Politisk hetluft i regnigt Sverige

Tre kandidater vill styra Centern i framtiden. Tre är nominerad och medlemmarna kan välja dem eller föreslå andra. Centern är ett parti som jag ofta funderar över dess existensberättigande.  Det som är intressant med C förutom flera att välja på är kandidaternas önskan att framstå som empatiska med ett socialt engagemang. Det kunde man ju aldrig anklaga Maud Olofsson för, men Anna-Karin Hatt pekar på en ny riktning inte minst genom att dela lite av sitt eget liv.    ”– Jag har lärt mig väldigt mycket. Jag vet hur det är att växa upp med en psykisk sjuk pappa. Jag vet hur det är att vara ensamstående mamma. Jag vet hur det är att leda två stora företag. Jag vet hur företag påverkas av en ekonomisk kris. Jag vet hur det är att dela engagemang med sina anställda, säger Anna-KarinHatt.”   Annie Johansson, den yngsta i gänget vill skapa en grönare och tryggare värld, (låter som Miljöpartiet)   ”Många behöver samhällets hjälp. Hemlösa barn växer upp med små marginaler. Vi ska ha en friare värld där vi skapar livsval, säger Annie Johansson.”  Barnläkaren Anders W Jonsson,  pratar om önskan till samhällsförändring och lyfter upp föräldrar som inte har råd att lösa ut sin medicin.

Ska man blir rörd över all denna sociala patos av ett parti som röstat för alla neddragningar från A-kassa till Försäkringskassan, som medverkar till ställa människor utanför trygghetssystemet. Ett parti som anser att de fackliga och redan desarmerade fackliga organisationerna skall ha mindre makt. Ta bort strejkrätten och framför allt ställa unga mot äldre på arbetsmarknaden genom att förändra LAS. Barnfattigdomen dock ett ord ingen av dem tar i sin mun eftersom moderaterna bestämt att någon sådan fattigdom inte finns, omskrivs i termer av tryggare samhälle, casebeskrivningar. En friare värld med livsval, säger Annie Johansson, fler RUT och ROT eller vad? En stor grupp människor i vårt samhället kommer aldrig att kunna ha några fria livsval, därför att deras enda kamp ligger i att få dagen att gå ihop. Jag låter väldigt cynisk, men så länge man säger sig vilja fortsätta samarbeta med Alliansen har lite eller ingen tilltro till de vackra ord som ramlar ur munnarna. Vad man egentligen gör är att tafsa lite på KD:s områden som klart markerat varit sociala och sk mjuka, och ur Moderaternas synvinkel underordnade frågor.

Vad jag förstår finns ett ett missnöje i landet bland centerpartister och deras väljare över att partiledningen inte står tillräckligt nära sina väljare och deras frågor. Jag kan nog känna med dem att de tre ledare som presenteras är både ungt, djärvt och spektakulärt men vem av dem talar om att återupprätta landsbygden, ta tillbaks frågor som berör glesbygdsproblemen. Det luktar betydligt mer av Stureplanscenter än mossa och skog om de nya kandidaterna. Detta får mig att tro att missnöjet i leden kommer att fortsätta och ambitionen att bli ett storstadsparti som skall förena skogslänen och landsbygden blir en tuff nöt att knäcka.

Det som är positivt i Centern är deras valberedning som vågar satsa på unga och duktiga kvinnor och låta en man stå som utmanare. Jag skulle ha svårt att tro att Centern efter åren med Maud Olofsson som ordförande, vill släppa rollen av att vara ett borgerligt feministiskt parti och jag tror inte man vågar satsa på ren ungdom i det här läget så mycket talar för Anna-Karin Hatt. Jokern är Anders W Jonsson som kan locka röster från dem som blev avskräckta över Maud Olofssons partidiktatur och kanske ser en ”ny” Maud Olofsson äntra ordförandeposten.

Vi som väntar på Upprättelsen kan ju hoppas att Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson, åtminstone har lite i minnet om att vi inom gruppen som väntar på Upprättelsen ryms i Centerns nya sociala empati.

Mer om Centern

Expressen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s