Saffran och narkotikan nyhet i expressen gammal hos mig

Läste i idagens Expressen om Saffran som alternativ till Vallmoodlingar i Afgahanistan. Ja det kändes som jag måste damma av en artikel jag skrev i Newsmill i juni 2009 på samma tema. Blir alltid så förvånad över att det måste bli en julartikel i Expressen på ett tema som är betydligt mer allvarligt än om vi har saffran i lussebullen.

Här kommer inlägget från Newsmill. Jag uppdaterar inte texten, utan hänvisar till Expressen, snäll som jag är.

Lussebullen med det lilla gula ämnet saffran är en guldbulle. Saffran är världs dyraste produkt och den är helt legal. Iran står för mer än 90 % av världens saffransproduktion. I affärerna köper vi 0,5 gr till bakning eller matlagning, men kryddföretaget Santa Maria köper in 2 ton varje år. Saffran utvinns från de torkade pistillerna i de ljuslila Crocus ­Sativus, och för att utvinna ett kilo saffran krävs omkring 150000 krokusblommor. Blommorna måste handplockas och den saffran som säljs i år kommer tidigast från fjolårets skörd. Kilopriset för saffran var i år 15 700 kr i Sverige.

För de bönder i Asien och Sydamerika som idag odlar vallmo och Cocaväxter måste erbjudas alternativ till odlingar som kan generera överlevnad. FN har i Thailand sponsrat orkidéprojekt som slagit väl ut och i något land också jordgubbsodlingar. Bönderna är inte negativa till att byta till andra odlingar, men dels måste de ges garanti för säkerhet och dels att det ger ekonomisk överlevnad. Man kan skratta lite åt saffransdiskussionen, men världspriset på guld ligger runt 100 000 kr/kg. Butikspriset på saffran är 300 000 kr/kg. Om de bönder som idag mer eller mindre tvingas delta i de illegala Coca- och vallmoodlingarna fick möjligheten att odla t.ex. saffran och var delaktiga i förädlingsprocessen, skulle vår lilla saffranspåse till jul vara ett aktivt stöd till den fattigare delen av världen.

Det tillverkas ca 300 ton saffran per år. Förutom Iran, är Spanien, Indien och Grekland, Marocko och Italien stora producenter. Kvalitén avgör priset som kan variera mellan 1 100 och 11 000 dollar/kg (ca 85 000 kr/kg). Saffranets kvalitet, avgörs av dess färgmättnad, elasticitet, färskhet, och helhet. Det finns fyra kvalitetsgrupper för saffran efter dess halt av crocin (färg), picrocrocin (smak), och safranal (doft).  Traditionellt räknas saffran från Kashmir och L´Aguilla ha den bästa kvaliteten. Efterfrågan av den lilla kryddan är så stor att det också finns försök att förfalska produkterna genom att blanda in andra växter i pulvret.

Återigen för den som vill skratta. Finns det behov av så stora mängder saffran? Ja saffran är inte bara bullar och mat utan används bl.a. som medicinalväxt till färgmedel. Och hur viktig kryddan är visar regeringen i Iran som vill ha högre priser då de anser att de utländska köparna betalar för lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s