Näthatet och kändisvärlden – men de vanliga då????

Nätmobbing, näthatet. Offentliga bloggare som sticker ut hakan inom den etablerade bloggvärlden beklagas i TV rutan. Robert Aschberg föreslår offenliggörande av IP nummer vilket är detsamma som att offentliga göra personnummer. Ja det är säkert en framkomlig väg med stöd av kameror, spektakulära TV program. Men det finns en grupp som drabbas mycket hårdare, som aldrig kan försvara sig inte vika ut sig i debattprogram. OCH som framför allt aldrig får gehör hos polis eller åklagare för att de hängts ut på ett i många stycken vedervärdigt sätt.

Det handlar om publiceringar av telefonnummer, adresser och personnummer. Det handlar om att namnge människor som aldrig kan försvara sig. Det handlar om att lägga ut bilder på sidor vi inte bett om. Förtal är ofta något som lagen och åklagarmakten skiljer mellan kändis och vanlig. Jag blev uthängd i sammanhang jag inte bett om på nätet inte för att jag var uppkäftig utan för att jag arbetar med en fråga där det finns lika många åsikter som besökare på vissa sidor. Gästböcker, debattsidor ofta utan att ha en chans att kontrollera. Informationen kom från andra. Näthatet fylldes ut med sms meddelanden som förtäckta hot.

Jag tror generellt att om man sticker ut hakan i debatten får man ta många smällar och jag kan köpa till och med att bli uthängd om debatten är saklig och argumenten bärande. Men när argument handlar om människors enskilda frustration och inneboende hat, har jag svårt att förstå.

Däremot kan jag förstå den allmänna frustrationen vilken jag skrivit om tidigare, när papperstidningar bjuder in i finrummen och låter människor skriva debattartiklar långt över vanliga läsares huvuden. I de fallen har jag svårt att förstå vad som är opinionsbildande eller ej. En högtravande debattartikel på DN, där professorer, politiker och andra skriver under med åsikter som troligen ligger långt från vanliga läsare var tidigare omöjlig att komma åt. Påhopp på så myglare sociala förmåner hängdes ut med vackra namn, utan en chans att få försvara sig  mot det som skrevs.

Nätet är idag en allemansfråga, ur havet av tyckare, tänkare väller frustration och ilska mot alla grupper som inte lyssnat eller ens förmått att förstå att opinion är betydligt mer än några fina herrar och damer i salongerna.

Folkets opinion även om den är råbarkad och hänsynslös, språkligt undermålig, personfixerad visar att det finns betydligt mer ute i folkhavet av en tanke ”lyssna på oss”.

När Socialdemokratin skall välja ledare, är det för de redan frälsta. Merparten potentiella väljare söker andra egenskaper och mål än dem som ställs inom nomeklaturen. Jag gillar ordet. Det är ni där uppe vi där nere som skapar det ovårdade språket, hatet. Att man för att bli känd och läst redan måste vara känd eller åtminstone ingå i gruppen som alltid lyfts fram som de mest kloka och tänksamma i systemet. Offentliga debattörer får finna sig i påhopp om än obehagliga, Offentliga människor som inte anses leva upp till vad flertalet förväntar sig får acceptera nätets obarmhärtiga kritik.

MEN enskilda medborgare som inte deltar i detta utan som skriver av samma anledning som näthatarna, men formulerar sig annorlunda skall inte behöva hängas ut i gästböcker och på sidor man inte kan kontrollera.

Nätet är frihet, men det är också frihet under ansvar. Där någonstans borde debatten om näthatet börja. I skolan, på dagis, i hemmet, fritidsgården etc. Och inte minst ta bort möjligheten till att vara anonym.

2 svar till “Näthatet och kändisvärlden – men de vanliga då????

  1. Brain Seltzer

    Orkar inte läsa hela inlägget, men som svar på rubriken så kan man väl säga att det är ganska många på AB-bloggen som skulle åkt till Rom för länge sedan. Birros utspel ser jag bara som floskler.

  2. Det skrivs ju bara om kändisbloggarna och deras ”problem” med näthat etc. Men kolla vad de i själva verket skriver? Nollställt.Här på AB-bloggen finns massor med otroligt bra bloggare som också drabbas av näthat och anonyma troll. Men som du säger : vem fan bryr sej om oss???Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s