Anhöriga får bära skiten för att socialtjänsten inte gör sitt jobb

Jag är sedan sju är särbo med en person som dricker mer eller mindre regelmässigt. Ibland nästan hela dygnet. Jag hade en stark tro i början att mitt stöd skulle hjälpa, men fann att vare sig jag, hans barn eller barnbarn är tillräckligt nog för att sluta dricka. Under ungefär lika lång tid har han varit inskriven vid Hägersten Liljeholmens Vuxenenhet för missbrukare. Under åren har kontaktpersonerna kommit och gått, alla med samma naiva inställning att om han blåser på morgonen nyktert och går till öppenvården några timmar så löser sig situationen.  Att gå och blåsa på morgonen är ju ett skämt, nästan samtliga som blåser går direkt ner till Parken och börjar sin dygnsrunda. När min särbo säger att det är bra vid samtal med sin kontaktperson, är det egentligen just det inte bra. Men detta köps rakt upp och ner istället för att ifrågasätta personen som ringer.

Jag har kört min särbo till Maria åtskilliga gånger, polisen likaså. Vill han inte stanna på Maria är det bara att gå ut igen. Efter tillnyktring finns inga tvång på att hålla folk kvar och Maria blir en vilostation som möjliggör fortsatt drickande.

38 gånger på 7 år Maria och fyllecell. 12 gånger under 2010-2011. Ändå kräver man inte från socialtjänsten att personen i fråga måste underordna sig vård och behandling. Nej man skriver av dem, tar bort försörjningsstödet och om det blir en ny resa till Maria…man skiter i det på samma sätt som missbrukare glömmer tid och rum under ruset. Idag LVM anmälde jag min Särbo för fjärde gången hos en av cheferna för Hägersten Liljeholmens Vuxenenhet. Hon skulle notera detta och ta tag i det tillbaka på kontoret.

I går JO anmälde jag stadsdelsförvaltningen, skickade anmälan till Socialstyrelsen någon måste granska hur arbetet med vuxna missbrukare sköts. För jag träffade också Mia (fingerat namn) som har i sitt straff att få vård och behandling. Hon berättade att detta beslut kom i november 2010 hon har fortfarande inte fått någon hjälp. Hon saknar bostad, hon har hunnit begå nya brott under tiden. Mia ville ha LVM men ansågs inte av socialtjänsten i behov av tvång, men hon får heller ingen frivillig vård.

När det gäller att ta barn från föräldrar fungerar det dock över förväntan. Inom Stockholms Stad omhändertas barn dagligen ibland på mer eller mindre lösa grunder. Då fungerar tvångslagstiftningarna plötsligt väldigt bra. Vissa föräldrar får inte ens en chans att klara sina barn, utan döms ut av mer eller mindre tveksamma utredningar. Men i andra fall underlåter man också när det gäller barn inte minst tonåringar. Det finns alltså ingen policy eller strategi för hur man skall omhänderta, tvång eller frivilligt.

Jag pratade med polisen idag, de sa att de fungerar som taxiverksamhet för de gravt påverkade. Inte heller polisen tycker att det finns en fungerande socialtjänst när det gäller missbrukare. Men det förväntas att polisen skall omhänderta fyllerister. Ibland noteras inte ens polisens omhändertaganden, detta kanske är ett skäl till varför inte det finns några noteringar att tala om när det gäller min särbo.

Min särbos problem är inte mitt ansvar, men generellt kan jag inte låta bli att undra om det finns ett så cyniskt tänk att ”de super o knarkar sig till döds så slipper vi ansvaret från samhället sida”.

När får vi tillbaks en socialtjänst värd namnet och innehållet igen.

4 svar till “Anhöriga får bära skiten för att socialtjänsten inte gör sitt jobb

  1. Vad detta handlar om är den personliga iintegriteten.Börjar vi tvinga individer till vad de själva ska göra är vi fel ute. Gör vi det hos .missbrukare.Vad är nästa steg? Enkelt är det att vara naiv. Att gnälla på socialen är lika naivt. De håller sig till regelverket vilket ingår igår vår demokrati. Att tvinga individer att ta vård är att hylla en diktatur vilket gäller andra men inte sig själv!

  2. Nä, det tror jag inte, att det handlar om den personliga integriteten alltså. Jag tror att Rosenrasande har mer rätt. Jag välkomnar granskning av socialtjänsten. Många enhetschefer är mycket angelägna att hålla en (troligen feluträknad) budget och både behandlingshem och LVM kostar mycket. Har du inte anhöriga som bryr sig får du gå och blåsa, vilket på inget sätt är evidensbaserat, dvs har visat sig vara verkningsfullt. meepa

  3. Både Meepa och Rosenrasande har rätt i sin kritik av Socialtjänsten. Visst är kommunerna tyngda av smal budget och höjda krav, men nonchalansen hos socialtjänsten är på gränsen till cyniska. Jag har flera exempel på oprofessionella socialarbetare. En manlig socialarbetare som arbetar vid mottagningsgruppen på nämnda enhet, är så oförskämd och rent aggressiv att man undrar om han är utvald för att skrämma bort klienter, eller rent av för att få de förtvivlade att ta sig av daga.

  4. Bravo Cloe du har so rätt och jag tror att dem är utvalda att skrämma bort klienter .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s