Med Palme dog Socialdemokratins ideologi och själ

Var på en minnesstund för Olof Palme i Allhelgonakyrkan på Söder. Träkyrkan på kullen vid Medborgarplatsen, som blivit en tillflykt och trygghet för så många, troende, atteister och troligen väldigt många trosinriktningar. I vilken mån Olof Palme var kyrklig känner jag inte till, men det kändes så rätt att ha en minnesstund just där. Palme hade en stark ideologi och tilltro till Demokratisk Socialism, jag minns hur vi inom SSU jobbade just med det uttrycket som en motpol till kommunismen på 70-talet. Jag tycker fortfarande att uttrycket smakar gott, Demokratisk Socialism och förpliktar.

Göran Greider pratade i kyrkan, han berättar att han vigdes där för 20 år sedan. Han tog upp en del från sin bok om Olof Palme och ställde frågan skulle Olof Palme ha tigit om hur världen ser ut idag. Skulle han likt Regeringen accepterat diktaturen i Libyen för att rädda västvärldens oljeblanka skinn. Nej den Palme jag minns från FNL tiden var en person stred för folkens frihet, om det sedan var Tjeckoslovakien, Chile eller någon annan plats på jorden var han omutlig. Folkets frihet måste försvaras. För mig var det imponerande att stormakten USA fick finna sig i att bli uppläxade av lilleputtlandet Sverige och att Olof Palme gav fullständigt fan i den diplomatiska koden när det gällde orättfärdigheter.

En annan sak som Göran Greider tog upp var Palmes förmåga att balansera mellan KO Feldts förhållandevis marknadsliberala ekonomiska hållning och kravet på att de utsatta i samhället inte fick glömmas bort. Alltså skulle det var Olof Palme helt främmande att låta sjuka hamna utanför systemet, pensionärer att få mindre pension och högre skatter, arbetslösa att jobba som slavar utan ersättning. Han skulle troligen vidhållit att skatter är rättvisa om inkomsterna fördelas utifrån var och ens behov.

Det fanns naturligtvis andra sidor hos Olof Palme som var mindre roliga, som Geijer och Bordellaffären, hans försvarstal i Riksdagen där han förnekade höga politikers inblandning i Bordellhärvan. Att han ibland kunde ses som arrogant och fullständigt hänsynslöst mosade sina motståndare men en retorik som saknar motstycke idag.

Men jag är beredd att glömma de bitarna, för jag kom på att när Olof Palme mördades dog inte bara en statsminister och en make och far, utan också en ideologi.

När vi nu diskuterar ny partiledare inte partiledning, är det människor som knappt var födda när Olof Palme var aktiv och det må vara, och de har ett gemensamt,  de saknar något som är så viktigt IDEOLOGI, förmågan att formulera en sådan och våga stå upp för den. Och Socialdemokratin har därmed tappat sin själ. Om någon förmår att formulera en modernisering av Olof Palmes demokratiska socialism, vågar jag nästan tro att människor skulle återvända till partiet.

2 svar till “Med Palme dog Socialdemokratins ideologi och själ

  1. ”Demokratisk socialism” tycker jag är fint… det var inte bara Palme som dog 28/2 1986…Och ingen är perfekt…

  2. Tumme för ett mycket bra inlägg!Mycket om Palme dessa dagar på bloggen.Många vet exakt vad de gjorde när de första nyheterna om mordet kablades ut. Vissa låg ju och sov och fick veta det dagen efter, men det var en helg och jag hörde det på nyheterna kl.00.30, när jag stod i en källarlokal och spelade biljard med ett antal andra personer. Alla stelnade till för några sekunder…som en film man stänger av mitt i…sen fortsatte vi med det vi höll på med. Någon sa ”Äh, det där kan inte stämma”! Men det gjorde det ju!—————–Så oskuldsfullt inbäddade i bomull i vårt hörn av världen var vi. Ingenting sånt kunde väl hända här? T.o.m borgerligheten blev först förskräckta, men efter hand var det många sav dem som tyckte det var skönt att få tyst på honom….även inom polisen tyckte man ju det…..och många länders regeringar måste ha dragit en lättnadens suck.——-Sen han mördades har Sverige sakta men säkert gått utför. Sverige har förlorat sin plats som fredsmäklare, som neutrala. Vi har ingen trovärdighet kvar sen vi allierat oss med NATO och gått in i Afghanistan med väpnade styrkor. Vi har oss själva och vår politik att skylla att en självmordsbombare sprängde sej till döds mitt i julrushen i Sthlm.Vi har rasat från 1a till 15e plats i välfärdsligan och hur det ser ut nu vet ju alla.Solidaritet har blivit ett skällsord och de unga idag ser det som löjligt och töntigt. Jag tror ärligt talat att sossarna var glada att bli av med denna mästare till politiker. //Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s