Vad kommer efter Jesus/Fredrik…Maria Magdalena eller…

Vi lever i märkligt land. Inte bara vädret rent fysiskt utan också socialt. För några år sedan skulle svensken aldrig köpt fattigdom, uteliggare, ökat missbruk, färre jobb, gratis arbetskraft. Men idag är vi beredda att acceptera det mesta. Från att ha varit en nation som jag uppfattade det,  byggd på solidaritet,  har vi blivit ett av mängden kyliga, egoistiska länder där man är sig själv närmast.

Vi har köpt det ryska systemet fullt ut med en Lillfar (en svensk Tsar förklädd i hemtrevlig kostym och sorgsna ögon). Svenska folket,  nästan alla,  uppskattar nu Fredrik Reinfeldt som statsminister, det torde innebära en stor grupp av sk vänster och socialdemokratiska väljare också, 75 procent är inte fy skam. De som är över torde vara MP folk, utslagna och marginaliserade av olika slag. De senast nämnda är ointressanta eftersom de knappast välter hölasset.

Jag funderar verkligen över vad som gör Fredrik Reinfeldt till en så omtyckt person. Är det hans vemodiga ögon, lite sävliga framtoning. Landsfaderligheten i blå skrud. Eller så illa hans politiska budskap.

Jag tror inte Reinfeldt förknippas med moderater eller ens borglig politik. Eller är det så illa att 75 procent av svenska folket tycker att det är okej när Försäkringskassan tar över läkarens roll, utförsäkrade tvingas jobba gratis, lönedumpning, utslagning och även idag fler arbetslösa än vad det finns jobb som lockar.

Eller är det möjligheten av att varje svensk om man bor i storstäderna kan räkna sig som miljonär, eftersom en ägd bostadsrätt idag klassar mig på hyllan bland alla andra rika.  Att skattesänkningar ja ger mig i min plånbok, men att vi glömmer att den sociala service vi vill ha måste betalas någonstans. Att jag kan köpa allt mer på kreditkort, avbetalning och skuldsätta mig upp över öronen i hopp om att vår konsumtionskarusell aldrig tar slut.

Svenska folket har idag en högre skuld än motsvarande deras inkomst. Jag tänker bara tanken vad det innebär när inkomsten sinar eller sjunker.

Inom politiken talar vi om personeffekter, Maudeffekten, Björklundeffekten etc…men Reinfeldt slår alla rekord. Hans effekt oberoende politik ökar förtroendet. Men jag kan inte låta bli att fundera över vad denna Messisas Reinfeldt som frälser svensken på ett helt nytt sätt innebär för moderaterna om han slutar eller försvinner. När hans maktbehov sinat efter att ha visat att man kan fatta hur negativa beslut som helst, göra så stora systemändringar att inget går att återställa. När han liksom nu allt mer träder fram som förvaltare och ekar med skattelättnader som den stora moroten.

Jag undrar helt enkelt vad som händer om en annan moderat mer lik en klassisk moderat träder fram. Står 75 procent av svenska folket bakom då också. Jag tror inte det. Såväl Reinfeldt som Borg spelar i en egen division där deras parti har ytterst lite att säga till om. Lika lite som de sk allianspartierna vars makt och påverkan blir allt mer desarmerad.

Inom Socialdemokratin den rörelse jag själv tillhört i många år, har vi bara haft en motsvarighet, Olof Palme. Få vågade utmana makten, världen och systemet om som Palme gjorde. Han var dock inte älskad av 75 procent av svenska folket, Palmehatet var en kraft i sig. Men ändå valdes han om. Det finns inga likheter mellan Palme och Reinfeldt. Palme var intellektuellt troligen den mest begåvade statsminister Sverige haft och hans ansikte utstrålade inte landsfaderlighet. Den kapaciteten kommer Fredrik Reinfeldt aldrig i närheten av.

Men nu har vi valt en Lillefar, en svensk tsar. En messias har återvänt för att frälsa oss inte från ondo utan från förpliktelser mot vår nästa. Reinfeldt har mer gemensamt med Lillefar än Jesus. Hans ställföreträdande Jesus i form av Göran Hägglund KD, låter sig och sitt parti allt mer omformas till ett högerparti där man ger avkall på en av de få frågor man kunde sympatisera med, sociala frågor.

I mars skall socialdemokraterna har sin extra kongress. Då skall väljas en ny ledning, en ny ordförande. I dagsläget ser jag ingen som kan tävla med Fredrik Reinfeldt. Jag menar verkligen det, för finns det någon inom rörelsen som har den förmågan behövs ingen politik. De nya Moderaterna är inte nya, det nya är deras partiledare.

