Vilka är socialdemokraterna- ni där uppe eller vi där nere

Läste att Björn Fries varit på medlemsmöte i Karlskrona, av 1000 medlemmar kom 51. Andra berättar om 10-15 deltagare på sk partimöten. På Rönneberga Kursgård sitter de utvalda inom rörelsen och diskuterar framtiden.

Hur ska Socialdemokratin bli ett parti som kan locka till sig väljare!. Per Åhlström som sitter på andra sidan havet och noterar vad som sker i kungariket Sverige, skrev ”Tror de här figurerna som styr dagens socialdemokrati att de jobbar i en bilfirma som ska locka nya kunder?” Kommentar hämtad ur Facebook. En viss syrlig underton kan tyckas och av en som inte finns mitt i debattens Sverige. Men lite ligger det bakom. Lite ligger det bakom att allt färre besöker politiska möten där de skulle kunna göra sin stämma hörd. Men bara de frälsta kommer och ingen undrar varför.

Men vi talar om socialdemokraternas vilja och önskningar. Är det inte bara ett fåtal redan etablerade och med säkra platser som diskuterar om hur jag och andra som inte aktivt deltar skall återgå till socialdemokratin. Förvisso röstar jag S, men mer för att det saknas alternativ och S är det minst sämsta. MP hade en tid mitt hjärta, men deras utspel om arbetskraftsinvandring, friskolorna och flirten med alliansen gör att MP knappast kan kallas ett parti för de små. Snarare en form av intellektuell väljargrupp med tjusiga bostadsrätter i centrala och andra attraktiva områden. Bra jobb och karriär, rätt ålder och långt från vanliga människors utsatta vardag.

Det blev ett ramaskri för att en halv miljon röstade på SD, många av dem röstade tidigare på socialdemokraterna. Jag tror inte rösterna på SD handlade om att man inte ville ha invandrare i Sverige utan snarare en protest mot en partiapparat som lever ett eget liv ovanför väljare och medlemmars huvuden.  Någonstans i Sverige fick SD igenom gratis larm till de gamla i kommunen, medan allt fler kommuner inte minst Stockholm tar ut allt högre kostnader för äldre människors hjälpmedel.

Självklart blir det attraktivt att rösta på ett parti som för fram de små frågorna som många kan känna igen och se förändring i. Jag gillar inte SD just för att de har rasisitisk grund och skymmer med sk folkhemspolitik. Men om andra partier ute i kommunerna kunde ta ifrån dem deras hjärtefrågor skulle kejsaren bli ganska naken. Men väljare ser att ett beslut gynnar också den längst ner på skalan och röstar därefter.

Avståndet mellan socialdemokratins inellektuella topp och dom där nere är månavstånd. Ytterst få av gräsrötterna har vare sig tid eller ork att följa debatten. Bristen på klara besked om var och vad man stpr gör att väljare tappar tron och medlemmar förhåller sig passiva. Någon sa lite syrligt undrar om Göran Persson inte röstade på moderaterna? Ja varför inte, inte ens Göran Persson kan väl känna en tilltro till det parti han själv varit med att styra.

Om vinsten ligger i att lyssna på alliansen och anpassa sig efter den, kommer socialdemokratin att bli ett minoritetsparti. Man kan inte sänka skatten, höja skatten, för och mot RUT och ROT, fler i arbete, bibehållen eller ändrade sociala förmåner, det måste till ett mod att stå för en linje som kanske kortsiktigt inte gynnar de breda lagren, men på sikt gynnar utvecklingen.

Att vinna valet verkar vara socialdemokratins viktigaste mål just nu, men jag är så cynisk så jag säger att utifrån det jag sett och hört, behövs nog längre karantänstid än fyra år.  Ulricha Schenströms inlägg i AB gick tyst förbi profsdebattörerna inom rörelsen, ty hon var av fel färg, men kan givetvis inte tillerkännas att mycket av det hon skrev har en sanning.

De stora angreppsfrågorna Socialförsäkringarna har tappats bort i riksdagsdebatten. Misshandeln av arbetslösa, utstämplade från A-kassorna får allt mindre rubriker inom socialdemokratin. Ja Ylva Johansson intervjuades med anledning av Fas 3 bland arbetslösa, men rörde inte upp några större vågor. Listan över frågor som skulle kunna engagera även folkflertalet uteblir och just nu har vi en ickepolitik vad gäller opositionen.

I tidigare Röda Gävle skall arbetslöa till en ersättning på ca 7 000 kr i månaden jobba i second handaffärer.

Affärsiden slås upp på nyhets plats i Arbetarbladet  ”Ett nytt företagskoncept har hittat till Gävle. Långtidsarbetslösa som driver begagnat-butiker. Och marknaden är god i Gävle.

– Gävle är en stad med många arbetslösa, förklarar Prio1:s regionchef Stefan Andersson.

   Efter 450 dagar infaller ”Fas 3”. Det innebär att den arbetssökande anvisas en sysselsättningsplats hos en arbetsgivare, privat eller offentlig. Arbetsgivaren får 225 kronor per dag i ersättning för varje arbetssökande han eller hon tar emot.   Den arbetssökande själv får 65 procent av den a-kassegrundade inkomsten, max 680 kronor per dag. Den som inte haft rätt till a-kassa får det lägsta stödet; 223 kronor per dag. I de fall där den arbetssökande inte är berättigad till aktivitetsstöd återstår försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag) från kommunen.”
”Nu ska alltså företaget öppna i Gävle, i Kartförlagets gamla lokaler i Hemsta. Här tänker sig Prio1 få plats med upp till 200 deltagare. Det skulle ge företaget en månadsintäkt på 900 000 kronor i månaden, före eventuell försäljningsintäkt.
Ska man gråta eller skratta. De arbetande skall känna glädje av att hjälpa dem som har det ännu sämre, säger Prio 1 verksamhetschef.
Av de ca 13 i Gävleborg  och 600 som omfattas av Fas 3 i Aktivitetsgarantin finns väl en och annan socialdemokratisk väljare. Frgågan är om de kommer till mötena och har någon frågat dem om varför de inte kommer.

