Ödmjukhet leder till självkänsla och egen tillit

Rubriken är kryptisk, men den innehåller oerhört mycket av det jag sett delar av mitt liv. Jag har delat livet i mångt och mycket med människor på den lägre skalan i samhället. Gjort några snabbvisiter i de fina salongerna men vänt och gått ut i vardagsrummet. Inte för att finsalongerna inte är varma och välstädade utan för att de är trånga och fyrkantiga. Vardagsrummet och köket passar mig bra, lite oordning i redan. Sittvänligt och ofta utrymme för allt och alla. Jag är inte särskilt ödmjuk, kan framstå som oerhört burdus och påig. Men kan också känna stor tacksamhet över saker som i livet blivit så oerhört bra. Två underbara barn, en fd fantastisk X-man och till och från ett oerhört bra särboförhållande. Två goa hundar, som jag älskar men som också binder mig. Av alla drömmar från det jag var liten om Dramatens Stora Scen och att spela teater till att tja bli något, blev det kanske något mitt emellan. Det är inte så illa att leva ett mittemellan liv. Det innebär att vissa dagar är allt oerhört uppåt och bra andra dagar ganska trist och vardagligt. Men jag möter oerhört många ödmjuka personer runt omkring mig. En av dem är en person som under flera år levt med en tandstatus som direkt talar om vad och vem jag är. Ingen kostym i världen skulle kunna skyla det sociala utanförskap som dålig tandstatus skapar. Efter att äntligen fått hjälp med riktiga tänder (inte löständer) vände det för personerna ifråga. De började gå med rak rygg, de log och skrattade på ett annat sätt. Omvärlden såg plötsligt med andra ögon, det fanns inget som direkt pekade på ett utanförskap. Det slår mig att tänder är det viktigaste vi har. Det är också den mest eftersatta vården i Samhället eftersom det är fruktansvärt dyrt för en stor grupp människor.  Tänder är en social fråga mer än allt annat. Vilken arbetsgivare anställer någon med luckor och svarta stumpar i munnen och vilka är det som har den tandstatusen – utslagna, marginaliserade och fattiga. När samhället lägger ner pengar på att hjälpa människor, blir tänderna det som får vänta. I stället är det välgörenheten som träder in och förstår vikten av att tänderna är en del av vägen tillbaks. Borde det inte vara självklart att tandhälsa är lika med allmänt hälsotillstånd och omvårdnad. Vore jag socialminister skulle jag införa fri tandvård inom ramen för sjukförsäkringen. Ålägga socialtjänsten att betala för de människor som inte kan klara det på egen hand. Se till att alla fick samma rätt och möjlighet att underhålla sina tänder.

Ett annat om ödmjukhet kände jag när jag såg Skavlan i går med My Skarsgård och Benny Andersson och hans son Ludvig. Man pratade om alkohol och missbruk/beroende. Det som slog mig var med vilken insikt Ludvig pratade om ärftlighetsfaktorn och beroendet. Med vilken tillit det fanns mellan honom och Benny. My som berättade om gömda flaskor och den ständiga jakten på alkohol utan att inse att hon var beroende. Men i slutänden hur de alla tre kommit till samma uppfattning att de vill leva ett nyktert liv, för att det finns betydligt mer vinster i det än i att utsätta sig själv och anhöriga för avigsidorna med alkohol. Att visa den här formen av inslag på bästa sändningstid i ett underhållningsprogram är tycker jag personligen oerhört starkt. Att det är mer eller mindre kända personer är i sammanhanget ointressant. Sjukdomen alkoholism skiljer inte mycket mellan finsalongen och parksoffan. Den första gruppen har allt att förlora och den senare har redan förlorat allt. Benny Andersson var inte beredd att offra familj, barn och barnbarn. Det kallas eftertanke och insikt.

Jag är inte nykterist, inte beroende men jag har en så oerhörd djup respekt för människor som är nyktra alkoholister. Respekt för den ödmjukhet de visar inför sitt eget problem och omvärlden. Tillfrisknandet ligger till en del  i att vara ödmjuk mot sig själv. Jag skulle önska att bag in the box drinkare, tänkte på att visst är det lite kul att kunna ta ett glas när man kommer hem osv. Men vilka signaler sänder jag till mig själv i det läget och vilka signaler skickar jag till mina barn. Det som skulle kunna vara lite guldkant på tillvaron är tyvärr också en stor plåga och skam för några hundratusen barn i vårt land.

Så jag avslutar min blogg med att i respekt och kärlek tillönska alla som kämpar för sin nykterhet – en dag i taget och allt mitt stöd. För det är så att Ödmjukhet kan leda till bättre självkänsla och skapa egen tillit.

2 svar till “Ödmjukhet leder till självkänsla och egen tillit

  1. Berit Emanuelsson

    Det är en väldigt viktig fråga du tar upp här.Tandvård!Vi är många som i flera år propagerat för att tandvård ska ingå i den allmänna sjukförsäkringen.Det är obegripligt att man skiljer tänderna från kroppen i övrigt!!!Håller med dig angående alkoholism.En fruktansvärd sjukdom som i sin förlängning även drabbar närstående till alkoholisten med allt vad det innebär….Sist men inte minst måste jag säga att jag tycker mycket om din blogg.Alltid kloka och eftertänksamma ord från dig.Tack för att du finns Anne.

  2. Vad vackert och omtänksamt skrivet…….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s