….Upprättelsen dröjer inget datum innan sommarlovet och maskrosor vill ha en egen dag

Det var viktigt med ett snabbt beslut för upprättelsen, sa Maria Larsson i Februari. Många trodde att det innebar ett datum för ceremonin åtminstone innan riksdagen tar sommarlov. Efter ett samtal med Socialdepartementet inser jag att något datum inte kommer före sommaren och att hela processen kommer att dra ut på tiden. Kanske vill Maria Larsson kunna ha ett svar på ersättningsfrågan innan, men utifrån de remissvar som kommit in finns en stark majoritet för ersättning. Detta borde regeringen ta på allvar och åtminstone säga att man avser att gå vidare med detta.

I den situationen kan en ceremoni mycket väl hållas och ett uttalande för ersättning läggas in. Nu tror jag inte att Maria Larsson bromsar vår fråga, utan att det är helt andra krafter som styr. Vad som än händer,  är att det i höstbudgeten borde finnas pengar anslagna för upprättelsegruppen. Om så inte är har vi all anledning att vara oroliga. Nästa gång är nästa vår och då finns risk att frågan förskjuts ytterligare. ELLER ÄR DET DÅ ETT SNYGGT SÄTT ATT FÖRSÖKA FÅ TYST PÅ DEN HÄR FRÅGAN….

Fortfarande är det så att det största regeringspartiets medlemmar inte uttalat sig en enda gång vad gäller vanvården och upprättelsen. Medan däremot övriga allianspartier motionerar, skriver frågor etc.

För människor som väntat ett helt liv på att få ett erkännande av samhället och att samhället var ansvarigt under deras uppväxt, kan man inte kräva att de skall vänta och vänta. De vill ha besked, de vill ha fingervisningar om att något händer. Just nu är det tyst, tyst och föga medelsamt från ansvarigt departement.

Om politiker försöker peta undan upprättelsefrågan så börjar Maskrosbarnens krav på synliggörande att växa. Nu vill de ha en egen dag, Maskrosbarnensdag, i almanackan. Kanske dags att ta bort Menlösa Barnsdag o allt vad det heter och ta det här förslaget på allvar.  Det finns motsvarande i Danmark och en åminnelsedag i Svensk almanacka kostar inga pengar. Maskrosbarnen är dem som likt den gula blomman överlever de flesta försök till utrotning. Vi vet alla att ta bort en maskros, skapar fler istället. Och samhället skapar Maskrosbarn fortfarande.

För den som inte drabbats av vanvård i uppväxtåren, inte har erfarenhet av dysfunktionella familjer, inte ens vet att det finns barn utanför min egen krets som far illa, så inser jag tydligt att en marjoritet av skribenter, opinionsbildare kanppast kommer att ställa sig på någon barrikad för att stötta vår sak. Nu menar jag att det räcker inte säga visst eller ja utan att man måste tydliggöra. Kulturarbetare med vårt ursprung skulle vara en tillgång i kampen för vår upprättelse, för att förhindra nya Maskrosbarn.

I år finns inte Styvbarn på Gotland och jag har troligen inte råd att åka till Almedalsveckan, men om du åker och är en av oss…prata med politikerna och fråga när svaret på Upprättelsen kommer.

3 svar till “….Upprättelsen dröjer inget datum innan sommarlovet och maskrosor vill ha en egen dag

  1. Tack för kloka ord, så sällan man läser det numera när det gäller ”oss”

  2. Jag hade inte väntat mig nåt annat tyvärr, jag heller…2 månader nu och INGA svar från varken remiss gruppen-om min inlaga eller Maria Larsson, o andra sidan har politiker hela tiden för mig visat sig vara sådana som lovar runt men håller tunt..

    Kram till dig Anne som påminner dom iallafall…jag vet inte hur mycket längre jag orkar.

  3. Lars-Göran Eliasson

    Håller fullständigt med mrsfinelady ! Men vi har ju väntat ett helt liv , vi får väl försöka att vänta ett tag till ! Inte för att jag litar på pölitikerna , men dom kan inte gärna sopa dom här frågorna under mattan . Det finns säkert folk ute som tänker att vi inte ska ha nån ersättning. Vi får skylla oss själva ! Den tid vi lever i nu är en enda stor egotripp . Sen kan man undra om det är politiskt självmord att neka oss ersättning . Fan vet, ha det bra och försök att hålla ut 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s