Maria Larssons blåsning och regeringens cynism mot gårdagen och dagens vanvårdade

Redan i fredags visste jag vart åt det lutade när det gällde ersättningen för gruppen vanvårdade. Jag vill dock tro lite mer än vad som kom fram kl 10.00 när TT ringde mig. Jag sov dåligt något jag gör när obehagliga saker nalkas och dagens besked om avslag, var en så stor kränkning mot den grupp jag arbetar för både organiserade och icke sådana. Jag drömde om trygghet för dagens placerade barn, om möjligheten för kränkta och felaktigt behandlade barn och ungdomars möjlighet att kräva kommunerna på skadestånd för att de själ deras barndom.

Nu kan Kommunerna med stöd av socialtjänstlagen fortsätta kränka barn och ungdomar eftersom vanvård inte förekommit enligt Maria Larsson, det går inte att urskilja om någon grupp av alla lidit mer än den andra anser hon. Vill minnas Maria Larsson på Newsmill där hon skrev motsatsen, vad har hänt Maria sedan du skriv den artikeln. Jag tänker inte citera det är bara att läsa själva. Nu säger hennes politiska sekreterare att man skall tillgodose dagens barn i den nya tillägg i socialtjänstlagen. Hur tror Maria Larsson att kommunerna som redan idag begår övergrepp utan att behöva betala för det skulle bli mer intresserade i framtiden efter lite putsande i lagen, när det aldrig behöver utstå någon sanktion eller konsekvens av sitt handlande. Regeringens avslag idag är en praxis för kommunerna att i framtiden slippa betala skadestånd till de barn som utsätts för vanvård och kränkningar av socialtjänsten, i fosterhem och på institutioner.

Dagens avslag var ett hån mot den stora grupp som trätt fram berättat om sina liv, inför utredningen om Vanvård, i medier och säkerligen också för Maria Larsson. Vad var de barns besök värda som Barnombudsmannen bjöd in till riksdagen, ett urval av barn och ungdomar som idag upplever det vi upplevt, samhällets moraliska piska över vad som är rätt när det gäller barns fostran och vandel. Hur var det du sa, du blev så gripen…jo du blev gripen av våra öden också…men inte mer gripen än att du mot eget vetande och kunnande avslår det som gick att ordna i Norge, Irland och Australien. Du säger att det är svårt att veta om vår grupp var mer utsatt än andra. Fan ta dig, tusentals barn placerades i fosterhem och på barnhem från 1920 och framåt, några fick det bra andra ett helvete. Helvetet fick de för att ingen skötte tillsynen och följde de regler som trots allt fanns. Det var Samhällets ansvar och är samhällets ansvar att ta till vara den här gruppens intresse. Det är just preskriptionstiden som gjort att frågan drivits till Regeringen och Riksdagen. Du kunde också med ett pennstreck flyttat fram från 1980 till 2005 om du önskat så, direktiv framtagna av dig kan också justeras i ett lagförslag.

Det dubbla svek förakt som du visar gruppen vanvårdade genom att skriva ”DE ÖNSKAR EN OFFICIELL CEREMONI OCH DET SKALL DE FÅ”  är så infam och kränkande att man gråter av ilska och skratt. Å ena sidan Maria Larsson räknas vi inte som grupp som varit utsatt men å andra sidan skall ”dom” vi få en ceremoni. Vad är det ni skall be om ursäkt för..jag förstår faktiskt inte. Jag uppmanar alla att bojkotta din och regeringens planerade ceremoni. Blir den av i alla fall skall jag stå med plakat utanför och demonstrera, jag skall vädja till media att tiga ihjäl den, TV att inte sända… Jag är arg Maria, ledsen förbannad och lurad. Lurad för att du låter dig gå dina starka allianspartners ärenden istället för att stå för det du en gång lovade Upprättelsen för vanvårdsgruppen. Du skryter över att man skänka pengar och få dra av på skatten, ja det ligger ju in linje med sk kristdemokratisk politik.

Dina argument Maria är så usla och dåligt underbyggda att det går att smula sönder. Du talar om problem med rättssäkerheten. JK ansåg att förslaget var bra och summan rimlig även om man ansåg att kraven borde höjas. Hur illa JK är informerad visar när de talar om alla journaler som måste tas fram, på Utredningen om Vanvård finns idag 800 journaler och handlingar rörande människor inom vanvården och vi har kopior själva. Många andra har tagit fram papper på eget initiativ.

