Vissa gör uppror andra agerar betonghäckar åt politikerna

Det pågår ett uppror bland landets socialarbetare. Omöjliga arbetssituationer. Låga löner, omänskliga krav, kritik från missnöjda klienter, hot och hot om våld. Därtill en av landets sämre utbildningar som ingen av allianspolitikerna verkar intresserade av att veta eller ens diskutera ändringar.

När en student går på socionomutbildningen är det drömmen om att hjälpa människor som ligger i fokus. Många yngre tror att deras yrke skall leda till uppskattning och att varje människas unika värde är samma för alla. Visserligen läser man lite eller minimum omkring socialtjänstlagen, juridik det senare ungefär lika mycket som grundkursen i göken. Men det är grunden den idealistiska synen som är drivande – att göra goda saker.

Det är ingen som talar om att det finns chefer som för länge sedan lämnat empati och alla människors lika värde bakom sig i jakten på karriär, som får bonus för att de håller ner försörjningsstöden och klapp på ryggen av politrukerna. Somliga chefer som inte ens har utbildning inom det område de basar över,  som chefen för försörjningsenheten i Hägersten/Liljeholmen Patricia Alphonse som godtyckligt avslår försörjningsstöd utan att ta hänsyn till läkarintyg, arbetsförmedlingsinformation etc. Eller socialsekreterare som ringer klienternas läkare och förbjuder dem sjukskriva klienten.

Eller politiker i  Hägersten Liljeholmen som säger att man har Stockholms kortaste väntetid för missbrukare. 3 månader.  Skitsnack jag vet folk som väntat ett år på att få en utredning gjord, LVM anmälningar som inte registreras.

I Årsta Vantör gick man ut för att tjänstemännen kände att de inte längre kunde jobba under förhållanden som politikerna bestämt. Det saknas pengar, bemanning och övriga resurser, men resultaten skall bli dem samma.

Det är inte den här verkligheten som man talar om på socionomutbildningen, eller att utreda familjeärenden är oerhört komplicerat. Det senare ingår som en mindre kurs i utbildningen. Merparten  socialsekreterare kan inte göra familjehemsutredningar och saknar juridisk grund. Inte märkligt att familjer där det inte behövs omhändertaganden protesterar medan man i andra sammanhang underlåter att gripa in där det behövs. Om skolan arbetade efter samma princip skulle Jan Björklund gått i taket. Men nu är det ju bara socialvården och det är en lågstatusgrupp inom politikerkretsarna.

Hur illa det är ställt, vittnar Rebellrobban om som kämpat för sin son i många år mot Socialförvaltningen i Farsta.Godtycklighet, personlig avsky mot Rebellrobban som person, oförmåga att tolka lagar och intentioner styr utredningarna.  Detta skrevs i forumet för namninsamlingen för Rebellrobban av sonens fosterfamiljs egen dotter ”Vill bara påpeka att det finns fler anledningar till att RebellRobban inte får h sin son hos sig. Sover sonen på en pressening för att han kissar i sängen och har 5 hål i tänderna är han inte väl omhändertagen. Anledningen till att han inte får prata med sonen är för att sonen efter samtalen gör saker för att skada fosterfamiljen. Om det är Robban som säger åt honom eller om sonen själv hittar på det vet jag inte, men jag vet att han hotat med kniv efter ett av dessa samtal. Sonen har för närvarande 4 diagnoser, och ett sådant barn är inte lätt att ta hand om.

Påståendena är felaktiga och påhittade, liksom i hemtagsutredningen som underkänts där det stod att undertecknad var Rebellrobbans flickvän. Detta upprepades på flera gånger, det finns fler passusar med liknande felaktigheter.

Redan 2007 tog media upp undermåliga socialutredningar, ”Häromdagen berättade Radio Sörmland att Strängnäs kommun inte alltid följer lagen när de gör utredningar om barn som riskerar att fara illa. Men Strängnäs är inte ensam om att ha brister i sina utredningar. Länsstyrelsen genomför just nu granskning av alla Sörmländska kommuner och hittills har fyra av fem fått kritik berättar Tor Nilsson som ansvarar för utredningarna.”

