det ska va´en mustasch med lite Obamavarning

Obama sa ”Yes we can”, nyvalde Håkan Juholt (S) sa ”we won´t  back down-but there is no easy way”  och fick kongresshallen på Radison att gunga. Det var ju inte det mest osannolika eller ens oväntade valet som skedde på fredagseftermiddagen när Socialdemokraterna inledde sin extrakongress. Håkan Juholt har marknadsfört i snart sagt alla tidningar, men varit sparsam med egna framträdanden. Att han skulle bli ordförande visste alla, för när det gäller,  sluter socialdemokratin leden och ”eniga vi står söndrade vi falla”. Tennsoldaterna står i givakt och  applåderar som på vilken kommunistisk kongress som helst.

Det var också ett klart besked när Juholt fick frågan under presskonferensen om hur det var att ta över ett splittrat parti. ”Nej inget splittrat parti  utan ledare för socialdemokratin”. Skickligt svarat och journalister som försökte luska om vad han ville med partiet avvärjdes med att vänta till lördagens Linjetal.

Håkan Juholt  har redan skapat en profil, mutstaschen, det skall vara en man med mustasch och vi lär snart se juholtmustascher lite var stans. Mona Sahlins avskedstal var en maning till sammanhållning och enighet, men när jag möter henne på väg ut efter talet ser hon inte allt för glad ut. Blicken riktad framåt omgiven av livvakter vandrade hon ut från åren som ordförande.

Det har spekulerats om Håkan Juholts roll i Monas avgång, av det märktes inget vid presskonferensen. Tvärtom lyfte han fram Monas fördelar och pratade om nästan ett kvarts sekel möten till och från. Lite pressat har det också varit kring Ylva Johanssons och Thomas Östros avgång (kicken) ur VU. Håkan Juholt sa att han inte haft någon del i Östros avgång och att valberedningen har haft mandat att jobba utan påverkan från den blivande ordförande.

”Jag betraktar Östros som oerhört kunnig och kompetent”, sa Håkan Juholt.

Ja nog är han skicklig, humor och glimten i ögat. Snabb till leende, inlyssnande och enligt många en skicklig agitator. Den borgliga pressen anklagar honom för att vara lågutbildad, jag känner mig inte orolig för den biten, Jan Guillio som sällan har några överord för andra än sig själv, hänvisade i Babel SVT att Håkan Juholt läser böcker av som t.ex Georges Besse, vilket trots allt visar på att lågutbildad inte är detsamma som icke kulturellt bildad.

Att hänvisa till begrepp som lågutbildad skulle i så fall innebära att undersköterskor mfl inte skulle ha en chans inom politik eller fack. Tvärtom kan jag tycka att det är ganska spännande med en person som besitter annan erfaraenhet än bara högskolornas och universitetens arenor.

Första dagen på kongressen var förutom val och avskedstal sk allmänpolitisk debatt. Det slår mig att det fotfolket (ombuden) lyfter fram,  sällan låter som det som partiledningen prioriterar. Pär Lawén från Värmland talade om arbetsmarknadens utanförskap inte som enbart arbetslös utan också om hur människor bedöms, ratas och petas bort för att de inte passar på den skräddarsydda arbetsmarknaden. Hur kollektivavtalen urholkas, fackens makt blir allt mer desarmerad. Bemanningsföretag som tar över och styr människors liv, med kontrakt och avtal som innebär totalt tystnad och lojalitet mot arbetsgivaren i alla väder.

Erik Pelling från Uppsala talade om hållbar utveckling och samverkan med Miljöpartiet i det målet. Håkan Juholt kommer nog att ha en del i den debatten eftersom han dömt ut det rödgröna samarbetet. Elin Lagerqvist, kommunalråd i Jönköping talade om hur privatiseringar av bl.a kommunala jobb blivit en marknad för lönedumpning. Idag tvingas unga liksom äldre att acceptera urusla lönevillkor för att få jobb. Bara mellanskiktet kan fortfarande diktera sina lönekrav.

Jag hörde också någon som talade om den sociala utsattheten hos barn  och ungdomar, men sammantaget handlar fotfolkets tankar om vardagen och gräsrotsnivån, medan partitopparna fjärmar sig från vardagen och dikterar sin egen agenda byggd på medelklass och skiktet närmast borgarna. Kommer den nya socialdemokratin också ägna sig åt att erövra borgliga värderingar i hopp om att vinna val och röster! Eller kommer de att vara modiga nog att lyfta fram också frågor som Erik Pelling, Elin Lagerqvist, Pär Lawén mfl talade om. Ja i så fall finns det hopp också för dem som saknar röst i samhället. Å annars? Tja de röstsvaga  och inte röstviktiga får väl fortsätta och gnälla och i värsta fall rösta på SD i hopp om att någon tar deras vardag på allvar.

Ett svar till “det ska va´en mustasch med lite Obamavarning

  1. och det kommer de nog att göra om inte Juholt och company tar oss åt vänster nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s