Ett mail gör så mycket – ibland finns …bara……kärlek

Jag har fått ett mailsvar från en person. Vi står politiskt på skilda sidor. Men när det gäller empati, värme och kärlek till de utsatta står vi på samma sida. Jag är socialdemokrat inte utan kritik, irriterad över rörelsens brist på att se de minsta, så jag tar handen från dem som står för de människor jag står för. Mailet gjorde mig glad och varm. Det ger mig kraft och ork. Det ger mig mod. Jag tror att vi kan mötas i andra sammanhang med respekt och förståelse, vilja att förändra

Jag är 61 år, jag är ett vanvårdsbarn i vuxenformat. Jag har läst in högstadiet på märkliga vägar, gymnasiekompetens på rekordtid. jag har haft röriga förhållanden. Känt mig utnyttjad av sk kändisar, vårdpersonal, mfl men i yngre år aldrig reflekterat över mig och min person. Jag har kämpat för att bli omtyckt från det jag som 5-åring placerades i fosterhem, jag har utstått så mycket att jag ibland undrar varför. Jag inser att leva med en överbyggnad inte fungerar, det är som att bygga hus utan grund. Självkänsla och tilit bygger på grund, jag är 61 år och saknar fortfarande i stora delar självkänsla, vetskap om att duga. jag rådfrågar mig själv varje gång jag skriver…Ja men Anne du är bra…ja men vi är flera tusen bra skribenter… flertalet betydligt yngre. Mer kända och framtonande. Vanvårdsbarn är ingen merit i media, vi förväntas inte kunna prestera, skriva uttrycka tycka etc.

Vi har i mångt sämre utbildning vår kompetens underkänns. Vi är något som garneras med när myndigheterna skall visa upp något. Minns som 15-åring när jag var med i Radion och representerade ungdomar i min situation. Jag var en utfyllnad och inget som förtjänade mer än tillfälliga inhopp som en av många omhändertagna.

Människor i min situation används när det passar media, vi duger i vissa fall. Kan vi presentera de grövsta rubrikerna är vi bra. Är vi gapiga och skrikiga, svär och är vulgära passar vi in, Men när de viktiga inslagen kommer, används vi som bakgrundsbild. Våra samlade erfarenheter, kunskaper, analyser och tankar kring då och nu är inte viktigt – för vanvårdsgruppen är en diffus grupp som väljs när vi skall kläda in i medias behov av moln och illustration.

Jag har under flera år levt nära alla dem som media talar om, jag har träffat och umgås fortfarande med människorna som ingen frågar efter mer än som statestik. Jag vill inte berätta om övergrepp offentligt, det är inte viktigt – viktigt för mig är människor som än idag lever utanför systemet och behandlas som skit. Det handlar om omhändertagna barn, familjer, RebellRobban som under år fått utstå kränkningar mm från en socialförvaltning som i Farsta som redan bestämt sig, trots beslut i Regeringsrätten. De små människorna är mina vänner och mina nära.

Jag är lycklig jag har två underbara barn, idag vuxna, Jag har inte varit sveriges bästa mamma, långt ifrån, men mina barn funkar o det är inte samhällets förtjänst utan den dj…a kamp jag o min dåvarande man lade ner.

Jag har ideer och tankar om hur vi kan förändra, hitta vägar ut. Prova nytt. Socialmyndigheterna har alltid frågat efter sk formell kunskap. Jag besitter erfarenheter och kunskap, tillsammas med människor som vågar skulle vi kunna uträtt oerhört mycket.

Jag har en lång erfarenhet av politisk verksamhet, jag har en bild av vem som skall företräda människan, men jag är inte säker på att den ledaren är densamma som företräder ett politiskt parti. För mig skall en företrädare för socialdemokraterna också vara en person som kan prata med människor på parkbänken lika bra som i riksdagen. En person som vågar visa att det finns något mer än tillväxt och näringsliv, skattebetalare,  jag vill ha en medborgarföreträdare…som ser mig och mina vänner, som är lika bekväm i parken som i Blå Hallen och Riksdagshuset.

jag vill ha en företrädare för människan och inte för en politisk väljarkår. Visst är jag en drömmare.

5 svar till “Ett mail gör så mycket – ibland finns …bara……kärlek

  1. Fortsätt bara vara du så är allt som det ska! 🙂

    • jag tror att politik också handlar om nerv, kärlek och närhet. I all politik finns människor inte saker eller ting…vi måste värna om människan inte sakerna och produkterna. tack

  2. Sååååå rätt Du har och så bra skrivet. Vi är många som känner att vi duger när inget annat finns att tillgå. Stor kram på Dig

  3. Det är en ynnest att kunna förmedla mångas åsikter i korta meningar som når folket, när ens egna erfarenheter och känslor svallar.. Tycker du lyckas väldigt bra med det!Med risk att någon som följer din blogg kan identifiera min identitet och en av mina nu döda fosterfäder, måste jag säja att han gav mig det Svenska Språket och läran om att argumentera på kansli-svenska. Fosterfar var aktiv socialdemokrat och hade stor makt i socknen (numera kommun). Han gav mig vetskapen att med ord kan manipulera människor och att ord har makt. Min första fosterfar var kärleken själv men saknade ord, tyvärr. Han är också död och jag hoppas att han hamnat någonstans där han slipper leva med ord som bara kan komma från hans hustru,Ondskan själv.Jag tror att om man ska kunna göra en vanvårdsutredning så får de utsatta använda ett språk som utredarna förstår ordagrant (vi kan ju inte begära att utredarna sätter sig in i alla utsattas personliga känslor), så utredarna kan omsätta de utsattas övergrepp enligt lagen vad samhället har för skyldigheter vid omhändertagande av barn. Vi måste ge ett sakligt underlag till utredarna vad samhället brustit i, när de omhändertog och och lämnade oss till barnhem och fosterhem där många av oss utsattes för grov vanvård. Varför brast det i uppföljningen av barnens väl efter placering i barnhem/fosterhem? Varför lyssnade ingen på barnen och samhällets medborgare som anmälde övergreppen och vanvården i hemmen?Personliga erfarenheter som sexuella övergrepp, förnedring, vanvård osv. måste berättas på ett sätt som förstås av byråkrater och kan sättas in i en lagtext för övergrepp mot barn och samhällets ansvar vid omhändertagande av barn.Hoppas Du orkar fortsätta Din kamp! Kram, Lillian

    • Tack för din kommentar. Jag tror o hoppas att mycket blir bättre, men det förutsätter att man gnetar vidare inte låter det stanna vid lagar. Det måste finnas en ständig uppföljning, kontroll och kommunikation med berörda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s