Att göra spektakel av andras olycka…lek fattig men lev rikt

TV 5 fick ge sig när det gällde att leka 12 stegsbehandling i TV. Inga kändisar med missbruksproblem ville ställa upp och lägga sitt liv i slaskigt TV fönster. Till allmänt beskådande av en befolkning är där flertalet tycker det är okej med legalisering av marijuana och cannabis eller tycker att man borde kunna köpa brännvin i närmaste snabbköp. Flera av de tillfrågade råkar jag känna och om producenterna på TV 5 trodde att man skulle känna sig smickrad måste ni vara dummare än vad jag vågar tro att ni är.

Det räckte inte ens med att betala en halv miljon, för många kanske pengarna varit värdefulla, men människovärdet är inte mätbart i pengar.

Nu bjuder samma kanal på ett program där småbarn bor ensamma i en villa utan föräldrar, köpt från England, för i Sverige tror jag inte ens föräldrar har tänkt tanken att låta sina barn medverka i ett sådant program.

Men om inte Mohammed kommer till berget så kommer berget till Mohammed. Nu skall miljonärerna leva fattigmansliv i Stockholms förorter. I en vecka skall de dela med sig av din dyrköpta tid för att se hur människor som inte eller troligen aldrig kommer i närheten av deras nivå, lever. Har de sedan lust och hittar någon de anser behöver en allmosa kan de dela med sig av lite pengar.

Nyligen genomfördes en kampanj kring Fattigdomen i Sverige, ett europeiskt projekt med syfte att visa på hur fattigdomen ser ut i olika delar inom EU. Vi vet att närmare en halv miljon barn finns inom begreppt fattigdom och att trots skattesänkningar för de arbetande fortfarande många lever med näsan under vattenytan. Dagligen vräks människor från sina bostäder för att de inte kan betala hyran och vägras hjälp av samhället. Några hundra tusen finns i arbetslöshetsköerna och ytterligare några tvingas ut från sjukförsäkringen därför att de kan ju ligga och jobba etc.

Lotta Gröning skrev 2008-08-26 i AB ”

”Och aldrig finns de fattiga med i partistrategier eller inbegripna i några vallöften. De är en alltför liten skara för att kunna påverka valresultatet. Med andra ord så är Sveriges fattiga en maktlös liten skara som kan nonchaleras utan några större problem. Det är de ideella organisationerna som tar strid mot fattigdomen. År efter år lämnar de sina larmrapporter, år efter år uppmanar de politikerna att ta problemen på allvar. Senast var det Rädda Barnen som röt till mot diskriminering av barn till fattiga föräldrar som drabbas av avgifter i skolan.”

Nej fattiga är inget hot mot de rika eller politikerna, deras dagliga kamp gör det troligen också omöjligt att ens orka tänka tanken politisk förändring.

Till den världen skall nu den rike svensken bjudas in för att se livsvillkoren. I en vecka på samma villkor, det är ungefär lika djävla empatiskt som att skicka ut en miljonär att bli tiggare i fyrtioåtta timmar. Wonna I de Jong är först i kön. Hon är fastighetsägare med bostad i Djursholm och förvisso bott några år i förorten. Men Wonnas filosofi är att alla kan bryta mönstret och ta sig fram om de bara vill. De som inte lyckas är inte tillräckligt starka eller företagsamma. Wonna kommer från Polen, inte ett land i Afrika eller Arabvärlden. Hon är lika ljus som du och jag och ingen skulle ta henne för invandrare eller ens tillnärmelsevis haft det så tufft som personer med sk konstiga namn i förorten har.

– Min levnadsstandard var sänkt till ingenting. Jag bor i en villa på 800 kvadrat i Djursholm och nu flyttade jag till en etta i Akalla med plastmattor och klarade mig på minimum”

Javisst kan man klara sig på minumu om man redan är mätt och vet att efter en vecka kan hon bada i sitt specialdesignade badrum, sätta sig i sin lyxiga bil och åka hem till tryggheten i Djursholm. En stadsdel dit ingen av dem hon besöker någonsin skulle välkomnas, lika lite som flyktingar och andra som inte räcker ekonomiskt.

Wonna i till Expressen:

 – Jag ville också återse det område jag flyttade till då och visa ungdomar att de inte är sämre för att de kommer därifrån. Man kan nå sina drömmar ändå.
Hur viktigt är pengar?
– För mig är pengar ett medel till annat. Pengarna var ett sätt för mina barn att inte växa upp i Rinkeby, utan i Djursholm.”

Nej Wonna dina barn kommer att gå i previligierade skolor och behöver naturligtvis inte befatta sig med fattigdom och utanförskap.

Programiden är  I  ”Den hemlige miljonären” möter förmögna personer de som lever på samhällets botten.
Under en veckas tid testas ett alternativt liv med en begränsad budget i ett utsatt område. Efter den gångna veckan under täckmantel följer ”Då avgörs också om de delar ut valfri summa till personer de mött under veckan eller inte.”

Vad lär sig sk miljonärer och rika med detta. Att deras liv är att föredra och att de om inte lever som dem har sig själva att skylla. Alla kan bli sin egen lyckas smed eller vad… Eller får de så dåligt samvete att de skänker allt de äger och har till välgörande ändamål som Stadsmissionen som lever gott på sin sk hjälpverksamhet.

Inte kommer deras förståelse att öka för att samhället ser ut som det gör, djupt orättvist. Där ditt efternamn avgör om du får något av de 25 000 lediga jobb som finns, där din hudfärg möts av att platsen är tillsatt. Där ensamstående invandrarkvinnor knappt skrivkunniga kämpar för att klara sina barn. Jag skriver ensamstående även om de har män, för flertalet invandrarmän förväntar sig att kvinnorna skall klara både ev jobb, barn och hem.

