Det är lite svajigt, Anders Borg…i ekonomin

Ja det svajar betydligt i världsekonomin. Vem skulle inte kunna förutse att det någon gång måste komma ett tak på hur mycket vi kan konsumera utan att betala. När USA fick sitt kreditvärde sänkt, blev gensvaret felräkning av institutet som gjorde sänkningen. Inte den amerikanske överbudsekonomin där en större del av den samlade budgeten används till krig, upprätthålla sk fredsbevarande insatser i världen, krigsindustrin. Det finns väl inget som är så statligt finansierat som den amerikanska krigsindustrin. Vi behöver inte leka med siffror, nollorna är så hiskeliga att vi ändå inte kan omfatta innebörden.

Men om en vanlig svensk med skulder – som han/hon inte kan betala – kommer indrivning, åtstramning, straffavgifter och i värsta fall hemlöshet. Detta svarar samma stat för som med ena handen uppmanar till mer konsumtion för att i nästa säga var försiktig med att låna. Det är skillnad i Sverige, Europa och USA när medborgare mot statens oerhörda möjlighet att öka skulderna, leka med räntorna och självklart ytterst lägga ansvaret på den enskilda medborgaren.

I Kina mullrar ekonomerna, de är långivare till USA och likt vilken bank som helst börjar de nu fundera på att ompositionera sina tillgångar. ”Kina, som är den största långivaren till världens enda supermakt, har all rätt att nu kräva att USA tar ansvar för landets strukturella låneproblem och säkerställer säkerheten för de kinesiska dollartillgångarna” skrev Nya Kina.”

Så gör bankerna, när det närmar sig kris får konsumenten ansvara. Av media att döma kan allt fler amerikaner tänka sig skattehöjningar åtminstone för dem som har de stora inkomsterna, men Republikanerna väjer för skatter och väljer lån och neddragningar som drabbar de redan mest utsatta. Problemet i USA är inget Obamaproblem, utan en långsiktig slösaktig ekonomi, som vilat på tryggheten i att världen behöver Dollar och att detta är den mest gångbara och starka valutan. Med andra ord en självkänsla på svag grund har bäddat för dagens problem. EU skulle arbetat hårdare för att göra Euron till en gångbar världsvaluta, genom att nogsammare kontrollerat de länder som införde euron. Krisen i Grekland, Spanien, Portugal, Irland och Italien har ju inte dykt upp över en natt utan faktiskt grundats troligen långt innan euron. Kanske var det så att man hyste förhoppning om att euron skulle lösa alla kriser.

Det frikostiga investeringsstödet inom EU som skulle kunna ha byggt en stark ekonomi har åtminstone inte i Italien hamnat i rätt fickor. Ingen vill väl öppet säga att eu-bidragen till Italien har gått till Maffian och för tvättning av deras svarta kapital. Om Sydamerikanska länder anklagas för att knarkpengar allt mer styr också den nationella ekonomin, borde vi vara lika kritiska mot Italien och Berliscone. Ett bra exempel på hur pengar från EU gått till Maffian är hela den italienska sopindustrin, där soporna grävs ner ute i sk ödsliga områden, istället för att det byggs reningsanläggningar etc.

Vad hotas i Sverige vid en kris, jo då, ”Finansminister Anders Borg varnar för stormvindar även i Sverige och experter varnar nu för att krisen hotar våra pensioner.

Ja när pensionsansvaret övergick till de sk marknadskrafterna hamnade vår framtida trygghet i aktiehandelns fantastiska land. Det som skulle bli en tryggad ålderdom ser idag ut att bli – kanske inget alls mer än grundpensionen från staten. Den som har pengar kan givetvis köpa sig en försäkring, men det tillkommer inte alla. Nu tänker jag också på alla bostadsrättsinnehavare som alltid säger, vi investerar för oss själva och våra barn. Hur många barn skall kunna ta över familjens bostadsrätt eller eventuellt dela på 1-2 miljoner som beskattas vid försäljning av lägenheten. Jag tänker på att vi svenskar lever i en bedräglig och förljugen tillvaro, inte långt efter USA m.fl.  Det som intresserar oss är 1000 kr mer i plånboken, inte för att spara utan för att konsumera. Läste att Svensken är sämst i Europa på att spara. Tja vi har ju aldrig behövt, krediterna har stått i kö för att tala om att investering ligger i allt mer lånta pengar, som vi kanske aldrig kan betala tillbaks.

Senast i går fredag, träffade jag en person som hyllade bostadsrättens lov, trots att lägenheterna i det nybildade området inte går att sälja till närmelsevis till de belopp man förespeglats om. Nu skall vi bita i det sura äpplet igen…. Alliansregeringen talar om att ev reformer får stå tillbaks, framför allt det som ingår vår gemensamma välfärd. Men jobbskatteavdraget tiger man om…skall det bidra till att stabilisera världsekonomin, Herr Borg.

Alla borde ha en månadslön på banken stående, sa en känd kvinnlig finansminister på 70-talet. Idag talas det igen om buffert och behov av reservfonder på banken. ”Bortser vi från bufferten för boendet och istället ser på inkomstsidan så är det lätt att konstatera att den minsta buffert bör motsvara en månads utgifter. Blir vi arbetslösa kan det ofta dröja en månad innan de första pengarna från a-kassan dyker upp. Och det är dessutom ett mindre belopp än vad vi är vana att få i lön. Blir vi långvarigt sjuka eller måste vara hemma och vårda ett barn kan det ibland bli problem med utbetalningarna från Försäkringskassan och de kan dröja. Då är det bra att också ha egna pengar till de räkningar och andra utgifter som kommer under de närmaste fyra veckorna. En buffert ska täcka de nödvändiga kostnaderna och räcka under den tid som det tar för dig att ställa om din ekonomi till den lägre inkomsten. Det enklaste sättet att se vad du behöver göra om inkomsten blir mindre är att göra en ”brandövning”. Pröva hur du och din familj klarar utgifterna om en, eller den enda, inkomsten blir exempelvis 75 procent av vad den är i dag. Vad går att dra ner på direkt? Vad kan förändras på längre sikt?  Till exempel sälja bilen eller byta bostad. Men livet behöver inte bli så drastiskt för att du ska ha nytta av en buffert. Tänk tandläkarräkning, nya glasögon om de nuvarande plötsligt går sönder, datorn havererar och liknande händelser. Klarar du av det utan att behöva låna?”

Se där svenskens heligaste kor bilen och bostaden. Ja men båten, sommarstället, utlandsresan…ja vi måste kanske ”kill your darlings” där också.  Tänk då på att i Stockholm finns snart inga lägenheter till normal hyra, en nyproducerad 3-a strax utanför Stockholm kostar i snitt 9-10 000 kr i månanden. Sedan är det bara att räkna ut resten. Glöm inte att nästa oväntade besök kanske inte är Gevalia utan banken som knackar på och vill ha tillbaks sina pengar….nu.

<a href="ekonomi, dollar, lån, skulder, svensk ekonomi, eurokrisen”>Läs även andra bloggare om ekonomi

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s