flytta julen till sommaren….

Årets mest korkade uttalande svarar landets infrastrukturminister för. Den tidigare fick sparken för att hon inte märktes, men Catharina Elmsäter-Svärd (M) torde gå till historiens mest inkompetenta trots att hon syns.

När tågtrafiken sviktar i ett vintrigt Sverige lägger regeringen pengar på vägtrafiknätet, allt medan tågen står, isar igen, spår och signalsystem faller samman. Människor fryser och väntar utefter linjerna i hopp om att hinna hem till sina familjer för att fira jul. Men för alla blev det inte jul och Catharina Elmsäter-Svärd (M) tycker helt sonika där hon sitter hemma i stugvärmen att de får väl fira jul en annan gång.

Bästa Catharina det är inte dina barn som drabbas märker jag eller….hur kan en misslyckad politik läggas på resenärerna som följer rådet. Ta inte bilen det är snökaos i trafiken, vi skall dra ner på bilåkandet etc…till förmån för vad?

Dagens och troligen historiens uttalande lyder från Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Infrastrukturministern är jätteglad för att Trafikverket och SJ sköter tågtrafiken bra.

Och de som tvingas fira jul ombord på ett försenat tåg har hon ett tips till:

– Man får ställa sig in på att ha julfirande någon annan dag, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M) till DN.”

”Anledningen till att hon tycker att samarbetet fungerar är följande.  Till skillnad mot tidigare samarbetar de under årets trafikkaos.

– Jag blev exempelvis jätteglad när jag fick reda på att Trafikverket och SJ skulle ha en presskonferens på torsdagen – som är gemensam,”
Så kan man naturligtvis förklara bort årets stora trafikflopp. Men under detta ironiska uttalande finns ett människoförakt som bara kan visas av en minister utan empati och delaktighet i människors vardag. Det slitna skämtet om generalen som sa att om terrängen inte stämmer med kartan, gör om terrängen, har fått ett nytt ansikte. Stämmer inte julen med regeringen och SJ flytta julen, varför inte till midsommar. Ministern vägrade svara på frågor om sitt uttalande och om att flytta julen, så jag ger henne lite hjälp.
I DN säger ministern att det nog är ett faktum att människor väljer bort tågen.

”Finns det en risk att resenärerna

sviker tågen?

– Det är inte bara en risk – utan ett faktum.

Regeringen har fått kritik från bland annat Seko för att inte ge tillräckligt pengar till reparation och underhåll av järnvägsspåren. Elmsäter-Svärd håller inte med, utan hänvisar till att regeringen nu lägger ”historiskt mycket pengar”.

– Vi har höjt anslaget till både drift och underhållning, men även att bygga nya spår. Det är för den kommande 12-årsperioden, men det betyder inte att vi kommer sitta med armarna i kors under 12 år.”

Catharina Elmsäter-Svärd, jag är tillräckligt gammal för att minnas de gamla tågen. Det jag trodde var snälltåg. Jag tillbringade en del av min barndom i Södra Sverige, vi hade riktiga björnvintrar med allt vad det innebar. Men av någon anledning gick alltid tågen, vare sig det var till Karlshamn eller dessvärre då Stockholm. Sverige är ett vinterland och skall vara det. Faktum är att vi kan skicka folk till månen, bygga hus på månen, men Sverige kan inte få tågen att fungera under vintern. Det måste bero på bla. Dåligt underhåll av tågsetten, de nya moderna tågen kräver mer underhåll. Neddragningar av verkstäder, spårunderhåll etc. Och inte minst obefintliga anslag till järnvägen i förhållande till vad som läggs på motorvägar och annan bilbunden trafik.

I somras åkte jag pendeltåg, då kunde inte dörrarna öppnas för att det var för varmt ute. Resenärerna fick öppna manuellt. På hösten har SJ problem med lövsamlingar på spåren och på sommaren har vi solkurvor. Det är fan i mig märkligt att inte järnvägsnätet kan fungera oberoende väder och vind. Infratstrukturen måste fungera vare sig det är sommar eller vinter. Och att som ansvarig minister säga åt folk att fira jul en annan dag och säga att det är ju jättetråkigt. Visar på bristande respekt för de människor som betalar skatt i landet.

Kanske är det dags att sluta sänka skatterna och istället börja fundera över om det kanske inte på sikt krävs lite mer skatt för att klara den offentliga sidan.

Blir glad emellertid när jag läser att Financial Times utsett S Jobs till årets person. För mig har han alltid varit en av datavärldens mest kreativa personer och i en tid när folk spottade på varumärket Apple, slog jag glad an på min Mac som gick i alla väder.

Nu återgår jag till lite sinnesro, efter att uteliggare och fattiga fått ta del av välgörenhetssverige, anställda vid försäkringskassan upphöjts till Läkare. Vem vill bli opererad av en tjänsteman vid försäkringskassan. Hellre då undervisad av en duktig matepedagog även om om han inte är utbildad. Men opererad av en tjänsteman.

 

 

 

Ett svar till “flytta julen till sommaren….

  1. Johnny samuelsson

    instämmer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s