Livets Goda sidor och Livets avigsidor

Såg fråga Doktorn där Linda Styf och Kerstin Wigzell deltog med anledning av Upprättelseutredningen. Linda Styf är tidigare ordförande inom Samhällets Styvbarn (min föregångare) Kerstin Wigzell höll i utredningen om Upprättelsen eller rättare sagt Barnen som Samhället svek.

Linda har tidigare varit med i Fråga Doktorn och berättat om tiden i sitt fosterhem, som misshandlad och utsatt. Nu tillhör hon lika vi andra en av dem som kräver ersättning och upprättelse av den svenska staten.

Det finns många öden som Lindas, men Linda träder fram och berättar, det underlättar inte minst för dagens barn som är utsatta om att våga berätta och hoppas att någon lyssnar. Patrik Sjöberg berättade om hur han i idrottsvärldens absoluta träningsskikt utsattes för övergrepp av sin styvpappa. Andra efter honom träder fram. Fler vågar berätta.

Mina vänner på Eolshälls pojkhem berättar hur de utsattes för övergrepp av Göte Olsson (avliden) som var ägare och ansvarig för Eolshäll och de pojkar som bodde där. Barnen placerades där av Stockholms Stads Barnavårdsnämnd och nog visste de…ryktena gick hela tiden om Eolshäll men barn fortsattes att placeras där. Tidningarna skrev lovord och Göte Olsson belönades med minneplakett utanför det som idag är kvar av pojkhemmet i Hägersten.

Mina vänner orkar inte framträda. De sitter på parkbänken, i fängelser, de dövar sina kränkningar med allt som finns i drogväg. De mår inte bättre, drogerna hjälper inte längre. De blir arga och utåtagerande, de slåss. De är mot sin vilja offer eftersom de inte orkar resa sig och berätta. Det är livets avigsidor i Vanvården och Upprättelsen. De flesta i det här gänget visste inte att det fanns en Vanvårdsutredning innan det var för sent. De vet att det finns en upprättelseutredning, men de vet inte om det gäller dem.

Vad gör jag med de här människorna som kommer ikläm med årtalet 1980 och vars ärenden lik förbannat är preskriberade. Skall de fortsätta avsky och hata samhället. Det saknas pengar till terapi och hjälp, deras problematik idag är multidiagnos. Någon skrev till mig att pojkarna på vissa barnhem tyckte om att lyssna på de äldre som hade sexuella erfarenheter med äldre män, mätte sina snoppar etc… det var normalt. Fråga mina vänner på bänken om de tycker detta känns normalt. För dem var de sexuella övergreppen en kränkning som de levt med, förträngt och nu efter all debatt inte längre kan glömma ens med lite tabletter eller hasch, öl etc.

Jag vet att deras önskan hade varit ett normalt förhållande med en tjej, haft barn, jobb och varit som alla andra i samhället. Men felet är att de inte kan glömma att de rövknullats av vuxna män som hade ansvar för dem, placerade i samhällets regi.

Livets goda sidor är att så många ändå träder fram och berättar. Att inte skammen ligger hos barnen utan hos de vuxna. Jag skulle önska att pensionerade tjänstemän från Stockholms Stads Barnavårdsnämnd kunde erkänna att de nog visste vad som hände…men att de ändå valde att placera sina omhändertagna hos pedofiler. Offren skall alltid träda fram, när träder ni andra fram, ni som var ansvariga och fortfarande lever. Ta ert ansvar och be åtminstone om ursäkt för att ni inte förstod eller inte ville tro.

Livets Goda sidor är att dagens barn skall slippa vanvård och utsatthet. Men det finns socialförvaltningar i Stockholm och övriga Sverige som inte kan stava till vanvård eller ens lyssna på vare sig barn eller biologiska föräldrar. Det finns socialsekreterare som medvetet upprepar den gamla vanvården, på grund av prestige och fördomar. Jag har namngett såväl förvaltning som socialsekreterare tidigare men censurerades då av Aftonbladet. Aftonbladet har lika stort kurage och mod som en lus när det gäller. De viker sig för myndigheten och sparkar på budbäraren.

För mig är livets goda sidor alla dem som får komma tilltals, får hjälp till upprättelse och stöd. Livets avigsida är yrkesfolk som trampar på biologiska familjer och anhöriga och behandlar dem som lort, men tar deras barn och utsätter barnen för samma elände som jag med flera idag slåss för att få ersättning för.

3 svar till “Livets Goda sidor och Livets avigsidor

  1. joakim svennberg

    det är en jävla löngn jag bodde där i nästan5 år.det var ett ryckte vi startade för att vi var förbannade, han var ju jävligt hård om man inte gjorde som han sa

  2. Skönt att någon berättar om vad som hände på Eolshäll. Tack! Jaf bor i närheten av det gamla pojkhemmet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s