Du talar om att det finns många grupper, indirekt att vi ljuger eftersom vi inte kan bevisa sanningen bakom våra berättelser, man skulle bli tvungen att lita på våra historier. Du underkänner våra berättelser och dina alliansvänner indirekt anklagar oss för lögn.

I dag är jag arg, men ur ilskan Maria träder min stridskraft att gå vidare att åtminstone jag och mina vänner skall slåss till the bitter end. Jag överlever Maria utan 250 000, men för andra var det kvittot på politikens gångna misstag. För mig var det kvittot på att morgondagens och dagens barn- och ungdomar skulle ha något att utgå ifrån. Vi är tillfälligt i svacka Maria, men vi kommer igen med dubbel kraft.

TILL ALLA NI SOM BERÖRS AV AVSLAGET

GE inte upp, var arga, besvikna, ledsna allt…men vi ger inte upp, vi skall komma igen. Tillsammans. I det här läget ber jag att vi enas och går samman för samma mål att få till stånd en ändring. Det är när vi är enade vi kan segra…låt oss förenas under samma fana. Lägg personliga motsättningar, groll åt sidan. Det är nu vi måste samla oss. Väl mött på barrikaderna, nu skall vi slåss.

andra bloggare:

Peter Westerg, anybody, Morgan Johansson, Mikael Andersson centerpartist, DN, SVD, Newsmill, AB, Expressen, SVT, TV 4 och många många fler

18 svar till “Maria Larssons blåsning och regeringens cynism mot gårdagen och dagens vanvårdade

 1. De bad oss berätta, öppna våra sår och gå igenom den smärtan igen. De gav oss hopp om att få en återupprättelse mot den skiten och de krigen vi gick igenom då och som vuxen.
  Sen kom blåsningen.
  De fick läsa om vår skit, våra berättelser.
  De har berättat hur de själva blivit förfasade över våra historier och vad vi gått igenom.
  Nu känns det mer som att de fick ta del av vår sorg, lite underhållning på jobbet. – ”så, nu har vi en liten te-ceremoni med blommor och blader och så går vi vidare”
  De tar helt enkelt inte vår smärta på allvar.
  De tar inte konsekvenserna av deras svek. De bad oss, men de svek oss.
  Så varsågod för underhållningen, kanske vi ska säga.

  Bra skiver Anne.

 2. Jag har nog inte riktigt landat ännu efter dagens bomb från Maria Larsson ,Hur skall många orka gå vidare efter åter blivit misshandlade och utnyttjade av ord som bara är helt otroligt sanslösa nervärderande ord av Maria,Det är nästan så man önskar att hon hade tillhört vår grupp av utsatta barn och få samma nej till ersättning för att kunna göra ett avslut med det som varit ,ett litet plåster på det som gör ont…Nä Maria dig vill vi inte varken se eller höra mer av…

 3. Hejsan!
  Det här vart ett stort slag till, och gör ju att tilliten till myndigheterna ännu en gång raseras, när man haft hela sitt liv till att se till att överleva,men så här blir det när fel folk sitter och ska bestämma över andras liv, som själva bara åker på en ”Räkmacka” här och alltid haft det bra fy faan!!!,
  Jag har kommit ut med min bok om mitt liv, allt tråkigt är inte med i den om all förnedring i vissa Barnhem och fosterhem.
  Men jag rekomenderar att du läser min bok om mitt liv.
  ”Den långa vägen till att läka mitt hjärta”
  Skriven av mig.
  Boken går nu att beställa direkt av mig på
  marie-j-ansson@hotmail.com

 4. Så sant så sant.. Jag ställer mig vid din sida med plakat denna dagen!!!!!

 5. Vad är det som sker i vårt land Sverige idag?

  Det är frågan som jag tror många ställer sig….
  Övergrepp av sociala myndigheter på den enskilde individen.
  Avsaknad av vanligt sunt förnuft.
  En ondska som kanske alltid har funnits i samhället och som nu härjar fritt och genomsyrar hela systemet.
  Otaliga fall där drabbade männsikor farit illa oftast helt utan egentlig grund utan enbart förtal eller för att de agerar annorlunda.

