SVT Debatt kränkte Upprättelsefrågan

I Upprättelseutredningen kan man läsa ett argument till varför det finns bara ett belopp föreslaget. Bla att de som kan tala för sig skulle kunna hamna i gräddfil om summorna var diffrentierade eller högre. Jag tycker det ligger något klokt i resonemanget, inte minst efter Debatt i SVT den 4 mars där man kanske redan kunde märka att den som skriker och svär troligen skulle ta sig fram på mindre talföras bekostnad.

Jag är en vän av Janne Josefsson och hans samhällsjournalistik. Han visar ofta ett genuint intresse för de sociala fall han tar upp. jag blir därför förvånad när han i Debatt framstod som att han egentligen inte visste vad han sysslade med. Visserligen ersatte han Belinda Olsson, men lite bättre kunde han varit på att förbereda ett så allvarligt ämne. Att dessutom hamna i fokus med plutande tonårsbloggare, vars största erfarenhet är Stureplan och lyxshopping kändes inte speciellt hedrande, Big Brothertemat hade troligen bara det gemensamt med vår fråga om att det handlar om ungdomar som letar efter identitet och uppmärksamhet. För vanvården handlar om att uppmärksamma de grupper vilka som barn aldrig fick uttala sig, tycka till eller ens tillfrågas. Som avidentifierades och blev ihopklämda till gruppen barn som ingen frågade efter.

Därav finns det idag ett starkt behov bland fd vanvårdade att synas och höras. Morgan Alling som skådespelare och som skrev boken ”Kriget är över”, nyhetsjournalister, författare etc. Det finns också dem som liksom jag som arbetar i det vardagliga slitet inom föreningslivet för att både ta tillvara historiska intressen och värna om dagens barn och ungdomar. Men det finns också dem som använder sig av mindre trevliga attribut, svordomar, gap och skrik. Påhopp och osakliga argument där begrepp som lyssna och ta in saknas helt.

Program som Debatt är viktiga, människor behöver mötas och diskutera. Men frågan är om urvalet av inslag passar ihop som nu i torsdags, om Vanvårdsfrågan och ersättning till de vanvårdade verkligen hörde hemma just där. Vilken uppfattning får jag som tittare att ena minuten lyssna på en barnmatsätande plutbloggare för att i nästa minut mötas av en skrikig man i övre medelåldern som verkar ha förlorat all förmåga att uppföra sig. Jag är inte emot diskussionerna och inte heller åsiktsskillnader, men jag värjer mig mot metoderna att föra fram budskapet.

Det som glöms är att tittaren ofta saknar kunskap om bakgrunden till i vårt fall Vanvårdsfrågan, flertalet vet säkert mer om tonårsbloggare än att kanske 25000 – 30000 utsatts för vanvård när de var omhändertagna. Och vilka konsekvenser det kan ha medfört för gruppen. Merparten tycker egentligen att vi borde tiga och gå vidare, gjort är gjort. Och efter inslaget i senaste debatt kan jag förstå dem, men också gapet och skriket från sk representanter är en konsekvens av år av vanvård. Men det förstår bara några få.

Nu är en ny vanvårdsdebatt på gång, Barnombudsmannens undersökning visar att barn och ungdomar utsätts för motsvarande övergrepp 2011. Ungdomar vittnar om integritetskränkande hantering när de är placerade. Det är här vi behövs, det är här vi som tidigare vanvårdade borde vara med och uttala oss. Diskutera och tycka till. Kallas in i olika media. Det är här vår erfarenhet och  kunskap skall komma till nytta.

Jag läste ang dagens vanvårdsfråga om att det handlar övervägande om dåligt utbildad personal. Låt mig säga att socialhögskola eller annan utbildning är inte garantin för att vård och behandling fungerar bra. Det finns människor som har annan kunskap och erfarenhet som gör utmärkt jobb, vård av barn och unga är en kombination av erfarenhet och kunskap.

SVT är skyldig Upprättelsefrågan ett mer seriöst inslag.

3 svar till “SVT Debatt kränkte Upprättelsefrågan

  1. Håller med Dig!Debatter om enskilda vuxnas val att blogga om deras liv och vuxnas val att delta i Big Brother inte alls passar att debatteras i samma program som minderårigas barns vanvård av samhället.Det säger en del om hur media styr våra skrik om upprättelse. De jämför vuxna som vill exploatera sig via media med oss, av samhället utsatt barn som varit TYSTADE så länge. Utsatta barn är tysta i samhället och media! De kanske skriker och hörs på skolgården, eller är ovanligt tysta, inåtvända, aggresiva eller bara allmänt rädda!Vi som var utsatta blev tystade, vi har inte kunnat prata pga bestraffning, övergrepp och rädsla. (Nu kan jag prata, för mina förövare är döda, men av respekt för anhöriga till förövare vill jag inte avslöja deras namn, vilket gör bevisbördan för övergrepp och vanvård svårare. Journaler och dokumentation finns, men de anhöriga ska inte stå till svars för var deras anhöriga skadat)!Du har förmågan att på ett sakligt sätt förmedla barns rättigheter vid samhällets omhändertagande.Hoppas Du orkar fortsätta kampen om upprättelse för oss redan utsatta och förhindrandet om upprepande för barnen i framtiden!Kram, Lillian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s