Vad blir nästa steg – rösta ut fosterbarn? Nej men köp dem på nätet

Som boende på barnhem i sk modern tid minns jag raden av barn som förväntansfyllda ställdes en lång rad, i avvaktan på att en hugad familj skulle välja just mig. Vi var söta, fula, tjocka, magra och i några fall lite äldre. När familjen som gjort sitt val av den flicka som stod först i ledet, var vi andra kvar. Vi återvände till vårt lekrum och förträngde att ingen valt just mig eller någon annan av oss.

Nu lever vi 2011 och i det moderna samhället återupptar vi traditionen som jag trodde var borta. Att välja och göra utval. Nu gäller det i SVT visserligen hundar, sk omplaceringshundar, men det är skrämmande likt det jag minns hur barn hanterades någon gång i mitten av 50-talet.

Sk komersiella kanaler har redan börjat sk urvalsprogram, dans, musik, missbrukare, vem super bäst. Skammen har lämnat oss, vi säljer ohämmat oss själva för nada, 5 minuter i rampljuset. Köps eller säljs. Att snaskiga kanaler som TV 5 ägnar sig åt detta kan man ju undvika genom att inte titta.

Men är publicservice-TV gör såpa av hemlösa hundar, indentifierar jag mig med hundarna. Dessutom har jag en omplaceringshund som  det tagit oerhört lång oerhörd lång tid att återhämta sig.

I AB Debatt lördag skriver Jeanette Thelander, Journalist och hundägare, Roffe Erbe Blom Instruktörsutbildare, Anita Andersson Ordförande, Hundskyddsföreningen  Hundis,  Riikka Blom Hundpsykolog,  Susanne Holmene Ägare och grundare, Rasta Hunden samt Nikki Höjer Utb. mental-testledare om programformen. De vädjar till SVT att dra tillbaks programmet.

Det tänkvärda i deras inlägg är ” Den här gången rör det sig om hundar som reduceras till slit-och-släng-prylar i underhållningsbranschen.  Men i USA finns det redan program där hemlösa människor tävlar mot varandra och där vinnaren får ett hus medan förloraren får återgå till sin pappkartong på gatan. Avståndet är inte särskilt stort. Argumenten för programmen är desamma: ”På det här sättet är det ju i alla fall en som får det bra”, ”Det är väl bra att deras situation uppmärksammas”.

Vad blir nästa steg undrar skribenterna,” att göra såpor om barn som behöver fosterhem”, eller varför inte löpa linan ut utvecklingstörda, fysiskt handikappade mfl. Faktum är ju så, att det finns grupper i samhället som en gång saknade värde, var avidentifierade och inte räknades ”vanvårdsbarnen”. De barn som nu är vuxna och  som inom kort kanske får en ursäkt för att samhället inte kunde tillgodogöra deras trygghet och rättssäkerhet.

Troligen känner sig många ur gruppen äldre vanvårdade och ungdomar idag som utsätts för kränkande hantering som att ha mer beröring med de sk omplaceringshundar som TV nu skall hitta  familj till.

Men barn i behov av fosterhem exponeras redan på hemsidorna. I desperationen över att hitta familjehem till sk fosterbarn har några socialdistrikt och kommuner skapat speciella hemsidor där barnen läggs ut. Visserligen anonymiserade, men beskrivningen påminner lite om barnledet på Nyboda och TVs hundsatsning.

” 6 årig pojke, kommer från svåra hemförhållanden. ADHD och lätt aspberger. Koncentrationssvårighet och periodvis utåtagerande. Sökes familj där pojken får vara yngst, i lugn och trygg miljö. Extra ersättning utgår.”

Ovanstående är konstrueread annons men ungefär så ser det ut. Flickor och pojkar mer eller mindre diagnostiserade problem annonseras ut i förhoppning om att familjer med moroten belöning skall nappa och höra av sig.

Vad vi behöver idag är inte exponering av grupper eller hundar som har problem, eller skall vi säga levande varelser som efter att någon slängt bort dem, skall uppnå lyckan genom att röstas fram till en lycklig framtid. Vi behöver återvinna respekt för människor och individer. Vi behöver återvinna respekt för de människor som inte ryms inom systemets välordnade ramar. Denna respekt borde också gälla djur.

