Sveket mot barnen – S sparkar en av de få som har socialt samvete

Om några dagar börjar den extra socialdemokratiska kongressen. Partiet får en ny ordförande, troligen utan strid och där alla anpassat sig till leden och ordningen. Håkan Juholt har seglat upp. Okänd för många men har snabbt med hjälp av media gett ansikte av socialdemokratins lösning. I spåren av detta sparkas ett antal trotjänare eller rättare sagt ombeds att sluta. De lämnar snabbt plats för nya människor och finner sig i att sitt på utvisningsbänken.

Jag kommer att sakna Ylva Johansson inte för att hon är arbetsmarknadspolitisk taleskvinna utan för hennes engagemang i sociala frågor. Ylva är den enda jag hört som uttalat sig om att det finns sk sociala problem eller svårigheter och människor som far illa. Inom socialdemokratin finns inga röster för de socila problemen, inga röster mot drog- och alkoholmissbruk eller för de tusentals barn som far illa till följd av vuxnas missbruk.

I Stockholms Stad antas i morgon torsdag (antogs i dag torsdag) ett skärpt regelverk för att stärka barns rätt som placeras i familjehem. Jag tycker det är bra, allt är i linje med Barnskyddsutredningen och resultat av års urusel familjehems- och HVB vård. Men jag är tveksam till hur det blir i praktiken. Att anta regler är en sak men att följa dem en annan. Finns resurserna att ge varje omhändertaget barn en socialsekreterare, följa upp ungdomar som kommer från familjehemmen när de är tillbaks? Jag är tveksam och orolig att regelverket blir som tidigare, regler men att följa dem kommer att brista. Det har alltid funnits lagar och regler, men ytterst få som har följts i verkligheten. I Stockholm skär man hårt i den sociala budgeten, vård och behandling skärs ner.

Det är min övertygelse att skall det fungera måste man samarbeta med föreningslivet, ge resurser till organisastioner med erfarenhet av fosterhem och institutionsvård. Stockholm Stad har inte tagit till vara den kompetens som finns inom Samhällets Styvbarn i tex att medverka i arbetet med ungdomar som kommer ut från familje- och hvbhem.

I Västerås har man gått så långt ATT DET ÄR FULLT ACCEPTERAT ATT ANTON 14 ÅR SUPER IHJÄL SIG. HAN GÖMS OCH VAKTAS I EN KÄLLARLOKAL I STOCKHOLM av alkoholterapeuter, men han får ingen vård. Västerås socialförvaltning anser att en kompetent familj är nog tillsammans med ett gruppsamtal i veckan. Anton själv skriver på 14-åringens vis brev till förvaltningen och ber dem att hjälpa honom.

ScreenHunter_03 Mar.jpg

 

Antons brev hjälpte inte Socialförvaltningen tycker inte att Antons alkoholism och drogproblem är tillräckligt stora för att göra ett LVU. Men Anton och hans föräldrar tycker motsatsen.

Jag skulle önska att det på Partikongressen fanns någon som ingår i den nya partikonstellationen som orkar bry sig också om de små sociala frågorna, som alkoholiserade barn, uteliggare, hemlösa, barn som far illa, vuxna med missbruksproblem ja de där sociala frågorna som inte avgör valet men väl ett partis empatiska och sociala sida.

Eller skall barn som Antons röster vara förgäves. Såg föresten att i Japan ersätts mänsklig kontakt för gamla med robbotiserade kramdjur. Vilken värld vi har omkring oss eller hur?

Artiklarna finns i VLTs pappersupplaga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s