…det här är er nya husläkare…försäkringskassan var god dröj…!

Ursäkta röran vi bygger om. En färgglad skylter möter besökaren till den nya Försäkringskassans egen vårdcentral. Här jobbar små myror med att snabbt hänga upp sina nya arbetsverktyg parallellt med dataskärmar och besöksstolar. I ena hörnet står en röntgenanläggning och i det andra en provtagningslab. Detta är vår nya vårdcentral, där jag numer möter inte allt för välskolade läkare men väl  basicutbildade försäkringstjänstemän.

För att klara behovet av förskrivning av recept har numer varje handläggare tillgång till ett Fass där man  kan läsa om vilka mediciner kunden skall ha. Dessutom finns You’Tube videofilmer om hur kunden enkelt kan klara mindre operationer själv samtidigt som de jobbar eller söker jobb.

– I princip behöver ingen numer vara sjukskriven, säger Försäkringskassans direktör, Milda Makter.  Milda har en utbildning som ekonom och tekniker, med lång erfarenhet av hur människor fuskar. Det såg Milda när hon var chef på Arbetsmarknadsverket. Där var folk sjukskrivna titt som tätt och inte minst alla som besökte arbetsförmedlingen och inte kunde jobba.

Milda ansvarar för röntgen och provtagningar. Det tar lite tid att slå upp i läkarböckerna om brutna ben, hjärtinfarkter, canser etc men det går, säger hon och ursäktar att telefonköerna blivit lite längre nu när tjänstemännen är läkare också.

Fördelen, menar hon är att lönekostnaderna blir ju lägre, tjänstemännen får ju inte högre lön även om ansvaret blivit lite större. Däremot har de möjlighet att få  bonus om de håller sjukskrivningen nere.

I raden av sökanden ligger Nisse på bår. Han har sedan flera år haft svårt att gå och nu har de diskvalificerade läkarna konstaterat att Nisse bara har några månader kvar eftersom han fått canser. Milda Makter tycker dock att Nisse skall anmälas till Arbetsförmedlingen, det finns faktiskt jobb även för Nisse.

– Det gäller att förebygga utanförskapet som drabbar sjuskrivna och nog är det bättre att Nisse får dö på sin post än som sjukskriven.

Men om nu ingen vill anställda Nisse, frågar jag, det är ju lite begränsat för honom sas.

– Ja men det är ju inte vårt problem eller hur. Det finns socialbidrag och kvalificerar han sig för det är ju alla bekymmer ur världen.

Att försäkringskassans anställda fått fler uppgifter av tyngre art märks. 22 åriga Stina, har inte så stor erfarenhet av vare sig försäkringskassan eller sjukvården, men det går säger hon och ler.

– Vi har ju verkligen fått ett nytt område nu. Man kan inte annat än tacka politikerna i regeringen för att de insett att läkarkåren är inkompetent och bara sjukskriver hur som helst. Trots allt arbetslinjen är viktig och alla måste dra sitt strå till stacken.

Längre in i rummet sitter Fredrik. Han nyser och hostar. Näsan rinner. Men kön till Fredrik är lång av sjuksökanden. Jag frågar Fredrik om det inte skulle vara på sin plats att vara hemma och sjukskriven.

– Nej jag har ju ingen nedsatt arbetsförmåga lite förkylning har ingen dött av.

Jag frågar Milda Makter om det finns något som nedsätter arbetsförmågan. Nej det tycker hon inte. Har man inga ben finns det armar och tvärtom. Munnen är ju numer en bra hjälp för de armlösa så de kan ju prata i telefon eller hur?

Jag besöker slutligen Arbetsförmedlingen och frågar hur det ser ut med arbetssökande. Chefen för förmedlingn säger ilsket det kan du väl se själv. Överallt står rullbårar, rullstolar blandat med gående och stående. På vissa stolar hänger det dropp.

Allvarligt kan ni ordna jobb åt alla som är här?

Nej självklart inte, svarar Chefen för förmedlingen och tyvärr har vi fått en ny grupp vi inte hade tidigare.

Läkare som är arbetslösa. Vi föreslår dem att de söker till  Försäkringskassan.

Ett svar till “…det här är er nya husläkare…försäkringskassan var god dröj…!

  1. Mettemarionette

    Ha ha en sådan underbar julsaga. Den ska vi läsa för våra barn som jultradition nu. Direkt efter Karl-Bertil Jonsson.:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s