(S)prickorna i muren – enade vi stod söndrade vi falla –

Det pågår en märklig debatt inom ett socialdemokratin, vars viktigaste mål idag borde vara att ena leden och försöka vinna tillbaks mark från borgarna. I stället används socialdemokratin som spelbricka både från Svenskt Näringsliv, interna grupperingar och givetvis medierna.

När partiet borde fundera över hur man skall få ett program och punkter att kunna få väljarnas förtroende, slits man i diskussioner om höger och vänster. En debatt som givetvis Aftonbladet inte är sen att utnyttja. Jag har tidigare skrivit och undrat om Aftonbladet inte tillhör den borliga sidan och på sätt och vis blir jag mer övertygad nu. Varför skall AB undergräva den här formen av diskussioner, genom att sk kartlägga debattörer, politiska fraktioner. Det gagnar inte partiet och det gagnar inte de fallande opinionssiffrorna.

 ”Dokument visar: Så vill näringslivet styra partiet åt höger Här är dokumenten som visar hur näringslivet vill styra Socialdemokraterna högerut. De beskriver steg för steg hur planen ska gå till genom planterade debattartiklar, opinionsundersökningar och valanalyser. Målet: en ny ”tillväxtvänlig” socialdemokrati.”

Vari ligger det nya i att socialdemokratin varit och alltid stått för tillväxt. Så länge jag kan minnas har det diskuterats som grunden för att kunna genomföra reformer och förbättringar. På Aftonbladet verkar det som en nyhet.

Aftonbladet har fått tillgång till dokument som visar hur arbetsgivar- och lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv i juni anlitade PR-bryrån Prime för ett projekt kallat ”Den naturliga tillväxten” med syfte att påverka Socialdemokraternas politik.” Det måste vara månadens scoop och absolut kanditat till guldpennan i Undersökande journalistik.

Nu väntar jag på nästa stora avslöjanden att Nya Moderaterna köpt upp socialdemokratin för att styra skutan i botten.

Om det skulle gått så långt att Svenskt Näringsliv vill påverka Socialdemokratin, måste de i så fall innebär att man är missnöjd med den sittande regeringen, som helt klart för en sk tillväxtvänlig politik. Dock på bekostnad av svaga grupper i samhället.

”Är du köpt av Prime och Svensk Näringslivs lobbykampanj riktad mot socialdemokraterna?

Att vara köpt innebär att man ändrar sin åsikt. Jag har inte ändrat åsikt i dessa frågor under min tid som politiskt aktiv, och inte heller under min tid som opinionsbildare och debattör, säger Laakso till Makthavare.se

I vilken grad är människor köpta för att de är fria debattörer eller människor inom rörelsen som efter avslutad partikarriär går in svenskt näringsliv. Det borde finnas en rad köpta socialdemokrater vid det här laget, från Björn Rosengren (Stenbecksfären) till Göran Johansson, konsult i privat konsultföretag. Enligt uppgift finns det också uppgifter för Mona Sahlin både från näringsliv och Reinfeldt.

Jag har alltid trott att taket är högt inom partiet, att det är just de olika tankarna som formar ett mål och en framtid. Må vara att jag tycker att de svaga grupperna lämnas därhän i de stora sammanhangen och det delar jag säkert med flera. Men jag inser också att utan samhällsekonomi får heller inte de svaga någon hjälp.

Jag kan tycka att Mona Sahlins reträtt inom A-kassan är ett svek. Precis som borgarna kallar hon det bidrag, trots att folk betalat i flera år till denna försäkring. Jag har svårt att förstå tanken att svälta de redan svältande för att göda de gödda, men i tillväxt finns också omfördelning eller snarare fördelningspolitik.

Socialdemokratin har som parti aldrig framstått som ett vänsterparti, det har en tät sammanvuxen historia med det svenska kapitalet och kommer alltid att ha. Bristerna inom partiet inte minst när man satt i regeringsmakten, byggde på en naiv optimism att människor i all oändlighet skulle köpa politiken, inte minst om man styrde som det heter mot mitten eller höger. Troligen var det också det som fick många att välja borgliga alternativ då skillnaderna är hårfina. Utförsäljning, privatisering genomfördes också under Göran Perssons tid och att svenskt näringsliv mer eller mindre flyttat en stor del av verksamhet utomlands genomfördes under den period då socialdemokratin var som starkast.

Jag skiter i om Erik Laakso skriver böcker om tillväxt, om Niklas Nordström vill städa bort frågorna där S inte ligger i samklang med väljarna. Kärnkraften, RUT; valfrihet i välfärden är redan utsålt och kan aldrig återkallas. Oberoende vad vi än tycker är det steg som är oåterkallerliga. Detta visste Alliansen när de gjorde sitt systemskifte vilket skedde på rekordtid. Ingen regering har mig veterligt så snabbt sett till att sätta ramarna för den framtida politiken som Alliansen med Moderaterna i ledningen.

Vad som måste göras nu inte minst från fackligt håll är att se till att de sk privata alternativen sätts under luppen av fackföreningsrörelsen. Kommunalarbetarförbundet är t.ex oerhört dåliga på att ta till vara anställda inom privat vård och omsorg.

Vad vi måste göra nu är att inte lägga oss platt fall och bli ett nytt borgligt parti, utan ett parti som förmår att kombinera det som redan finns med någon form av framtidsscenario, som ter sig mer attraktivt än det borgliga alternativet. Vi måste självklart slåss mot företeelser som handlar om ökad personlig kontroll från Statens sida. Vill minnas att såväl Folkpartiet som Moderaterna en gång sa att Staten inte skulle lägga sig i. Idag stiftas lagar som kringskär enskilda människors frihet utan att folk ens förstår vart åt det går. Sorligt nog så tror jag att merparten av svenska folket inkl socialdemokratiska väljare accepterar detta så länge man får något tillbaks i plånboken och kan leva vidare som trogna konsumenter.

Jag tror också att Miljöpartiet kommer att bli alternativet för de människor som söker andra vägar till tillväxt än de traditionella. Detta om Socialdemokratin tillåter sig splittras, vara föremål vem eller vilka som skall leda partiet, vilken politik som skall föras etc av krafter som ligger utanför rörelsen.

Sprickorna i muren gör att Socialdemokratin riskerar falla i två delar. Enade vi stod söndrade vi falla.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s