Dagen idag var God men sedan då…Upprättelse – ersättning

Idag trädde Maria Larsson in på presskonferensen för slutrapporten kring Vanvården. Inte ett spår av tidigare veckors trauma och spänning kring beskedet om ersättning till vanvårdsgruppen. För dagen innan hade hon gjort upp med oppositionen om ersättningsfrågan till vanvårdsgruppen. Utan uppgörelse skulle Maria Larsson inte varit på plats i Rosenbad och sagt att den rapport som Göran Johansson med kolleger tagit fram om den svenska vanvården, var ett stycke svensk historia som dokumenterar ett av de mörka kapitlen inom den sociala barnavården.

Jag är ju inte långsint, Maria Larsson hälsade spontant innan konferensen och jag säger till Maria att jag varit synnerligen förbannad på henne och att hennes uttalanden den 10 sept var en direkt kränkning mot oss i Vanvårdsgruppen. Man får säga vad man vill om Maria Larsson, för hon svarar ”jag förstår det och du hade all anledning att vara arg.” Men hon säger också att behöva gå fram den dagen och meddela ett avslag var den svåraste dagen i hennes jobb som barn- och äldreminister. Du kunde ha avgått och lämnat åt Borg och Reinfeldt att meddela beslutet,  men Maria Larsson valde att inte göra en kabinettsfråga av vanvården. Man kan inte avgå hur som helst, menade hon.

Jo Maria du hade kunnat avgå och räddat både ditt och våra ansikten. Det finns ingen som brinner för barnfrågorna, sa du, nej i den här regeringen brinner ytterst få för sk mjuka frågor, det har vi märkt inom vanvårdsgruppen.

Nu börjar dock nästa steg, Vem eller vilka får ersättning. Det skall skrivas direktiv eller sk regleringsbrev för Upprättelseersättningslagen.  Är det pengarna eller annan hänsyn som skall tas i det sammanhanget.  Vem eller vilka är de jurister som skall avgöra kriterierna för ersättningen.  5000 personer skulle innebära 1 250 000 000 kronor. Om fler söker dubbelt upp 2 550 000 000 kr. Vad kostade bristen på tillsyn och omsorg den här gruppen, tafsande barnhemspersonal, pedofilerna på barnhem och fosterhem. Slavarbete, bristande skolgång, dålig utbildning.  Det borde vara självklart att skrivningen i Kerstin Wigzells skrivning skall stå kvar att också muntliga berättelser skall vara en del av dokumentationen.  Vår utsatthet står inte i journalerna.

Men jag blir lika arg och ledsen på den grupp som anser att beloppet är för lite. Att just min barndom är sämre och därmed värd mer pengar, barns kränkningar handlar inte bara om övergrepp, barn blir kränkta när de inte beaktas inte syns inte får höras. Styvbarn är inte snikna, de vill bara ha ett erkännande såväl muntligt som ekonomiskt.

I arbetet för att rädda ersättningsfrågan handlade det inte om att öka ersättningen utan om att rädda det förslag som fanns. Att i ett sådant läge börja diskutera miljoner i ersättning skulle troligen ha lett till att det inte blivit något alls. Skulle förslaget fallit för att driva krav som aldrig skulle nå någon framgång.

Däremot tyckte vi inom Samhällets Styvbarn att gränsen 1980 lämnade en stor grupp utan möjlighet till ersättning. Göran Johansson säger i Vanvårdsutredningen att han anser att gränsen skall tas bort. Vi hade hoppats att det hade gått igenom, men också här handlade det om att taktiskt stödja det som var möjligt. Jag känner djupt för de drabbade efter gränsen 1980, Sofia vars barndom och en stor del av ungdomstiden blev sexuell utsatthet till liv med droger.  Jag nämner Sofia för att jag vet att hon har så mycket resning att hon inser att det inte handlar om miljoner men väl ett erkännande på att samhället gjorde henne lika illa som många innan 1980. Den här gruppen måste vi slåss för. Just nu vet jag inte hur det skall gå till. Lite trött och rörig i huvudet.

Jag brukar få kritik för att jag blir så glad. Du kryper för överheten och smulorna, sa en person lite giftigt till mig. Nej ni, jag kryper inte, för vare sig överhet eller andra. Däremot ser jag inte nödvändigheten av att vara förbannad eller arg allt för länge. Ilska suger liksom långsinthet. Jag kan förlåta, jag tycker att det är en del av processen. Att skilja på yrkesroll och person. Politikern Maria Larsson betedde sig oförsvarligt, men människan Maria Larsson vet jag någonstans att hon faktiskt stödde vår sak, troligen också att ersätta gruppen efter 1980. Jag är arg på Maria Larsson idag också, men jag väljer att lägga min engeri på andra frågor. Ja jag kunde ge Maria Larsson en kram på presskonferensen, därför jag tror hon behövde det. För att hon faktiskt som människan Maria Larsson mådde illa över det som hänt. Och för att jag tror mer på att,  trots allt,  man inte skall behandla andra illa utan som man själv vill bli behandlad.

Nej jag är ingen Gud eller ens särskilt bra. Jag är en fajter, jag triggas av motgångar och min envishet leder mig tills jag stupar. Men jag har så många dåliga sidor därtill att jag känner mig mänsklig och felbar. Men jag är glad för alla vänliga hälsningar från vänner och facebookfolket. Styvbarn, vanvårdade. Jag tycker vi nått upprättelse till en viss del. Eller är jag ensam om att tycka det.

 

Jag tar mig rätten att vara glad över att vi klarat det här så långt.

Annonser

5 svar till “Dagen idag var God men sedan då…Upprättelse – ersättning

  1. När blir det ceremoni, före ersättningen? Då är vi många som inte åker dit. Nån mer redogörelse än de två långa intervjuerna på 6 timmar, orkar inte jag ge. Då kan de behålla pengarna oxå. Mitt framtida liv är viktigare än 250 000 kr. Det blir en långbänk…denna gången oxå. Bra för dem, då har ju några till hunnit dö…..

  2. Berit Emanuelsson

    Nej Anne,du är inte ensam om att tycka,eller vara glad för den upprättelse som vi trots allt nått hittills.Du har gjort ett jättebra jobb,och att du ska ha kredit för att du är storsint nog att kunna ge en medmänniska som svikit,en kram.Det måste man iallafall beundra dig för,jag är tveksam att jag hade förmått göra detsamma.Storleken på ersättningen är inte det mest väsentliga.Det väsentliga är att det blir en ersättning.Ursäkten hade stått sig slätt om ersättningen uteblivit,liksom om man hade gjort det omvända,DVS,slängt till oss pengar utan ursäkt.Båda dessa saker hänger ihop.Nu får vi väl se tiden an och hoppas på att alla till slut ska känna att vi trots allt verkligen vunnit något.Bry dig inte om giftiga kommentarer,vi är många som tycker att du gör ett fantastiskt jobb!

  3. Hanteringen av detta, de minsta och svagaste i samhället, gör att man öppnar ögonen.

  4. Jag förstår din glädje! Känner igen det hos mig själv. Men jag går inte i den fällan längre, man blir så ledsen när man märker att man förlåtit en person som hade i avsikt att åter igen göra en blåsning på ens person. Sätta blå dunster i dina ögon! Det är så dom är folket från smurf-stan. Nä du! Myndigheter och politiker är helt opålitliga. Vad vet jag? Det kanske inte finns några pengar kvar i statskassan? Förvånar mig inte det minsta.

  5. Jag ser att du inte tar med mina kommentarer? Vad är problemet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s