fortkörningsböter nog för att få uppgift från datalagringsbasen

På torsdag skall riksdagen fatta beslut om den nya datalagringslagen, den riktar sig mot alla svenskar och omfattar såväl mail, sms som mobilsamtal. Till detta kommer också FRA-lagen som skulle användas i syfte att kartlägga terrorism men som redan nu visar sig inte fungera.

 

Den nya datalagringslagen innebär att min korrespondens med mina medlemmar, samtal i mobilen etc kan läsas, höras och registreras av tredje part. För människor som växt upp inom vanvården i den sociala barnavården är det långt ifrån säkert, att ens deras närmaste känner till deras bakgrund. Detsamma gäller även de människor som har sk skyddade identiteter, som t.ex kvinnor som tvingas gömma sig för sina män, människor med annorlunda sexuell identitet och som inte vill torgföra eller ens delge sina närmaste. Fd kriminella som rättat upp sina liv, ja listan kan bli lång över människor som kommer att känna olust och oro inför en lag som kan komma att göra deras identiteter officiella.

 

Uppgifter från all typ av kommunikation kommer att inhämtas och sparas i stora databaser. Det sägs också att innehållet inte skall sparas utan bara telefonnummer, position, abbonentsuppgifter

 

”Är du till exempel medlem i en förening som skickar ut mejl till alla medlemmar så lagras informationen om samtliga mottagare i databasen”, säger André Rickardsson till Aftonbladet som är fd SÄPO anställd.

 

Om detta stämmer innebär det alla mail Vanvårdsgruppens medlemmar får från tex utredare, myndigheter och vår organisation lagras och är tillgängliga för alla som handskas med lagen, för idagsläget vet vi heller inte vem eller vilka som skall handha de ärenden som lagras. Det innebär också att om det skulle arbeta en person på platsen för lagring vars fd fru har skyddad identitet så har Svenska Staten tillhandahållit den skyddades uppgifter på en silverbricka.

 

Det finns heller inga garantier för att vi som medborgare som registreras har möjlighet att överklaga eller tillgång till vad som lagras, det innebär att rättssäkerheten sätts ur spel för svenska- och utländska medborgare som vistas i Sverige.

 

När SÄPO registrerade politiska aktivister under 60-70-talet visade det sig att många fick sina liv förstörda genom att de t.ex nekades vissa jobb. IB-affären på 60-talet där tusentals svenskar med politiskt avvikande åsikter registrerades väckte stark debatt om integritetskränkningar och olaglig registrering.

 

Idag är vi på väg att via Riksdagen anta en lag där det blir fullt lagligt att ha alla uppgifter om befolkningen. En lagring där min politiska tillhörighet blir offentlig mot min vilja och därmed upphäver valhemligheten.

Det jag skriver är troligen bara en lite å i en stor flod av uppgifter som kan hanteras fel vid datalagring. Min oro berör som ordförande i Samhällets Styvbarn, de människor som inte vill att ens vill att deras barn skall veta alla turer med barnhem, fosterhem, fängelser etc plötsligt skall bli allmängods. Men jag tänker också på kommunikation mellan socialförvaltningar och klienter.

 

De nya lagarna skall skydda oss mot terrorism. Jag tror vi likt det amerikanska systemet kommer att skapa en befolkning i ständig rädsla och oro, i utbyte mot att staten får tillgång till alla våra uppgifter om våra liv, våra sorger och våra tillkortakommanden.

Men terroristerna kommer alltid att ligga steget före och en bomb är nog för att hålla människor i skräck resten av deras liv så länge samhället kan hänvisa till ständiga terrorhot.

I direktivet till Datalagringslagen finns ocks tillagt att bötesbrott skall ge polisen rätt att få tillgång till registrets uppgifter. Med andra ord fortkörning eller fildelning, eller mindre brott kan alltså göra en stor del av svenskarna till lovligt byte för polisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s