltid i bekväma former.

Det lilla folkets eget Wikileaks

Carl Bildt är indignerad över att Regeringskansliet måste banta sina kostnader och att Alliansen förlorar i Riksdagen då SD bestämt sig för att rösta med de RödGröna, Bildt hänvisar till ett svagt argument om försvagning av rikets internationella möjligheter. ”Utrikesminister Carl Bildt skriver på sin blogg om vad han kallar det ”rödgrönsvarta” förslaget till nedskärningar. ”Social- och Sverigedemokraternas pardans i principlöshet och populism riskerar att försvaga Sveriges internationella möjligheter” skriver han.

Bildt tycker med andra ord att demokratin i Riksdagen skall åsidosättas för att opositionen inte vill ha höga regeringskostnader. Men arbetslösa och sjuka skall givetvis leva på svältnivå, därom verkar alla parter eniga. Ställ Bildts indignation i relation till utförsäkrade som får jobba gratis då inte arbetsmarknaden tycks vara lika inne på jobblinjen som regeringen. 24 000 människor jobbar idag gratis åt samhället.

Vad har detta med Wikileak att göra kan man ju undra. Jo det vanliga människor berättar idag, om hur de utsätts för kränkande handlingar i vårt svenska samhälle, är ett miniwikileaks. Inga berättelser som får regeringen att tappa greppet eller väljarna att stanna upp. Inget som regeringen upplever som hot med andra ord, för dem som stödjer regeringen har givetvis väldigt lite till övers för de här grupperna. Sveriges regering har heller inget till övers för dem som vill att demokrati skall vara reell, alltså också kunna omfatta publicering av material om inte alltid är sanktionerat och i förväg godkänt. Med andra ord vi kommer inte höra vare sig Beatrice Ask eller Carl Bildt uttala sig för Wikileaks rätt att existera.

Jag skall in i det sista stötta Wikileaks, inte för att jag tycker att skvallret från amerikanska UD når mer än i nivå med Hänt i Veckan, men för att det mitt i skvallret finns guldkorn som fäster blicken på högre frågor än om mina barn skall gå i friskola eller om jag skall låna för att köpa mig en bostadsrätt i Stockholms City. Jag skall stötta detta för jag är så innerligt trött på navelskådande borgliga svenskar, vars enda intresse numer verkar vara vilket vin de skall ha till maten, vilken krog man skall besöka eller rätten att få småknarka i lugn och ro.

Är det inte märkligt att ingen från den sk opositionen har uttalat sig i ett enda fall kring Wikileaks. MP tiger, V tiger och givetvis socialdemokraterna. Vore det inte på sin plats att de enda partier som stått för någon fri debatt tog bladet från munnen och debatt om var de står i frågan kring Wikileaks.

2 svar till “Yttrandefriheten har ett pris – slå vakt om demokratin o sluta tvätta ryggen

  1. Jag tycker det är skönt att högerpolitik i Usa och Sverige äntligen visar sitt rätta ansikte…:)

  2. Mycket bra skrivet och tänkvärt.Svaret på sista meningen har du redan svarat på själv, man törs inte för USA.Tack, tumme 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s