Maria Larsson gör en halv pudel…lägger ansvaret på oppositionen

I morse när jag lämnade TV huset, sa jag till Lars Gustafsson, expert i Upprättelseutredningen ”det kommer en vändning innan onsdag”. Lika väl som jag ”visste” i fredags sa något inom mig ”det vänder igen”. Inte för att Alliansen har blivit mer empatisk på några timmar, utan för att Maria Larssons partivänner hotade lämna partiet om hon sviker i frågan. KD medlemmarna är trötta på att dansa efter Reinfeld/Borgs taktpinne. Pensionsfrågan förlorade man, Maria Larsson och Göran Hägglund fick igenom avdrag för pengar till välgörande ändamål. Man sålde pensionärer och vanvårdade. Detta är inte den genomsnittlige medlemmens uppfattning. De ligger närmare oss och de utsatta än dem som har behov av att dra av några kronor för välgörande ändamål.

Maria Larsson backade inte bara därför, hon backade för att Reinfeldt gav henne tillstånd. Det skulle vara försmädligt om regeringen skulle åka på stryk i en fråga som handlar om ett av de få humanistiska inslagen regeringen har, ersättning till vanvårdade.  Oppositionen insåg vikten av att ta tag ifrågan, de har följt opinionsbildningen på Facebook och i pressen, kanske också min ilskna blogg om brist på intressen från nämnda grupp. Tillsammans med SD skulle de kunna driva igenom ersättningen i Riksdagen, bättre att göra upp i förväg istället för att tippas av Sverigedemokraterna.

LIBERAL 110912
”Det ska snart hållas en fin ceremoni för regeringen. Då kommer antagligen barnminister Maria Larsson (KD) hålla tal om hur förtjusande ledsen hon är över att barnhemsbarn har torterats. Fredrik Reinfeldt (M) kanske också talar! Hursomhelst, det lär bli toppenfina tal som visas i Rapport. Men vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att den inbjudna publiken – offer för vanvård i svenska fosterhem – infinner sig. Gör de inte det, blir regeringen ledsen. Och så kan vi inte ha det på regeringens PR-dag. Styvbarn, gör er plikt mot farbror Fredrik.”  ”Samhällets styvbarn är en unikt sårbar grupp. De skils från sina föräldrar, tas från sina hem. Som barn har de inte ordets makt, inte pengars makt och inga närstående som skyddar dem eller larmar om de far illa. Politiska partier är ointresserade; barnen har ju varken rösträtt eller tillhör det viktiga väljarsegmentet ”barnfamiljerna”.
Jag blev på något sätt berörd av den ledaren för dess ironi, allvar och på något sätt också empati för oss. Jag tror att det är Medias förtjänst till stor del att Maria Larsson backar. Hon hade aldrig trott att en liten udda grupp fd barnhem och fosterhemsungar skulle väcka sådan debatt. Hon gjorde oss till ”dom”, sa att vi var bara en av många grupper som farit illa. Att det var svårt att avgöra vem eller vilka som skulle ha rätt till ersättning.   Att det inte fanns dokumentation.

Nu är vi en grupp som farit illa i barndomen, vi ska få upprättelse, men förslaget skall läggas av oppositionen.  Det Maria Larsson jobbat med i åtta år skall de andra komma med på två dagar? Varför kallade inte Maria Larsson in oppositionen tidigare i utredningen?  Kanske var det så att hon ville ha fjädern själv om det lyckats från början. Men Maria vi är luttrade, vi tror inget för än proppen ligger i Riksdagen. Så vi fortsätter bevaka frågan. Vi ses på slutrapporten om Vanvården.

Jag skall ta mig en funderare över Ceremonin…kanske skall jag gå om det går åt rätt håll. Inte för pengarna utan för att Staten tar på sig ansvaret för vår tappade barndom. Ursäkt utan pengar är inget värd men pengar utan ärlig Ursäkt är ännu sämre.

3 svar till “Maria Larsson gör en halv pudel…lägger ansvaret på oppositionen

 1. Magda Larsson

  Hur fungerar den förening du är ordförande för – eller de andra föreningarna?
  Är ni bara tillgängliga för massmedier; eller rent av även för människor som deltagit i utredningen och som vill ställa frågor.

 2. Hej Magda Samhällets Styvbarn är till för sina medlemmar och dem som varit placerade på barn- eller i fosterhem. Det innebär att du självklart är välkommen till oss. Vi har även lokalavdelningar, lokalombud i landet så att vi kan få en form av närprincip för möten och träffar ute i landet. Vi tar emot alla vare sig de varit utsatta för vanvård eller ej. Tanken är att Samhällets Styvbarn skall kunna organisera alla med likartad bakgrund. De som haft det bra är en viktig grupp då de också kan ge erfarenhet av sådant som är bra och kan återanvändas i aktuell debatt. Det viktiga är att det finns en intresse och kamratorganisation för oss. Just nu är tonvikten mycket på upprättelse och därmed har även Media kommit med. Maria Larsson startade den karusellen. Just nu behövs Media för oss alla, det var en viktig sak för att få den vändning som blev. Hör av dig till mig via min mail. anne.skaner@bredband.net….

 3. Magda Larsson

  Tusen tack för din mailadress. Försökte ringa ett telefonnummer jag hittat men det hade upphört.
  Pratar gärna med dig vid tillfälle.
  Du har skrivit många oerhört bra och insiktsfulla artiklar.
  Det är ju också mycket viktigt att förmedla kunskaper och erfarenheter i medierna.
  Vi får väl egentligen vara tacksamma för att det som hänt väckt ett så stort intresse och en sådan moralisk indignation hos politiker, allmänhet och i medier.
  Det här politiska agerandet är en skamfläck som överträffar några av de värre jag sett och upplevt.
  Gud förbjude att någon av de inblandade ens överväger att delta vid en ceremoni utan att den här frågan blivit löst på moraliskt acceptabelt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s