Till höger om Maud – nyliberalismen ett kvinnofenomen eller….

Annie Lööf är föreslagen till ny ordförande för Centern. 28 år den yngsta någonsin vann valberedningen och distriktens hjärtan får man anta. För just den öppna turnen ute i distrikten skulle ju vara avgörande för vilken ordförande man skulle förslå. Av detta kan bara antas att Centerpartiets medlemmar är mer nyliberala än Nya Moderaterna som i skenet av Maud Olofsson och nu Annie Lööf framstår som humanister och människovänliga.

Kampen stod mot Anna-Karin Hatt,  Anders W Jonsson som av någon anledning inte passade in. Tror att Maud Olofsson sagt sig se Annie Lööf på tronen efter henne. Men det innebär också att Maud lyfts ur regeringen och som hon sa i TV ”det är inga problem med sysselsättningen om om jag lämnar regeringen”. Valberedningen föreslog Anna-Karin Hatt o Anders Jonssom 1:e vice och 2:e vice ordförande, men det är inte tvekan om vilken linje som kommer att gälla. Anna-Karin Hatt känner sin position i regeringen hotad o säger att hon gärna stannar kvar för att hon har mer att ge.

Miljöminister Carlgren får nog finna sig i att lämna sin post, vilket han kommer att göra obemärkt så till vida att han inte presterat några större sensationer på miljösidan.

Expressen är ingen sanningskälla, men det ligger säkert mycket sanning i torsdagens artikel,  ”Tanken är att hon ska utmana Miljöpartiets nya språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson inför valet 2014.
– Men det kommer att skötas snyggt. Både Olofsson och Carlgren får nu chansen att självmant stiga åt sidan. Det kommer att heta att de nu ger Annie chansen att forma sitt eget lag, säger en partiföreträdare nära Annie Lööf.”

Men Annie Lööf är en sann  politiker som enligt Aftonbladet tjänar hon stort på att vara skriven i Värnamo och kan därmed kvittera ut skattemedel för sin bostadsrätt i Stockholm.     ”Annie Lööf, 28, har sedan flera år en attraktiv bostadsrätt i Stockholm. Men hon är folkbokförd i en hyresrätt i Värnamo där hennes man tidigare har bott. På så sätt har hon på mindre än tre år kunnat kvittera ut över 130 000 kronor skattefritt i kostnadsersättningar från riksdagen. Annie Lööfs bostadsrätt i Stockholm är en tvåa på 69 kvadratmeter – en lägenhet som många 28-åringar bara skulle kunna drömma om. Hon gifte sig i somras. Hennes man skrev sig i bostadsrätten i slutet av förra året. Men själv är Annie Lööf folkbokförd i Värnamo. Enligt folkbokföringen bor hon alltså inte i sin egen bostadsrätt tillsammans med sin man.”

Mona Sahlins omtalade Tobleroneaffär ter sig som vindil jämfört med detta tycker jag. Men Annie Lööf har mörkare sidor än bostadsaffärer. Under den unga damens skinn döljer sig en mörkblå – nyliberal politiker som mer än gärna går vidare i Mauds fotspår att avskaffa Fackliga rättigheter som t.ex strejkrätten, utförsäljning av mer statlig egendom, bla Systembolaget, göra inskränkningar i arbetsrätten och förespråkar precis som FP ett medlemskap i Nato. Där är hon längre ut på högerkanten än många inom partiet.

I samband med kampjen till ny partiledare sa de tänkta kandidaterna att  ”- Vi måste ta ansvar för annat än det som Centerpartiet tar ansvar för i regeringen. Det räcker inte med företagande och miljö, utan det är viktigt att ha en vision för skola och välfärd också, konstaterade Anna-Karin Hatt, då de tre kandidaterna frågades ut i Göteborg i förra veckan. Något som Anders W Jonsson håller med om. – Vi har inte pratat sociala frågor, de frågor som människor diskuterar. ”

Nej Sociala frågor är troligen inte det som ligger Annie Lööf varmast om hjärtat, faktum är att hon inte visat några tecken på att bry sig om gruppen utanför högerväljarna. Men det kan bli lite farligt om hon tror sig kunna utmana MP i miljöfrågor, för MP har också ett starkt socialt engagemang både i riksdagen och ute i kommunerna.

Delad föräldraförsäkring är inte heller något som tilltalar henne, ”Centerpartiets partistyrelse vill att föräldraförsäkringen ska kvoteras lika mellan föräldrarna. Partistyrelsen menar att lönen sjunker under ledigheten, och att chansen till karriärklättring avtar. Vilket vanligen drabbar fler kvinnor än män. Pariledarkandidaten Annie Lööf var dock snabb att motsätta sig. På twitter skriver hon: ”Man kan inte flytta beslut från köksbordet till riksdagshuset.”

Maud sa att hon var feminist och tog faktiskt ställning för sina politiska systrar även utanför partiet när de var i blåsväder, men Annie Lööf verkar ha rättat in sig i det patriarkaliska ledet. Vad mer kan vi begära med en kvinna i ett sk mittparti som har Margret Thatcher som förebild. Bäva månde Reinfeldt som vill framstå som Fader för landet, med en landsmoder som Annie Lööf har du god chans att behålla den bilden.

Däremot finns en oroande tendens inför nästa val, där Håkan Juholt ställt sig öppen för samarbete med Centern. Finns den ambitionen kvar har Socialdemokraterna all orsak att gå ut och fråga sina väljare vad de tycker. Jag skulle hellre samarbeta med Reinfeldt än Annie Lööf, i vilket fall så länge den mörkblå bilden av henne kvarstår både i media och från henne själv.

Jag gillar Anders W Jonsson för att han uttalat sig så starkt i barnrättsfrågor och socialt engagemang, kanske för att det är ”mina” områden. Nu är det ju inte jag som väljer partiledare i Centern, men det finns all anledning för fackliga rörelsen att börja slipa knivarna. Var så säker att Annie Lööf kommer att bli ert största motstånd.

Slutligen Centern gratuleras över att ha modet att välja en kvinna i ett mansdominerat parti, så kan man ju ställa sig till gratulanterna. Men är det ett tecken i tiden att kvinnor som får nya positioner blir allt mer marknadsliberala och anpassade i det patriarkaliska fältet. Det kanske är just det att de för att hävda sig måste vara mer mörkblå än sina manliga partikamrater.

annie lööf, marknadsliberal, mörkblå, socialdemokratin, centern, arbetsrätt, systembolaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s