Röstförbud ett sätt att hindra demokratin – sker i USA

Det talas om att USA är en demokrati, som talar om andra länders rätt att välja sina regeringar och politiker. Men så noga är det inte i USA – portallandet för dem som försvarar demokratin i världen. I kampen för att hindra demokraterna väljer Republikanerna möjligheten att lagligt stoppa medborgare att rösta. Ett sätt att förhindra Obama en ny period är att hitta på regler och undantag från rösträtten. Sedan länge är det känt att människor som suttit i fängelse oberoende brottets art har fråntagits sina medborgerliga rättigheter på livstid. Alltså fängelsestraffet fortsätter genom att desarmera dem möjligheten att påverka politiken. Runt om i de olika delstaterna görs det medvetet svårare att rösta och det gynnar republikanerna. TALA OM DEMOKRATI… Undrar just vad svenska fångar skulle säga om de inte fick delta i de allmänna valen.

Florida, Georgia, Ohio, Tennesse och West Virginia tänker kraftigt inskränka på förhandsröstningen. Något som framförallt drabbar väljare i mindre välbeställda områden där vallokalerna är få och köerna för att få rösta ofta kan vara timslånga.

14 delstater förbjuder alla som någonsin dömts till fängelsestraff att rösta. Även sedan de avtjänat sitt straff. Det drabbar över fem miljoner amerikaner. Nya republikanska guvernörer i Florida och Iowa har drivit igenom lagändringar som innebär att hundratusentals brottslingar som avtjänat sina straff tas ifrån rätten att rösta, för resten av livet. Anledningen att förbjuda fd straffade att rösta är för att de flesta t.ex i Florida är afroamerikaner och latinos grupper som regel röstar på demokraterna. I Wisconsin har en regel införts att studenter bara får rösta om deras student-id innehåller en aktuell adress, födelsedatum, namnteckning och har en giltighetstid på två år. Inget college eller universitet i Wisconsin utfärdar i dag sådana id-kort. Vilket gör att nästan 250 000 av delstatens studenter kan nekas att rösta i nästa val. Republikanernas menar att de har större chans att vinna ju färre som röstar. I valet 2008 var det nio miljoner amerikaner som nekades att rösta av olika skäl, elva procent på grund av långa köer till vallokalerna. Är 2000 vann George W Bush hela valet med en segermarginal på 537 röster i Florida. Det var efter det valet som republikanerna på allvar tittade på möjligheterna att utestänga fler från att rösta.

USA har heller ingen folkbokföring vilket väl är märkligt i detta tekniken och så väldigt utvecklade land. Det som slår mig är att om Alliansen skulle komma på iden att inskränka rösträtten i Sverige, skulle det bli oerhörda rubriker. Eller skulle merparten av Svenska folket ”sk…a” i vilket. Att rösta är en frihet och demokratisk rättigheter. I alla sammanhang där USAs styrande intervjuas vad gäller t.ex Afganistan, Libyen etc talas om  ”rätten att ha fria val”. Det enda land i den demokratiska världen som inte har fria val är USA själva. Jag är glad över att bo i Sverige där vi har frihet att välja. FN borde stryka USA från listan över demokratiska nationer. Jag hittade delar av de här uppgifterna på Aftonbladets omvärldsblogg.  Wolfgang Hansson bloggade på det här temat. Läs den.

Så ska Obama stoppas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s