Bo Edvardsson, forskare och författare har flera gånger kritiserat sociatjänsten för brister i familjehemsutredningarna, utan att något skett.  En uppsats (

Den onda föräldern – attributionsmönster i sociala utredningar

Författare: Maria Eriksson och Hanna Wiesel. Högskolan i Örebro, Institutionen för samhällsvetenskap, avdelning för psykologi Handledare: Bo Edvardsson)

PS JAG TAR AVSTÅND FRÅN NKMR SOM PUBLICERAT UPPSATSEN,

Vad jag menar är att det är en otroligt stor skillnad att sitta i föreläsningssalen och lyssna på föreläsare som aldrig mött verkligheten eller ens förmår att berätta om verkligheten för flertalet människor som möter socialtjänsten och sedan komma ut i det kalla klimat som ingen visste fanns. Är det märkligt att socialsekreterare jobbar i snitt i fyra till fem år innan de byter jobb och inriktning?

Det jag mött i Stockholm hittills är så långt från medmänsklighet som det är möjligt inom socialtjänsten. Jag har sett ungdomar gråta på möten med biståndshandläggare, missbrukare som skickas ut i kylan för att de inte klarar gå till jobbtorget (ibland runt 2 mil totalt) för att biståndet inte betror dem månadskort. jag har träffat föräldrar vars barn omhändertas när de söker hjälp, familjer vars el stängs av för att pengarna inte räcker. Värsta fallet att bli vräkt och placerad på vandrarhem.

Det kunde knappast kunna vara detta som var syftet med socialtjänsten och socialhjälpen från början. Det kunde inte vara syftet att familjer som lever på försörjningsstöd kastas i händerna på kronofogden och indrivningsbolag. För att den dag de får jobb etc börjar med utmätning och fortsatt fattigdomstillvaro.

Det finns flera krav för förbättringar, generösare bistånd till försörjning i vilket borde ingå även bredbandsavgifter. Många barn till föräldrar med försörjningsstöd måste avstå internet hemma och kan ofta inte följa skolarbetet hemmifrån på samma sätt som andra i klassen eller skolan.

Gärna arbetskrav men arbete praktik studier som leder till arbete i utbyte mot en ersättning som är möjlig att leva på. Utbilda socionomerna, in med fler ur verkliga livet i föreläsningssalarna, visa dem vilken verklighet som finns utanför aulan istället för drömmar om det som aldrig blir. Bjud in politikerna och låt dem berätta om vilka begränsningar som finns i den sk socialtjänsten i verkligheten. Lura inte missbrukare att de kan få vård, vård är beroende på om förvaltningen har pengar eller ej. OCH när det skall sparas är det just SOCIALA SEKTORN MAN DRAR IN PÅ.

Tala om att när du kommer ut är ni fem som skall klara, åldringsvården, biståndet, utredningar, tillsyn av familjehem, kontakt med placerade barn etc. Tala om att lönen är sämre än lärarlönerna och kommer inte ens i bästa fall upp till 30 000 kr månaden.

Tala om att blir du chef för en enhet o smörjer politikerna kan du göra karriär, men glöm då varför du blev socionom. Avskaffa de politiska nämnderna i kommunerna, avskaffa förvaltningsdomstolarna. Inför rättssäkerhet inom socialtjänsten och juridiskt godtagliga riktlinjer för förvaltningsrätterna,  juridisk grund och inte ärenden som bygger på enskilda tjänstemäns uppfattning.

Så ni som gör uppror fortsätt och bekämpa betonghäckarna.

PS vill bara berätta att den av socialdistriket i Farsta nergjorda Robert Rebell blev en av visfolkhögskolans bästa elever det här året. Han öppnar Visfestivalen i Västervik… han skall göra en skiva med Birger Sjöbergtolkningar. Åren som tunnelbaneprofil har skapat ett varumärke RebellRobban.

2 svar till “Vissa gör uppror andra agerar betonghäckar åt politikerna

  1. Mkt bra artikel! Fortsätt så!

  2. Även jag gör uppror! Det ska inte behöva vara såhär i Sverige år 2011. Kunde inte ens i min vildaste fantasi ana att det pågår ett myndighetsmissbruk i den omfattningen det faktiskt gör idag, förrän jag och min familj själva kom att hamna i klorna på socialförvaltningen efter att jag bett om hjälp. Man blir mörkrädd när man ser hur människor och framför allt familjer blir terroriserade av socialförvaltningen. Det måste bli ett stopp på dessa galenskaper. Tjänstemän drar sig inte för att ljuga och förvanska uppgifter för att rättfärdiga sitt myndighetsmissbruk och hur bemöter man lögner, det som pågår är regelvidrigt, Sveriges Guantamo Bay. De som verkligen behöver hjälp får inte det… upp och ner vända världen…

    Besök gärna: http://vonlocksley.blogspot.com/

    //Annsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s