Musketörerna förortens räddningskår och ny solidaritet

Musketörerna i Rådsved har haft årsmöte. Avslutningen blev ett lokalt band med musketörer, Stina Berge och Stefan Sundström. För var och en som träffar Musketörerna framstår de som en föreortens hjältar, sammanhållet av En för alla Alla för en. Inte minst representerar de något nytt inom vad jag vågar säga Arbetarrörelsen, eller kanske än snarare fullföljer en tradition som brutits under resans gång. Nämligen solidaritet och sammanhållning. Här behöver ingen gå till Socialbyrån och känna sig som en tiggare eller ursäkta mig och den som vill utvecklas, lära sig mer, hjälpa andra kan gå på Studiecirkel. Musketörerna för mig är en vision om hur samhället skulle kunna fungera om vi tar hand om varandra och bryr oss lite om hur andra mår eller har det.

Musketörerna vill bryta utanförskapet och skapa förhållanden och livsomständligheter som präglas av gemensamhet, delaktighet och ansvarstagande. Erfarenheterna kommer ur många långa liv med hård kamp och upprättelse som nu omsätts för att stötta andra som är på väg. Gemesamt alla har vuxit upp i Rågsved. ”Vi är här för att hedra de kamrater som dött en för tidig död på grund av utanförskapet och för att ge upprättelse åt dem som lever nu.” Bättre än så kan solidaritet inte omsättas i verkligheten.

Musketörerna hade för något åt sedan ett återföreningsprojekt. Missbruk, kriminalitet och dysfunktionalism gjorde att många tappade kontakten med sina barn på ett eller annat sätt. Återföreningsprojektet medverkade till att barn och föräldrar kunde träffas igen och där framför allt barnen fick berätta om hur de hade upplevt sin barndom. Det är stort tycker jag.

Att få tillbaks en relation och att återknyta kontakter inom en splittrad familj gör det möjligt att kunna gå vidare.

Det finns mycket i Musketörsprojektet som appellerar till Upprättelse. Inte bara samhällets upprättelse utan upprättelse av egen kraft. Upprättelse från Samhället kräver Samhällets Styvbarn av en enda anledning och det är för att systemet måste tvingas erkänna sina misstag. Den andra upprättelsen för var och en av oss, bidrar vi till genom att solidariskt arbeta för varandra.

Om man inom den socialdemokratiska rörelsen skulle vilja återknyta till honörsorden solidaritet, sammanhållining och gemenskap kunde ett besök hos Musketörerna vara en bra början.

Grattis Musketörerna för att ni fått stipendier till föreningen som möjliggör att jobba vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s