KRIS varnar för statligt knark

Träffade några ur KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället) på Almedalen. Det är Kris inom missbruksvården kom vi fram till, eftersom samhällets lösningar tenderar att medikaliseras. Detta har jag skrivit om tidigare. Men KRIS hade sitt seminarium kring Subutex på morgonen och tillhör de få fd kriminella och missbrukare som säger nej till sk substitutbehandling. Skälet är inte att man missunnar människor med tungt och långvarigt missbruk att få hjälp utan att samhället förenklar genom att dela ut Sub och Metadon snart som någon andas om att de använt herorin. Tidigare skulle det dokumenteras långvarigt missbruk och flera försök att ha slutat. Nu kan en 19-åring om Gerhard Larssons utredningsförslag går igenom, snart gå till Husläkare och få sub eller methadon utskrivet. Sociala sektorn kan skära ner på behandlingspengar för behandlingshem.

KRIS berättar samma sak som jag redogjort för att, det idag är lättare att köpa subutex än heroin, tom i Örebro. STockholm vet vi ju redan att det är så. Maria Ungdom får in tonåringar med metadon och subutexberoende, ungdomar som aldrig provat heroin eller andra sk tunga droger. Självklart skall den som inte klarar att lägga av, få hjälp men att ge substitutbehandling till Ungdomar hur klokt är det! En ur KRIS sa att en medicinerad subutexare kan köra bil utan att åka dit eftersom det då är medicin. En som använder subutex illegalt åker däremot fast för narkotikafylleri.

NINA O LENA RÄDDADE DEBATTEN

Idag har Familjeforum sitt första seminarium kring hur förbättrar vi självförtroendet för omhändertagna barn och ungdomar. I min blogg inför Almedalen tog jag upp bristen på medverkan från dem som har erfarenheter, men det hade nog tagit skruv för på plats i panelen fanns Nina och Lena.  Två tjejer som varit omhändertagna men nu var utskrivna. De redogjorde för nödvändigheten av att det finns familjehem, Lena sa t.ex ”Jag hade inte levt idag om jag inte placerats”. Detta trots att hon avverkat tre fosterhem varav två inte var allt för bra.

Nina har tillbringat hela sitt liv i en och samma fosterfamilj och känner sig som dotter i huset. Men Soc tyckte annorlunda, när Nina fyllde 18 slutade de betala och placerade Nina i ett jourfosterhem. De efterlyste större insyn och aktiv medverkan för de placerade. Att det gör okontrollerade socbesök och det inte skall vara samma person som placerar som kommer o besöker hemmet. Fredrik Malmberg (BO) måste ha känt det meningsfullt i sitt arbete med att göra omhändertagnas röster hörda, för här fanns ytterligare två som stärker BO:s krav på ökat inflytande för omhändertagna barn och ungdomar.

Eftersom det fanns två med egen erfarenhet, hamnade väldigt mycket av fokus på Nina och Lena. Jag tycker det är bra. Skall man tala om hur självkänslan kan stärkas för omhändertagna är det väl självklart att dem det berör finns på plats.

BO gjorde också ett bra arbete i panelen, genom att hänvisa till Vanvårds- och Upprättelseutredningen. I morgon fortsätter det med nya seminarier. God Natt så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s