Utan Statsminister ingen ärlig Ursäkt för vanvården

Efter lång tystnad säger Barn- och äldreminister Maria Larsson i Dagens Eko att upprättelsen kommer under hösten. Ingen är särskilt förvånad, vi får väl vara glada att man inte pratar om mandatperiod. Så här sa Maria Larsson på presskonferensen i februari ”Därför tar jag mig rätten och friheten vilket kanske är väldigt ovanligt att man gör, att man föregår ett remissförfarande, men i det här avseendet tycker jag att man kan göra det. Och säga att vi från regeringens sida vill ha en ceremoni och att vi kommer att se till att en sådan anordnas”.

Det som då uttalades som ett ministerlöfte är lite mer modifierat idag  ”Maria Larssons besked nu är att det blir en ceremoni i höst. – Det var inte riktigt lika enkelt att snabbt komma fram, men vi håller på att jobba med flera alternativa datum för närvarande så vi har inget datum klart. Men som planeringen ligger nu så kommer det att äga rum under hösten. Man ska ha loss lokaler och hitta formerna för det, säger Maria Larsson.”

Nej även om Maria Larsson hade önskat det första består regeringen trots allt av tre partier till och Maria Larssons Partiledare och tillika socialminister har inte uttalat sig kring frågan. Att undersöka lokaler alternativa datum kan knappast vara ett stort problem. Stockholm lider inte brist på värdiga och stora lokaler, och för vem skall datumet anpassas (?) Fredrik Reinfeldt är en joker i leken, han har inte uttalat att han tänker vara med under ceremonin, ”Maria Larsson kan i dagsläget inte svara på om statsminister Fredrik Reinfeldt kommer att delta under ceremonin i höst, då arbetsgruppen ännu inte är klar med utformningen.” Hallå Maria Larsson! i diskussionerna kring utformningen framgick klart och tydligt att Fredrik Reinfeldt i egenskap av Statsminister skall delta, detta var vad samtliga fört fram. Att nu gå ut och antyda att han ev inte finns med är oroväckande och säger mer om stämningen inom regeringen (alliansen) än om själva ursäkten och vanvårdsfrågan. Vi förväntar oss självklart att Statsministern finns på plats.

I och med frågetecken kring Reinfeldts medverkan ställs väldigt mycket på sin spets. Remissvaren för Upprättelseutredningen pekade så gott som entydigt att samtliga var för ekonomisk ersättning. Utifrån det borde väldigt mycket av detta vara en lätt sak för regeringen att ställa sig bakom. Med andra ord, löften om ekonomisk ersättning blir oerhört viktigt i samband med den officiella ursäkten.

Jag fick mycket skit för att jag i ett Radioprogram om drömmar och tankar kring upprättelsen, sa att jag tyckte att det skulle vara okej i höst. Rent logiskt strax efter påsk kändes de realistiskt eftersom det tar sin tid att skapa ett arrangemang. Med andra ord trodde jag nog att Maria Larsson skulle ge oss datum innan sommaren som låg någonstans i aug/sept. Nu vågar jag spekulera i att ceremonin kommer i okt/nov alltså efter det att slutbetänkandet av utredningen om Vanvård släpps den 30 sept.

Att veta är en sak att spekulera är en annan, Spekulation är att gissa utifrån vissa förutsättningar och ramar. Med en viss känsla för realism och inte minst om hur Riksdag o Regering arbetar. Mina belackare får gärna fortsätta tycka och skriva om mig, vi lever i ett fritt land med fri åsiktsbildning. Men jag tänker ofta att många läser och tolkar som ”fan läser bibeln”.  Ett av de mest vanliga skälen till missuppfattningar, strid och slutligen krig är bristen på att tolka signaler, läsa det som står och inte tolka det man inte ser.

Samhällets Styvbarn har 460 medlemmar, i alla åldrar, inom olika yrkesprofessioner, sociala skikt.  Till dem vill jag säga att slaget är inte förlorat, vi skall inte ge upp. Till er andra som inte ingår med Samhällets Styvbarn säger jag bara kämpa på för det ni tror är bäst. Jag hoppas bara att målet är detsamma som för oss officiell ceremoni om ursäkt och ekonomisk kompensation samt ALDRIG MER.

 

 

 

2 svar till “Utan Statsminister ingen ärlig Ursäkt för vanvården

  1. Gun-Britt Bergman

    Den ena tveksamheten avlöser den andra. Ska Statsministern närvara vid ceremonin eller inte? Undra vad nästa tveksamhet blir, säkerligen den ekonomiska biten? Hela utredningen med div beslut verkar vara en enda stor tveksamhet. Inte speciellt seriöst att bolla med oss varnvårdade, ännu en gång. Vi hade dålig tilltro till Samhället innan…..

  2. Det är bra om Stadsministern ser sin brist (på empati) och håller sig utanför den ev. ceremonin om en ursäkt för samhällets tidigare vanvård av samhällets omhändertagna barn. Reinfeldt bär dock inte skulden för vad samhället utsatt oskyddade barn för genom åren, så vi får förstå att han är den absolut siste man kan förvänta sig att förstå vad svaga och utsatta i samhället kämpar för. Lillian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s