Gråt inga tårar för mig Maud…

Sista kvällen med Maud – i Almedalen – och snart säger Maud ”sista kvällen med gänget”. Maud gråter och publiken jublar åt hennes tal, Maud är empatisk, pratar om invandrare och att vi alla är människor och bara har  varandra. Låt mig säga att jag såg råmaterialet till filmen om Centerns 100 års fest och en intervju med Maud som redigerades. Där berördes partikollegor, föräldrar etc men rösten var ungefär lika upphetsande som i ett riksdagstal. Det är möjligt att Maud gråter för att en lång resa är över, men det är en resa hon själv inte valt att avsluta. För sanningen är ju att Maud inte längre lockar  väljare och att partiet går kräftgång. Detta har fått i effekt att medlemmar ute i landet kräver byte på ordförandeposten.

Jag har aldrig förstått att man skall tala väl om en död som vi avskydde när han/hon levde, lika lite som vi skall krypa och tala om det är frivillighet bakom hennes avgång. Inför valet bröt sig många centerpartister ut ur partiet och bildade lokala landsbygdspartier, allt för att Maud grovt svek sina landsbygdsväljare och troligen också att hon sålde bort Centerns löfte ”nej till kärnkraft”. Jag förstår ju att Maud O inte stå i Almedalen och gör vitbok över sina misstag, men att hoppa på Håkan Juholt som sista utspel är både simpelt och lågt.

Maud O sitter kvar i riksdagen åtminstone över budgetdiskussionen, centerns almedag hävdade hon att de hade majoritet för höstbudgeten i riksdagen. Jag citerar inte andra bloggare eller tvittrare kring detta, men min fråga blir ju: är det SD man gör eller gjort upp med eller MPs Fridolin. För sanningen är att inget av blocken har majoritet för någonting utan kohandel, köp o sälj. Att gå ut och säga att det inte finns sprickor i muren – alltså inom Centern och i Alliansen är befängt och inte ens Maud O kan väl inbilla sig att folk som följer dagspolitiken via bloggar, twitter etc går på detta.

Du har dock i ditt sista tal lämnat lite roliga uttryck efter dig.

”– Där hemma på gården möttes vi och satte oss ner och diskuterade. Medieintresset var enormt, kanske var det den där badtunnan som lockade.”

”– Det blev ingen skvalp i badtunnan – det blev en våg av förändring.” Jo du den förändringen lär det ta tid att göra något åt, men ta med dig lite om barnfattigdom, sjuka och arbetslösa till Norrland och minns att du var med och skapade denna omvälvande förändring.

När det för några månader sedan ryktades om att Moderaterna ville förhandla med MP och att det ev skulle innebära krav på en ministerpost, miljöfrågorna, var Maud O och Centern de första att slå tillbaks mot MP. Nu säger MAUD att man förhandlar med alla riksdagspartier i olika frågor även Socialdemokraterna. Därmed inte konstigt om Reinfeldt bjöd in MP till dans. Nej Maud det är svårt att svälja sanningar inte minst när fallet från toppen till botten är ganska högt. Men du får ju både riksdagspension, statsrådspension och centerbelöning så ekonomiskt går du mer skyddad ut än alla dem du varit med och försämrat A-kassan för under dina år.

Hade du fått din vilja igenom hade du troligen också avskaffat den sista lilla makt som facken har idag.  Vem som blir din efterträdare är ju medlemmarnas sak, men det finns ju några valvägar för er.  Annie Johansson är ju ett hett tips, som vill ta över. Men vill hon gå Maudvägen eller sin egen. Det finns andra röster också som talar om konsolidering och samla ihop partiet igen för att få en centerprofil (vad nu det är). Då lär Annie Johansson inte vara kvinnan utan troligen en äldre centerpartist med fötterna lika mycket i myllan som i asfalten. Kanske Eskil Erlandsson, när partier och länder är i kris, ropar de inte på förnyelse och återgång. De ropar på Lillefar och det finns väl en del ute i landet som vill ha Lillefar istället för en ung kvinna som ytterligare tappar bort det centern stod för.

Men det hedrar Annie Johansson att hon tar avstånd från den svarta tiden inom Bondeförbundet. I dåvarande Bondeförbundets – som senare bytte namn till Centerpartiet – partiprogram från 1933 stod det följande på punkt fyra”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.”

Det var den bit av Centerns historia som aldrig nämndes i filmen Centerpartiet 100 år men som jag tog upp i min blogg. Jag hoppas om Annie Johansson blir vald att hon också inser vikten av att Sverige gör upp med sin sociala historia på samma sätt. Nämligen en officiell ursäkt till de vuxnabarn som utsattes för vanvård med den Svenska Staten som förälder. Att hon kan få Fredrik Reinfeldt att inse vikten av att närvara vid en offentlig ceremoni för vanvårdsgruppen. För den historien är lika svart och tuff som Centerns rasistiska historia. Det är inte fel att erkänna sina misstag och be om ursäkt.  Nu återstår för dig Maud att åka hem till Norrland, fundera över om du skall lämna din ministerpost, om din efterträdare vill ha den eller ej. Gråt inga tårar för mig Maud, gråt dem för alla som fallit offer för din politik.

 

Nu tänkte jag ge en snabbrepetion av vissa inlägg på min blogg som jag tycker att även idag håller trots att det gått något år eller mer.

Upprättelsen officiell Ceremoni för Vanvårdsgruppen. Krävs att Statsminister finns med. https://anneskaner.wordpress.com/2009/09/25/australien-tar-steget-fullt-ut-i-sverige-tigs-vanvardsgruppen-ihjal/

Mona Sahlin lovade ge vanvårdsgruppen en ursäkt om hon blivit statsminister. https://anneskaner.wordpress.com/2009/10/31/mona-sahlin-vill-ge-vanvardsbarn-en-ursakt-om/

Ang flickor på HVB hem (hem för vård o boende) sin diskuterades i Almedalen 7 juli i regi av Liberala Kvinnor. https://anneskaner.wordpress.com/2009/10/17/barnhemmets-dottrar-dubbel-vanvard-av-flickor/

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s