När jag fick Axel, var det han som valde mig. Det var stort. Jag som en gång varit bortvald blev vald av en omplaceringshund som skulle avlivas. När min fd man och jag skulle adoptera barn från utlandet fick vi lära oss att Barn söker föräldrar söker barn. Vi kunde alltså inte välja barn utan acceptera att någon annan gjorde urvalet och att det barnet behövde en familj, som råkade bli vi. Vi fick också lära oss att det inte handlade om bistånd eller gära en god gärning, utan om att ta hand om ett barn på gott och ont resten av vårt och barnets liv.

Men jag tror, tyvärr, i ett samhälle där allt mer handlar om att sälja och köpa reduseras människor vandrande plånböcker och shoppingväskor. Pensionären köper en tjänst, de sjuka köper en sjukhustjänst. Vi har reducerats till vad som kallas fria konsumenter där allt går att köpa med mördande reklam. Och i spåren av detta är det väl lika självklart att barn blir handelsvaror,  som utbjuds inte till billigaste pris, men väl till familjer som lovas bra ersättning för sina insatser.

Och för att tala om hundar. Vad sker med dem om ratas. Avlivning eller återvända till hundgården ungefär som de hemlösa i USA som röstas ut eller de barn som ingen familj vill ha åter till institutionen.

I Samhällets Styvbarn har vi i mer än sex år arbetat för upprättelse och ursäkt till den grupp som utsattes för vanvård. Vi har försökt få media att ta upp detta på ett seriöst sätt. Vi har försökt påverka TV framför allt SVT att ta upp frågan. Men intresset är svalt,  troligen fram till att Upprättelseutredningens betänkande lämnas in, då vaknar mediernas intressen för gråtande barn- och fosterhemsbarn, allt medan den grundläggande problematiken och allt som vanvården medför aldrig får den belysning som krävs för att historien inte skall upprepas igen.

Vi hade hoppats att seriösa publicservice skulle ta upp Barnskyddsutredningen som skulle kunna utgöra en liten garanti för barn som i fram gent placeras i familjehem eller på behandlingshem etc. Att de hade nappat på tipset som näthandeln med barn som behöver familjehem. Om vikten av att skydda utsatta individer.

Seriösa program lockar inte tittare eller kan inte konkurrera med slaskkanalerna därför måste SVT ställa sig på samma låga nivå

Anledningen till att vi har sk omplaceringshundar, hemlösa hundar beror på att vem som helst kan skaffa sig en hund. Vem som helst kan när det inte passar längre slänga ut hunden till ett ovisst öde. Vem som helst kan skaffa sig ett barn. Men alla förmår inte uppfostra eller ta hand om barnet. Barn blir hemlösa och en del av marknadens handelsutbyte.

Jag ställer mig på skribenterna i AB sidda och ber SVT utifrån sitt publicserviceansvar avstår från hundprogrammet och förstår vidden av vad som framkommer i kritiken.

Ursäka bästa skribenter men jag lånade er rubrik, den var så bra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 svar till “Vad blir nästa steg – rösta ut fosterbarn? Nej men köp dem på nätet

  1. Jag vill bara tacka för ett mycket tänkvärt och gripande inlägg, som jag gärna sprider vidare. Det är precis som du säger, ”vi måste återvinna respekt för människor och individer” och att denna respekt också måste omfatta djur. Att möta andra levande, tänkande och kännande varelser med respekt borde vara grundläggande. Synen på djur och synen på människor är tätt sammanlänkad, för det handlar i grund och botten om respekt för livet i alla dess former.Tack ännu en gång för ditt inlägg!

  2. Toppenbra! Vi kämpar vidare

  3. Hej!Tack för ett väldigt bra inlägg! Mycket bra på alla sätt. Jag skulle så otroligt gärna vilja publicera det i vår tidning Hundens Värld, och hoppas att du kan tänka dig det.MvhNatasja

    • du får gärna använda det här om du bara ger länken till min blogg och kommenterar här när du använt den.

  4. Tänkvärt!

  5. tyvärr har ”näthandeln” av barn pågått sedan 80-talet…fast då via tidningsannonser. Det som är mest skrämmande är att soc tror att ADHD och asperger kan vårdas bort av familjehemsvård…..de barnen blir oftast markant sämre av att omplaceras och hade fått en bättre prognos av adekvat stöd i hemmet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s