Det känns allt mer fjärmande mellan topp och väljare inom S, det har jag skrivit tidigare och jag kan känna det än mer nu. Hur frustrationen växer över allt fler som tvingas till slavjobb, utförsäkras, vräks från sina bostäder, allt fler som tvingas stå i kö till välgörenhet och det allmännas godtycke.

Vilka är det som pariet verkligen vill skall komma och vara med i diskussionerna. All utvecklande rörelse kommer underifrån. Tankar från grunden växer uppåt och formar mål och politik. Den tiden är förbi. Idag diskuteras uppifrån om vad som är bra för mig här nere. Eller kanske det alltid varit så. Vill minnas när jag var aktiv i Fagersta Arbetarkommun en gång på världen att alla nya idéer sågs med oro och som hot mot det bestående.

Detta straffades med att V och Stig Henriksson fick den kommunala makten och som tydligen skött den så pass bra att också luttrade socialdemokrater tycker att kommunen är välskött.

Nu straffas inte Sverige i riksdagsval av att V kommer till makten, för det är skillnad på lokal- och rikspolitik. Men straffet kom i form av SD. Etter värre än någonsin V.

Det finns vissa saker som är viktiga för samhället, företagsutveckling, tillväxt och i slutänden TRO på att något kan bli bättre. Men först måste man rensa sina historiska misstag och det gör man inte inom Socialdemokratin. Nedrustningen av det sociala skyddsnätet började långt innan Alliansen kom till makten. De har bara fortsatt där den tidigare regeringen slutade. Det var inte bättre för pensionärerna under S-regeringen, vi hade inte en bättre skola. Det skars hårt i den sociala sektorn både lokalat och centralt. Det har vi glömt eller vill inte låtsas om.

Vi gav fortsatt klartecken till privatisering av skolan, utförsäljning av allmännyttan och lyfte inte många pinnar för att bygga ett bostadspolitiskt hållbart program. Jag tyckere att man med ransakningen i ryggen kanske skulle kunna bygga något nytt utifrån misstagen som gjorts.

Om inte socialdemokratin släpper in fotfolket i salongerna kommer de att gå på andra klassens hak, där de tror sig få sina behov och diskussioner tillfredställda.

Just nu väntar jag med spänning på Upprättelseutredningen för de vanvårdade. Där kommer troligtvis ett förslag om ekonomisk kompensation till de vanvårdade att ingå. Den frågan skall ytterst avgöras av Riksdagen. Vågar opositionen stödja ett sådant förslag eller kommer man att undvika på  grund av att SD ev skulle rösta med.

 

5 svar till “Vilka är socialdemokraterna- ni där uppe eller vi där nere

  1. Maria de Suède

    Kan bara instämma i dina ord… Inget att tillägga!

  2. Det är politik som saknas, den politik som inte bara gynnar samhällets välfungerande medlemmar… och så är det omöjligt att komma med egna uppfattningar och erfarenheter – dom förnekas och hånas av dom som finns i sossesystemen. Parti och fack!!!Därför går inte folk på möten!Det är ett feltänk när ett politiskt parti ska ”sälja in sig” bara för att få röster och vinna val (makt!)… samtidigt som det är rätt att lyssna på folket, men lyssnandet måste vila på ideologisk grund och inte dagsaktuella opinionssiffror!

  3. Så sant Anne!

  4. Bra Anne. Här har vi samma åsikter vilket jag även tror vi har då det gäller Samhällets Styvbarn om vi resonerat mer om helheten.Då det gäller sossarna har vi tappat greppet totalt. Inget händer mer än att man positionerar sig personligt mer än att man tänker på politikens grundvalar då det gäller den ideologi vi säger oss värna tillsammans. Moderaterna firar nu julafton månad efter månad trots att julafton ska firas några veckor och inte året om som nu är fallet. Alliansen regerar nu utan en opposition som totalt idag är helt frånvarande.Vad som ändå är bra är att detta hände nu och inte längre fram i tiden. Vad som nu kommit i dagen har funnits en lång tid tillbaka där mycket blev synligt under Göran Persons tid som både statsminister och partiledare. Socialdemokratin måste komma tillbaka till dem de företräder och inte till det redan välmående etablissemanget. I Sverige idag håller det på att utvecklas en underklass som var grunden till att LO grundades där facket sedan startade partiet för att utjämna klassklyftorna som idag är ännu större än de var vid partiets tillkomst.Det finns en hel del att tillägga. Själv har jag sett utvecklingen på avstånd som fritidspolitiker utav vad som händer rikspolitiskt. Vi får verkligen hoppas att detta ändras under kongressen nu i mars. Om inte vete fan om jag själv konverterar till Ohlys parti som idag ändå trotts mycket annat visar en socialism värd namnet.mvh KL.

    • ja ibland har man ju funderingar onekligen…men vi får väl se vad som händer..kongress etc o vem som hamnar i styret…österberg är inte min kandidat emellertid, ja vad styvbarn gäller handlar det väldigt mycket om dagens vi ligger trots allt i vad gäller barnskyddsutredningen som borde hamna på riksdagens bord enligt vår synpunkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s