  Får man inte vara annorlunda?
  Hur ska samhället se ut i framtiden om alla är precis lika och tänker lika av rädsla att sticka ut.
  Det är dit vi är på väg, om vi inte redan är där.
  Det är bråttom.
  Bråttom med att lyssna på och våga se vad som sker.
  Lita på mänskligheten och inte systemet

 6. Det är rent äckligt! Ett brett och mycket nöjt flin visar hon upp Maria Larsson. En riktig iskvinna. Hade en sådan på min balkongruta i vintras. Den satt länge kvar precis i samma form. Iskvinnan skrämde fullständigt slag på min make. Min sonhustru tyckte den var skitläskig. Som hon sa – den där gillar jag inte! Undra om det var ett lite varsel på vad som skulle komma. Ja! Jag menar Maria Larsson och hennes budskap till alla som blivit illa behandlade i deras regi. Ja! en riktig iskvinna, ingen levande varelse av kött och blod! ”huga”. Fast jag tror inte sista ordet är sagt i det här, det är väl antagligen nu det börjar på riktigt!

 7. Att våga göra ngt så fatalt som att svika människor.
  Människor som varit utsatta i hela sitt liv ibland genom släktled.
  Vad får er att tro att ni kan sitta och döma andra människor?
  På vilka grunder?
  Och sedan lova upprättelse , gå ut i media och ”tugga” dessa människors liv och öde?
  Leka gud över andra?
  För att sedan få dem att framstå som ”stackars männsikor” otur i livet men det är inget vi kan göra ngt åt…
  FEL. Det KAN NI. Om ni bara vill.
  Om Ni bara visar de minsta medkänsla för människor som finns här på jorden….
  Om Ni istället lyssnade på vad som sker och SÅG.
  Så skulle världen se annorlunda ut.
  Som det är nu
  Så är det tid
  För förändring
  För alla
  Och detta kommer at ske
  För nu är tiden inne….

 8. Väntar på Svar från Dig!!!!

 9. Ja anser att maria larsson ska veta att många känner sig svikna norge fick danmark fick och island med vår regirening skulle fundera på att när det var uppe i våras så sa dom 2500 men detta svek mot alla som bot på vårdhem och fosterhem Att man går ut med att sermoni den kan de ha för sig sjäva regiringen

 10. rätt anne! Alla tillsammans nu… / Rapp

 11. Har ni tänkt på en sak. Detta går man ut med en lördag (att man inte ger ersättning till offren) samtidigt som media domineras av WTC 11 sept katastrofen. Får en personlig känsla att man så mycket som möjligt vill få detta i medieskugga.
  Hälsningar från en gammal farmor

 12. Sedan tycker jag som jag även skrivit på min FB att gå för all del på minnesceremonin och bua ut politikerna
  mvh samma gamla farmor

 13. Berit Emanuelsson

  Det här sveket är även ett slag i ansiktet på min bortgångna mor som var ung och ogift när jag föddes 1939.Myndigheternas cyniska behandling av henne i samband med min födelse fick förödande konsekvenser för resten av hennes liv.Hon blev så rädd för auktoriteter att hon inte ens vågade uppsöka läkare,vilket var orsaken till att hon dog endast 62 år gammal i vad som till en början var en ganska banal åkomma,men som på grund av hennes rädsla för att söka hjälp utvecklades till det värsta tänkbara,så att hon till slut inte kunde räddas.Jag kämpar inte enbart för min egen upprättelse utan även för min mors!

 14. Ja det är ett slag för oss svenskar att denna regiring ger pengar till våra utläningar som kommer hit vi svenskar har inget värde längre vi får mindre pantion även fast vi har jobbat och hjort rätt för oss ja är ingen som hatar invandrare men går vi och försöker få hjälp av sociala då får vi inget men kommer du hit som flykting då får du körkort bil möbler av arvsfonden som våra äldre lämnat efter sig nä skärp er i regeringen detta kommer folk reagera på mycket

 15. Ping: Moderatkäringen har slagit sista spiken i kistbotten! – ”Maria Larsson har svikit å det absolut grövsta.” Hon gav hopp och tog tillbaka det, precis som det alltid varit. De gav små barn hopp och tog tillbaka det! « ssegk

 16. Att fortsätta ta barn med ena handen i en allt raskare takt och ge skadepengar med den andra är inte logiskt. Katten leker med musen.

 17. Ping: Ersättningsnämnden brister i bemötande och rotar i det mest förbjudna | RosenRasande

 18. Ping: Socialtjänstens maktfullkomlighet utan insyn o politikerna samtycker | RosenRasande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s