Carin Jämtins efterträdare – Ylva Johansson?

Ylva Johansson valdes in i den socialdemokratiska partistyrelsen. Visserligen petad från Verkställande utskottet men väl kvar i leken. En liten tröst mot bakgrund av att Ylva är den som har mest kompetens vad gäller sociala frågor och där får Veronica Palm finna sig i att spela en underordnad roll. Det är tyngd i Ylvas uttalanden men lättviktigt och flyktigt hos Veronica.

Det pratas om att Ylva kanske efterträder Carin Jämtin i Stadshuset, det skulle nog vara bra för både partiet och Stockholm.

Håkan Juholt höll sitt linjetal- vilket är lika med vilken väg vilja vi vandra inom socialdemokratin. Ja den fråga han upprätthöll sig mycket vid var Barnfattigdomen, barn väljer inte sina föräldrar och barndomen kommer aldrig i repris. Det är en skam för ett land som Sverige att ha barnfattigdom. Och hade alliansregeringen inte varit så snabb med att sälja ut allt gemensamt ägande, kanske det funnits pengar kvar till att motverka just barnfattigdomen.

Jag saknade men jag tar upp det med en åsnas envishet, ett socialpolitiskt program. En socialpolitiskt uttalande som berör inte bara sjuka, arbetslösa utan också hemlösa, missbrukare, barn till missbrukare, barn i vård och behandling mm. Det är de här rösterna som ingen tycker har något värde i väljarkåren och som inte på något sätt avgör ett partis framgång eller motgång.

Men Håkan Juholt talade om Social Demokrati lika med att människor som har välstånd medelklassen och kanske står på solsidan, kanske kan hålla ett paraply över den grupp som det regnar över. Jag gillar verkligen den symboliken. Jag är socialdemokrat men troligen en av de gnälligare och kritiska. Jag är inte ens medlem av den enkla anledningen att jag känner mig friare att vara oberoende socialdemokrat. Nu sa Håkan Juholt att också icke medlemmar och MEDBORGARE skulle få ett större utrymme. Den nya socialdemokratin skall lyssna på folket från norr till söder, fattig och rik. Det måste väl innefatta också den kritiska massan där det finns röda hjärtan men nödvändigtvis inte partibok.

Det var naturligtvis mycket som inte rymdes i linjetalet, skattepolitik, miljöfrågan etc….men vad kan man ta med på en timmes tal. Det gäller ju att både underhålla, vara allvarlig, locka till skratt, ge inspiration och kraft. Och sist men inte minst  – HOPP. Just nu behöver den socialdemokratiska rörelsen självkänsla och hopp. Det skall vara högt i tak men det måste finnas en samsyn och i grunden enig syn på vilket samhälle man vill ha och hur det skall nås.

Onekligen blir det mer spännande nu med opositionspolitiken än tidigare. Jag tror att under mustaschen döljer sig en person som har betydligt mer stål i sig än kanske Reinfeldt och övriga alliansen inser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s