Inte kommer deras förståelse att öka för den stora grupp barn vars föräldrar missbrukar, misshandlar eller på annat sätt kränker sina barn. Där män misshandlar kvinnor inte bara av hedersskäl utan också i vanmakt och okunskap. Där kvinnor tvingas stanna kvar för att de inte har alternativ.

Inte kommer deras förståelse att öka för marginaliserade grupper som bor under parkbänkar, i portar, vindskontor och källare. Inte kommer de att förstå våndan av att köa till natthärbärgen, vårdinrättningar.

När man vet att duntäcken och sidenlakan väntar efter en vecka är det lätt att vara fattig. Det är inte roligt att vara sjuk, men fan så mycket roligare om man har pengar.

Det fanns en större heder bland välgörenhetstanterna  på 30-talet än i 5:ans spektakel. De försökte inte ens identifiera sig med sina sk mottagargrupper, men de gav pengar och hjälpte till. Och alla visste att det var välgörenhet.

Det var större givande när en liten kille stoppade sina sista kronor i Tsunaminbössan, han gjorde det med hjärtat och med barns empati.

Jag är så djävla trött på ett Samhälle där vissa måste leva real lifesåpor för att se verkligheten. Jag är så trött på sk människor med pengar som skickar en allmosa, besöker de fattiga och som inte  förstår att fattigdom och sociala problem är systemfrågor och inte fråga om de skall skänka lite pengar til en eller några de möter.

Behandlingen av människor som far illa är kränkande, frånstötande och luktar överklassparfym.

Bill Gates skänkte bort större delen av sin förmögenhet och jag tror att också det som blir kvar när han dör tillfaller hans Aidsstiftelse och stiftelse för bättre utbildning av fattiga barn i USA. Hans initiativ fick fler rika personer att göra samma sak. Jag tillar Bill Gates, för att han lever ett bra liv, bor bra, tjänar bra men att han inte förnekar detta men med delar av sin förmögenhet försöker lindra en del av världens stora problem, AIDS-frågan och utbildning.

Detta kunde vara något för sk rika människor i Sverige att lära av. Var gärna rik men satsa pengarna om ni nu så gärna vill hjälpa till, på utbildningsinsatser, lägerskolor, boendeprojekt etc som kommer flera till del och som sker i öppen dager. Bygg bostäder åt dem som saknar miljoner för att köpa sin bostad, anställ några av från förorten i era företag. O Wonna behandla dina hyresgäster med respekt och bete dig som en bra hyresvärld.

Det är det allmannas ansvar att människor har ett drägligt liv. Om människors väl och ve skall vara beroende på enskilda givares ev lust eller inte lust att ge, eller om det skall dikteras villkor för givandet så blir det som ulandsbiståndet. Det kommer några få till del men merparten lever vidare i sin missär och fattiga vardag.

Tyvärr tror jag att i det som numer kallas ett borgligt samhälle kommer att innebära ett systemskifte där människor i underläge skall veta sin plats och vem som föder dem.

Kan inte låta bli att travestera ”Upp trälar uti alla stater…slav stig upp för att slå dig fri”. Vi behöver mer kunskap, bättre skolor, bättre sociala arrangemang och ett jämlikt samhälle. Inget system har blivit bättre av jonsystemet och välgörenhet.

Europeiska året för att bekämpa fattigdom och social utestängning

var temat på fattigdomskonferenserna, men resultatet det synliga är TV 5s miljonärer som leker fattiga i en vecka.

 


7 svar till “Att göra spektakel av andras olycka…lek fattig men lev rikt

  1. ” Hans initiativ fick fler rika personer att göra samma sak. Jag tillar Bill Gates, för att han lever ett bra liv, bor bra, tjänar bra men att han inte förnekar detta men med delar av sin förmögenhet försöker lindra en del av världens stora problem”Välgörenhet är äckligt… det ger makt åt den som har att godtyckligt välja ut vem/vad som ska få hjälp… det går också att ställa villkor!Problemet är att det finns rikingar som Bill Gates, det är det som är det sjuka… merparten av dessa pengar borde förvaltas av ansvarskännande folkvalda människor…Världens problem med fattigdom, krig och orättvisor löses inte med välgörenhet, för det krävs politiska beslut, engagemang och VILJA!

    • vi kommer aldrig att förhindra att människor tjänar pengar, jag tycker trots allt det är bättre med dem som gör det från noll med något som förändrar etc, vilket helt klart bill gates gjorde även om jag inte är pc fantast till skillnad från att ärva imperium etc…dessutom kan jag inte se att att inte Bill Gates förvaltar sina pengar sitt kunnande på ett bra sätt. Att han väljer Aids och utbildning av barn, är trots allt tt föredra till satsningar på design, mode etc…vi kommer aldrig att få några inovationer om inte människor kan tjäna på det.

  2. Inte innoverade Bill Gates med målsättning att bli multimiljardär… nej han gjorde det av nyfikenhet, intresse och lust. Han hade gjort samma sak om han ”bara” blivit miljonär… möjligheten till storkovan kom sen!

  3. Det är både cyniskt och obehagligt. Men vissa gör ju vad som helst för att tjäna pengar. Även om det är på andras olycka – att näcka folk i deras elände. Det är den nya trenden.Annars är ju 12-stegbehandlingen mycket bra och den kan användas till mycket annat än just alkoholism och narkomani. T.ex ätstörningar och annat. (Jag är ju själv 12-stegsterapeut, så jag vet ju en del om detta…)Kao

  4. Vad spännande dina inlägg verkar. kommer definitivt läsa din blogg igen! =P Hoppas du har en trevlig dag =P

    • Tack Malin att skria är en drivkraft och att få läsare gör en ödmjuk hoppas du kommer att trivas på min blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s