Okunskap i debatten om syndabockar inom vanvården

När Morgan Johansson (S) gav Göran Johansson i uppdrag att granska den sociala barnavården och de vanvårdade, var direktivet klart och tydligt att fokusera på de utsatta inte förövarna. Om detta kan vi tycka mycket, men det finns också en grundläggande viktig tanke i detta. Många av dem som utsatts är idag är äldre, där förövarna oftast inte finns kvar i livet. Det gäller både personal på barnhem och i de sk barnavårdsnämnderna. Att söka förövare skulle alltså ha exkluderat väldigt många ur gruppen vanvårdade. Eftersom Sverige har en skarp preskriptionstid vad gäller brott skulle det också varit omöjligt att ställa någon förövare till svars för begånga handlingar. Att fokusera på den utsatta gruppen ser ur det perspektivet klokt ut.

I debatten uppstår en politiskt märklig diskussion om vem eller vilka politiska partier som var ansvariga för att tillsyn och omsorg inte fungerade. Jag tror inte att det gagnar debatten att prata om historiska misstag på det viset mellan rött och blått. Må vara att Sverige hade socialdemokratisk regering, men detta var inte detsamma som att Sveriges kommuner styrdes av någon uttalad humanistisk inställning till sociala problem.  De sk barnavårdsnämnderna ute i kommunerna var inte sammansatta efter politiska val, utan efter redbarhet och klanderfritt leverne. Med starka inslag av borgerlig moral.  De grupper som har spelat en aktiv roll som moraliska väktare från sekelskiftet och fram till 1960-talet har framför allt varit lärare, politiker, präster, socialarbetare, men även läkare. Alla dessa grupper har på olika sätt varit involverade i frågor som berört barnen i samhället. Dem som representerade makten och sociala myndigheter var  i hög utsträckning borgerlighetens män men de som bedömdes var under- och arbetarklassens barn och deras föräldrar. Borgerligheten var vid förra seklets början allt mer normgivande för andra grupper i samhället också för arbetarklassen när det gällde vad det goda och riktiga livet skulle vara. Uppfattningen var att om arbetarklassen kunde diciplineras till borgerliga ideal skulle många problem vara lösta.

Att utifrån en faktisk historiebeskrivning använda partipolitiska beteckningar i vår fråga om vanvård är därför djupt orättvis och fel. Frågan vinner inget på att lägga enskild partipolitisk skuld utan mer på att den den tiden präglades av moral med rötter i konservativ kristendom. Därför skall vi idag inte fortsätta diskutera utifrån partipolitisk hänsyn utan ifrån Samhällets samlade ansvar. Oberoende kommunernas politik då, fanns det lagar och föreskrifter om hur barn skulle hanteras. Att detta inte fungerade berodde på bristande tillsyn och ansvarsbrist. Den okunskap som rådde då råder till viss del också idag, eftersom politikerna inte lärt sig av historiska misstag. Ursäkten skall komma från alla riksdagspartier och mynna ut i en Nolltolerans mot framtida övergrepp och kränkningar av barn.

2 svar till “Okunskap i debatten om syndabockar inom vanvården

 1. Berit Emanuelsson

  Instämmer helt med dig Anne!Den beskrivning av tingens ordning som du här ovan beskriver är helt korrekt!Ursäkten måste komma från alla riksdagspartier!

 2. Så sant som det är sagt! Jag förstår att du menar att vi inte kan skylla på socialdemokratin? Eller högern? Utan på alla mellanhänder däremellan? Som har utfört detta ” arbete” med att kränka människor?
  Det betyder således att varken sossar eller höger politiska partier bär ansvar för det som skett? Utan den fysiska människa som utfört ”ordern”?
  Man bortser således ifrån det politiska ansvaret i denna fråga?
  Socialdemokraterna tod för makten men kommunerna handlade fel?

  Eller?

  Jag förstår inte riktigt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s