Privat vård drivs inte av visioner

För lite sedan kunde vi läsa att Carema förlorar sitt kontrakt för ett äldreboende i Stockholm, Kopparlunden. Tidigare har Attendo Care fått kritik och tappat kontrakt. Trots detta fortsätter kommunerna att göra upphandling med både Carema och Attnedo  Care. Äldrevården skall vara billig och det är väl inte så märkligt om det blir billigt om verksamheten drivs av ständigt underbemannad personal och till lägsta mänskliga servicenivå.

Bakom företag som Carema och Attnedo Care står inga drömmande entreprenörer som har visioner om att göra vården till en tillgång för människor, utan kalla ekonomiska intressen. Till sin tjänst har man gräsrotsanställda i sina olika företag som ofta drivs av andra ideer än huvudägarnas, att ge god vård. Men intressena går i sär. Vårdbolagen vill tjäna pengar, väldoftande skattemedel som kan delas ut till ägarna. Ja men då kan vi välja bort den eller det vårdalternativet. Nej så enkelt är det inte. Privat vård i Sverige drivs av ett fåtal stora kapitalplaceringsbolag,  så även om vi byter boendet Rosen till Sömngångaren är det samma ägare och samma penningfilosofi som döljer sig i kulisserna – multinationella kapitalplaceringsbolag som ser hur lätt det är att tjäna pengar i Sverige. Ett Sverige där privata alternativ snart inte är ett alternativ utan ett måste.

Carema Sjukvård är verksamma genom Ambea som har ägts av två riskkapital med det intetsägande namnet 3i och GIC som tros ha kopplingar till Singapores regering. 2010 köptes konceren av Triton. Triton AB Sverige,  anses vara Sveriges hemligaste riskkapitalbolag och har sin adress på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Triton är registrerat i skatteparadiset Jersey och består av en mängd dotterbolag och är storägare i Bravida (installationsföretag) med 8 000 anställda och har bla 50 % i Ambea (Carema och Mehiläinen med mer än 10 000 anställda).

Attendo Care som är kända inom sk äldreomsorg har under senare år dragit på sig allt fler anmälningar och många som arbetar inom företaget vågar inte föra fram kritik av rädsla för att förlora jobbet. Under namnet ”Attendo Individ och Familj” bedriver man också sk konsultstödda familjehem. Men om nu äldrevården fungerar på så dåliga premisser inom Attendo,  hur är det då med familjehemmen. Vem eller vilka granskar Attendos familjehem och görs det någon kvarlitetsgranskning och kontroll av Riskkapitalbolagen som bedriver familjehem. Är det samma drivkraft där som inom äldrevården, lättåtkomliga skattemedel?  Hur diskuterar de familjehem som är anställda under Attendo och vad har Familjehemmens riksorganisation att säga om detta.

Helt klart är att privat vård av gamla och socialt utslagna har blivit en guldgruva för sina ägare, där skattemedel garanterar tillflödet av pengar som sedan stoppas undan i Skatteparadisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s