Låt den skyldige komma in

Håkan Juholt har rört till det ordentligt. 160 000 i hyresbidrag, mot de 80 000 han borde haft. Juholt har inte känt till reglerna eller  att han har gjort fel. Hur det än är med det, finns det ju inte så mycket försvar till misstaget. Men å andra sidan verkar jakten på Socialdemokratiska ledare aldrig ta slut. Undrar just om inte media eller motståndare till socialdemokratin alltid ägnar väldigt stort arbete på att hitta misstag och lik i garderoben. Minns att Juholt sa att han inte hade några lik i garderoben, så själv måste han ha uppfattat hyresbidraget som helt okej.

Jag försvarar inte agerande, många sk vanliga människor som på grund av snåriga blanketter gör fel på bostadsbidragsansökningar,  har inte mycket nåd att vänta från den statliga myndigheten. Fel utbetalningar från försäkringskassa etc kan leda både till polisanmälan och rättegång. Nu kommer Juholt att klara sig undan polis och rättsliga efterräkningar, men de människor som en gång satte sin lit till att den mustaschprydde mannen med humor och glimten i ögat, skulle bli Socialdemokratins nya ledare fick uppleva en kort tid av glädje. Möjligtvis får alla tobbleronedebattörer inom partiet möjlighet att se att även män kan vara felbara, också den man som så många män ute i partidistrikten lyfte tyckte var okej.

Men var finns liken i de andra garderoberna. Carl Bildt har allt sedan han fick jobbet som utrikesminister har Carl Bildt haft lojaliteter inom privata intressen som inte hör hemma hos en minister. Visserligen har tidningarna skrivit om detta, men knappast i de omfattningen att Carl Bildt ens övervägt att avgå eller hans chef funderat över det.

Alliansfritt Sverige LIBYENAFFÄRER. Carl Bildt har som utrikesminister varit påfallande avvaktande och handlingsovillig gentemot Libyen. Samma sak kan emellertid inte sägas om hans år som styrelseledamot i Lundin Oil.

Utrikesminister Carl Bildt (M) har verkat synnerligen passivt under Libyen-krisen. Faktiskt har agerandet varit så lamt att det blivit universellt sågat av alla utom statsminister Reinfeldt.
Styrelseledamoten i Lundin Oil Carl Bildt (M) verkade å andra sidan synnerligen aktivt i Libyen. Under Bildts tid hade bolaget omfattande verksamhet i landet och med den libyska staten, rapporterar Expressen. En verksamhet som han som styrelseledamot måste ha känt till, då han skriver under företagets årsberättelse.”
Idag avslöjar Olle Svenning i Aftonbladet att Carl Bildt så sent som i februari sagt att ”vi inte bör stödja den ena eller den andra sidan” i Libyen. Han ville förhålla sig neutral, inte så konstigt kanske sett från hans horisont, han har varit djupt involverad i Lundin Oil, ett företag som är inkopplat på Gaddafis oljepipeline.
Sedan den 1 juli befinner sig Martin Schibbye och Johan Persson i fångenskap i Etiopien. De greps under en reportageresa i Ogadenprovinsen, där de färdades tillsammans med en gerillagrupp. Nu står de åtalade för stöd åt terrorism och för att ha tagit sig in i landet på ett olagligt sätt.”
Bildt o Lundin Oil har diskuterats sedan hans tillträde, men Carl Bildt är skicklig och klarar sig. Han skyddas också av landets Statsminister ur samma parti. Vem skulle efterträda Carl Bildt?  Man skall inte gradera brott, men jag tycker att som utrikesminister skall man stå fri från både svenska privata och multinationella företags påverkan. Kanske inte märkligt att journalisterna i Ogadenprovinsen som skulle granska Lundin Petroleums verksamhet i området inte har något stöd av utrikesministern.

Under förra veckan avslöjade tidningen ETC att de två journalisterna befann sig i Ogadenprovinsen bland annat för att granska oljebolaget Lundin Petroleums verksamheter i området.” Ett bolag som Carl Bildt så sent som 2006 var styrelseledamot i.

Om media ställde frågan anser ni att regeringen tappar i trovärdighet med Carl Bildts agerande i Lundin Oil, skulle de flesta nog inte bry sig. Ändå är det samma oetiska förfarande. Bara en skillnad Carl Bildt har skydd av sin regering men Juholt är lovligt byte.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s