I mars skall Socialdemokraterna kunna enas kring ett politiskt program som innebär satsning på tillväxt, arbete, näringslivsutveckling och inte minst invandrarpolitiken.  Ingen är så okunnig att de inte inser att tillväxt är nödvändig för att skapa resurser och underlag till dem som inte kan bidra fullt ut. Lite ironiskt nog vet inte om det är så idag, men tidigare var benbrott, alkoholism, missbruk, våld etc underlag för BNP. 

Det finns inte många som fullt ut anmält sig som intresserade av partiledarposten, jantelagen förbjuder oss att sticka ut huvudet och säga att vi vill. Mona Sahlin är typexempel på Drottningoffret, hon ville men fick aldrig det stöd som behövdes vare sig av partikamrater eller media. När Ylva Johansson idag träder fram och vill vara med och forma framtiden, sätter en del kaffet i vrångstrupen. Ylva som inte klarade skolpolitiken ens. Nej men vem säger att hon inte kan klara andra frågor bättre. Som taleskvinna för sociala frågor har Ylva Johansson varit ett av Socialdemokratins starkaste namn någonsin. Nu vill hon komma in i frågor om näringsliv och tillväxt.

Ylva Johansson var inte någon jag direkt sympatisrade med tidigare, men jag ser en förändring, en mjukare men också tuffare person med en annan självkänsla. Tidigare skrev jag att Mona skulle haft Ylva Johansson bredvid sig, jag tror fortfarande att det hade varit ett bra team, troligen rätt ensam om detta.

Det är lätt att skriva om vilka som inte borde ha posten som ordförande inom partiet, en av dem skulle få mig att lämna rörelsen för gott. Min bild av partiledare är en person som är:

Karismatisk, kraftsamlande, orädd, initiativrik, lyhörd, god lyssnare, stor intuition, empatisk., ödmjuk inför sitt uppdrag.  Erfaren inte bara i politik utan också har sett Sverige från utsidan av den unkna riksdagen och politiken. Man eller kvinna, spelar ingen roll även om jag önskar att det fanns en kvinna som lite grann motsvarade Susanne Reuters roll i Drottningoffret….

Vidare någon som vågar ta i frågan kring KD utan att bli kallad dissident. SD finns i riksdagen inröstade av en del ur svenska folket. Oberonde vad vi anser om deras politik måste vi repsektera väljarnas val. Lika väl som vi accepterat  Reinfeldt som landsfaderlig messias.

Det största misstaget etablerade partier gör är att negligera och nedvärdera väljarnas val. Därför måste KD bemötas med sakkunskap, krav på att delta fullt ut i det politiska arbetet (inte bara invandrarfrågor) belagd och underbyggda fakta. Här är ytterligare en sak som en socialdemokratisk ordförande måste kunna tackla. I annat fall har SD kommit till riksdagen för att stanna.

Nu önskar jag alla lärungar till Reinfeldt Messias Gott Slut, liksom till de 25 procent som inte tror på Guds Faders allsmäktighet. Själv skall jag avvakta Upprättelseutredningens betänkande i slutet av Januari som berör ett par hundratusen svenskar. Inför det som finns i utredningen, troligen krav på ekonomisk kompensation, måste vi jobba för att få igenom av Messias Reinfeldt och Broder Borg. Det bryr sig naturligtvis inte merparten av väljarna om, men för de några tusen som berörs är det kanske en livsavgörande fråga.

Får jag sedan ha en annan önskan inför nästa år. SE TILL ATT BARNSKYDDSUTREDNINGEN BLIR VERKLIGHET OCH INTE BARA EN UTREDNING. IDAG HÄNGER MÅNGA BARN I LUFTEN PÅ GRUND AV RÄTTSOSÄKERT LÄGE.

Andra bloggare på dagens väljarundersökning:

http://rodamalmo.blogspot.com/2010/12/reinfeldt-obestridd-segrare.html

http://www.tornebohm.com/WP/?p=9357&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+tornebohm%2FUDux+%28T%C3%B6rnebohms+Hotspot%29

http://www.tornebohm.com/WP/?p=9357&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+tornebohm%2FUDux+%28T%C3%B6rnebohms+Hotspot%29

http://blogg.passagen.se/ronny-persson/entry/s%C3%A4nkt_skatten_igen

http://storstad.wordpress.com/

http://styvbarn.se/

Ett svar till “Vad kommer efter Jesus/Fredrik…Maria Magdalena eller…

  1. Magister Stork

    Det krävs någon som har modet att utforma en alternativ politik till Reinfelts USA inspirerade skattesänkningspolitik…Reinfelts a och b lagspolitik ger jag inte mycket för…Storkis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s