Barnhemsbarnen Ingrosso – en stark och ömsint film – Han tror han är bäst

Två bröder och en syster. Kommer till Sverige på 50-talet från Italien med sin mamma för att bo tillsammans med pappan som sedan en tid jobbar på ASEA i Västerås. På Centralen i Stockholm står barnavårdsnämnden och väntar och tar syskonen till Nyboda Barnhem, där delas de upp på olika avdelningar. Storebror Carmine springer mellan avdelningarna för att trösta sina yngre syskon. Där börjar en brödrafejd som skulle pågå till 2010. Maria Kulbergh, skådespelerska och dokumentärfilmare har gjort ett ömsint och varmt porträtt av sina morbröder,  där skilsmässa, splittring och missbruk har dominerat släkten. Ett filmporträtt om det sociala arvet och hennes envisa kamp för att det någon gång måste brytas.

Filmen ”Han tror han är bäst” handlar om  hur två bröder via Barnavårdsnämndens insatser hamnar i en total social- och kulturell chock. Medan Aldo och hans syster hamnar i fosterhem blir Camone kvar på barnhemmet och flyttas runt på institutioner tills han och syskonen en dag återförenas med föräldrarna. Återföreningen innebär ett liv där barnen får svårt att återfinna sig själva. Aldo som tillbringat flera år inom svensk fängelsevård, tvingas från ett fosterhem där han önskat stanna kvar. I filmen berättar han att han inte ville flytta hem. Det familjeliv man drömt om blev ett liv med alkohol, ständiga gäster och inneboenden sam en pappa som periodvis misshandlade både barn och hustru. Mellan Aldo och Carmino uppstod tidigt en konkurrens, medan Aldo trots att han hamnade i drogmissbruk var den som tog plats i familjen valdes Carmino bort. I slutet av filmen när han läser sina journaler från barnhems- och institutionstiden, säger han ”jag blev bortvald”. Brödernas umgänge har varit minst sagt våldsamt och under alla år har de inte kunnat mötas utan att bråka eller hota eller slåss. Maria Kulbergh tog till sin uppgift att försöka få dem att mötas. Vi möter Aldo på fängelset där han äntligen får sin diagnos ADHD. Det blir vändningen på ett långt liv i kaos. Han börjar förstå sin historia, söker sin bakgrund och när han berättar om sonen Johan som dog för några år sedan till föjd av missbruk, bryter han igenom. Maria berättar att hon aldrig visste under tiden som hon filmade,  om bröderna skulle mötas och kunna prata igen. Nu fick filmen ett lyckligt slut, men det kunde lika väl ha slutat med slagsmål likaväl.

Vad man kan se av den här filmen är vad som sker när syskon splittras, får olika uppväxtvillkor och hur det sociala arvet följer i flera led. Syskonen Ingrossos pappa, skickades själv som 9-åring till fascisternas skola i Palermo för att lära sig veta hut. Det var också den historiska tillbakablicken som gav bröderna möjlighet att våga öppna nya dörrar.

Låt mig säga att filmen är gripande och smärtfylld, men också fylld av den humor och värme som Aldo tar fram vid besök av Maria och hennes barn, eller då han berättar om sitt liv. Det som är så otroligt är att Aldo säger ”Sverige är ett bra land att leva i”  detta barndomen och upplevelserna till trots. En återkommande illustration över vad Sverige innebar för 50-talets invandrare får man från Gröna Lunds Skylten ”Sagolandet”. Sverige var i Europas ögon ett Sagoland. Det kan vi var och en tolka som vi vill.

Jag träffade Maria Kulbergh och Carmine Ingrosso 2009 när filmen började spelas in. Under några timmar träffade jag och pratade med Carmine kring Nybodahemmet (där också jag bott), upprättelse och samhällets skyldigheter till dem som farit illa inom den sociala barnavården. Jag hoppas att filmen blir en del av en upprättelse inte bara för Ingrossfamiljen utan för oss alla med en bakgrund som barn- och fosterhemsbarn.

Jag hoppas att detta blir en av många filmer som kommer att visas inom utbildning för människor som skall arbeta med barn i socialt utsatta situationer. Tillsammans med Thomas Kangers triologi ”Stulen Barndom” Thomas Fallanders kommande film ”Jag vill bli dansk” finns otroligt mycket mer att lära och ta till sig än vad några böcker eller experter kan ge.

Han tror han är bäst kommer att göra en Sverigeturné i samarbete med Våra Gårdar under Oktober/November  Här kommer turnélistan

Han tror han är bäst 27/9   Göteborg, Doc Lounge
3/10  Stockholm, Premiär på Unga Klara
4/10  Norrköping
8/10  Tännäs
11/10  Lund, Doc Lounge
12/10  Vingåker
12/10  Varberg
20/10  Smålandsstenar
22/10  Oskarshamn
24/10  Kärrtorp
25/10  Skurup
26/10  Orsa
27/10  Säter
31/10  Nybro
2/11  Hallstahammar
7/11  Nora
8/11  Skänninge
9/11  Skara
22/11  Eksjö
23/11  Södertälje
28/11  Kalix

Turnéplanen kan komma att ändras under resans gång, så kontrollera gärna igen här på hemsidan när dagen för din visning närmar sig. Orter som troligen tillkommer är Västerås, Falun, Kiruna och Söråker.

 

3 svar till “Barnhemsbarnen Ingrosso – en stark och ömsint film – Han tror han är bäst

 1. Hej,

  Givet ditt blogginlägg ville jag bara berätta att “Han tror han är bäst” (om man inte sett den redan) nu finns att se (äntligen) på Voddler (www.voddler.com) på nätet.

  Här är en direktlänk till filmen som vi på Voddler visar i samarbete med filmens regissör och producent:

  http://www.voddler.com/en/documentary/info/2798385733648178303/han-tror-han-r-bst/

  Vänliga hälsningar,
  Anders Sjöman
  kommunikationschef Voddler
  anders.sjoman@voddler.com

 2. Förstår inte riktigt/ varför ska filmen visas
  För de som jobbar med barn / och inte för dem som är politiker och avgör hur socialtjänsten ska arbeta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s