Samhället sviker frivilligarbetare inom vanvården

Hur många i landet har drabbats av samhällets sociala vanvård. Hur många drabbas idag. Efter det att Upprättelseutredningen presenterades har en strid ström av samtal kommit till styrelsen och övriga medlemmar inom Samhällets Styvbarn.

När vanvårdsutredningen startades för sex år sedan, kunde nog ingen ana vilken effekt det skulle få när samhället började ta tag i de människor som drabbats av vanvård. Visserligen nådde budskapet om själva Vanvårdsutredningen inte ut till så många, men när väl delrapporten släpptes 2010 och Upprättelseutredningen nu i februari verkar informationen nått fram till snart sagt alla Sveriges hörn.

Med facit i hand och åtskilliga mail och telefonsamtal inser jag att flertalet människor inte kräver miljoner i skadestånd eller ersättning, utan helt enkelt vill ha bekräftat att samhället gjort fel. Ett långt liv i skuld och skam, verkar kunna lyftas av vuxna fd placerade barn.

Jag skulle dock önskat att Samhället haft en bättre beredskap. Efter Estonia, Tsunamin bildades krisgrupper. Efter diskoteqbranden i Göteborg bildades en lokal samverkangrupp för krisberedning som fortsatt sitt arbete även för vanvården. Men Göteborg är mig veterligt den enda kommun som sett vanvårdsfrågan som en angelägenhet för enskilda kommuner.

Samhällets Styvbarn arbetar med ingen ekonomi alls. Trots detta görs mycket som bord lagts på etablerade samhällsorgansationer eller åtminstone renderat stöd till frivilligverksamhet som Styvbarnen. Att lyssna på människor som berättar om sitt liv, sin ångest och samtidigt vara en ur gruppen är både krävande och tungt. Man känner maktlösheten av inte kunna göra något och bristen på att kunna hänvisa till personer med kunskap och kompetens att ta emot människors historia.

Som ideellt arbetande har vi ingen form av handledning, inget form av stöd mer än att vi kan prata med varandra, men det räcker inte alltid till. Ibland skulle jag önska att vi gavs möjlighet att ta hand om människor på ett bättre sätt. Jag kan tycka att man kanske från Vanvårdsutredningen, Upprättelseutredningen borde ha förstått vilka krafter som sattes igång. Maria Larsson som i den här frågan visat empati kanske skulle ha verkat för att fler kommuner tog sitt ansvar och gav människor ur vanvården en möjlighet att träffas och mötas, med vana samtalsledare eller åtminstone stöd för de ur frivilliggrupperna som idag bär bördorna.

Har vi rätt till upprättelse, är en ofta återkommande fråga. Vad svarar vi! Självklart har var och en rätt till detta om de anser sig illa hanterade. Har vi någonstans att lämna vår historia! Självklart borde var och en som vill berätta ha den möjligheten inte bara över telefonledningen utan få den dokumenterad, delad och framförallt få delaktighet av medkänsla.

Samtalen kommer inte att ta slut. De kommer att öka. Ju närmare vi kommer en beslutsgång i Upprättelsefrågan, ju närmare vi kommer slutrapporten om Upprättelsen i September. Ansvaret kommer att ligga på frivilligorganisationenerna att ta hand om de människor som plötsligt inser att de levt ett liv med tung ryggsäck och ångest.

Jag vill rikta en uppmaning till Vanvårdsutredning och Maria Larsson. Se till att vi får det stöd och hjälp som behövs för att möta alla de här människorna på ett värdigt sätt. Använd inte frivilligorgansationerna som slasktrattar som skall ta hand om trasiga själar och svunna liv utant stöd. Det är ett svek mot oss, det är ett svek mot de vanvårdade igår och de vanvårdade idag. Problemen med människor som farit eller far illa inom socialvården kommer att öka. Samhällets Styvbarn vill gärna vara en del av arbetet för ömsesidigt stöd, men vi klararar det inte utan stöd från Samhället och Samhällets myndigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s