Låt hjärtat råda och släpp in fler i Stadshuset den 21

Den 21 november är dagen så många ur Vanvården väntat på. Äntligen skulle den officiella ursäkt som man önskat bli verklighet. Men för en stor grupp ur vanvårdade har förväntan bytts till besvikelse och sorg.  I förra veckan meddelade det Callcenter som sköter anmälningarna att det var fullt och att det som nu stod tillbuds var reservlistan och att få en skriftlig ursäkt hemskickad.

Aftonbladet tycker inte att frågan om hur många som får plats eller hur inbjudningarna gått till är särskilt viktig och vill inte ta in den på sin debattsida. Själv tycker jag att det är viktigt, att man kanske började i fel ände trots allt. Att det var för kort tid. Att allt för många inte hann upptäcka, den svenska We are sorry-day, innan det var fulltecknat.

Beskedet har vållat oerhörda diskussioner bland de berörda. Långt ifrån alla hade ens hunnit få information innan gästlistan stängdes och många har av osäkerhet valt att vänta. Det krävs mod och ork att ta sig till Stockholm och övervara den här stunden. Beskedet om den officiella ursäkten förmedlades den 14 september, men det dröjde ytterligare dagar innan den hade publicerats i media. Däremot fick beskedet en snabb spridning inom FaceBook där bl.a Samhällets Styvbarn lade ut på både hemsidan och på sin vännsida på FaceBook.

FaceBook är en överlägset snabb informationskanal, men långt ifrån alla inom vanvårdsgruppen har tillgång till dator eller är medlem på Face Book. Det innebär att oerhört många äldre fick informationen sent via papperstidningar och andrahandsinformation. Steget därifrån till att sedan anmäla sig är långt för den grupp som känner sig osäker om de vågar synas i offentligt sammanhang. Men det handlar också om att klara den timme som det handlar om, vilka känslor och minnen river ceremonin upp!

Att antalet anmälningar skulle bli så stort kom kanske som en överraskning då det varit en oerhörd turbulens kring Upprättelsefrågan. När Regeringen först gick ut och sa nej till ersättningen, men lite vårdslöst sa att en ceremoni kan ni få, tappade många förtroendet för politikerna i Regeringen. Hur allvarligt menade man med ursäkten egentligen. När så Maria Larsson meddelade att Regeringen backat steg hoppet igen. Ersättning och Ceremoni innebar att flera av tidigare tveksamma tänkte om.

Ersättningsfrågan är generellt ett viktigt beslut för alla inom vanvårdsgruppen, men i den äldre gruppen betyder ursäkten troligen så mycket mer. Inte minst att kunna delta och personligen få höra det på plats tillsammans med andra.

Stockholm Stadshus rymmer 1 200 människor. Det är en värdig lokal för ändamålet. Och det är troligen den enda offentliga lokal Stockholm har som klarar så många människor med en värdig inramning. Men detta till trots måste Regeringen överväga att släppa till fler platser, begära tillstånd från Brandmyndigheterna om att få ta in fler. Jag är övertygad om att Stadshuset kan rymma ytterligare några hundra med god vilja från Regering och brandmyndigheters sida. Det handlar om en stund i människors liv som troligen inte kommer tillbaks och hur stor betydelsen är vittnar alla samtal, facebookdebatter om. Vanvårdade har alltid upplevt att de blev utestängda som barn – att nu stänga ute dem den här dagen är att riva det lilla förtroende och förhoppning om myndigheterna, som byggts upp.

För alla som inte får plats, inte kan ta sig till Stockholm sänds hela ”We are Sorry Day” i SVT. Jag hoppas att kommunerna anordnar platser för människor att mötas och se detta tillsammans och att det också kan bli en kommunal ursäkt. Det tillåter Kommunallagen även om den inte tillåter att dela ut pengar. Detta är trots allt en dag som många vill uppleva kollektivt.

11 svar till “Låt hjärtat råda och släpp in fler i Stadshuset den 21

 1. Undrar om man är beredd att ta risken
  att gå över gränsen för hur många som blå hallen rymmer med tanke på vilka konsekvenser det kan få …

 2. Berit Emanuelsson

  Jättebra att du tog upp det här Anne.Jag blev bestört när jag fick veta att alla som ville närvara inte skulle få tillträde.Det verkar som om det har gått troll i hela denna historia med allt velande hit och dit,och nu detta!Min första reaktion när jag fick kännedom om att några blir utestängda,var att vi alla skulle enas om att samlas utanför stadshuset och stanna där under hela ceremonin som protest,men frågan är om en sådan aktion skulle få någon effekt….?

 3. Ping: Besvikelse inför upprättelseceremoni – Det tog ju ett tag innan föreningarna nappade på att platserna inte skulle räcka till. Det är först nu de börjar beklaga och ojja sig. Åter igen ett övergrepp från politiskt håll. « ssegk

  • det är väl magstarkt att beskylla dem som anmält sig för att de deltar i ett jippo eller spektakel. Det vittnar om bristande respekt för den som vill delta. Att alla inte fick eller får plats är knappast något som föreningarna kan göra mycket åt, och du som skäms behöver inte delta. Inte överhuvudtaget engagera dig ifrågan. Det är också en frihet. Det säger mer om dig än om dem som vill delta. Vilka är det som driver att alla som ville skulle få plats? Sedan är det faktiskt Regeringen som bjuder in och inte föreningarna. Sedan är det intressant att veta vilka du anser har större anledning att delta än dem som kommer att finnas där.

 4. mikael sjöberg

  besviken

 5. Nej Stella jag vågar ta emot kommentarer jag censurerar ingen men ditt inlägg är för långt ingen orkar läsa en kommentar som är längre än min blogg. Du får respektera detta. du är välkommen att skriva igen men kortare inlägg. För din kännedom lägger ut vår korrespondens på bloggsidan.

  On Fri, 4 Nov 2011 11:25:32 +0100, Stella
  Du törs inte ta med min kommentar. Det är ända felet
  Date: Fri, 4 Nov 2011 09:55:50 +0100
  From: anne.skaner@bredband.net

  Jag tog inte in din kommentar då den var på tok för lång. För det andra för att den var ganska oklar. Vad gäller pengarna har aldrig sagts att det skall delas ut några pengar vid ceremonin, Mig veterligt har det heller inte hänt i något annat land. Ersättningen för barndomen måste var och en söka, det är inget som delas ut. Därtill är riksdagsbeslutet inte klart, vilket är en förutsättning. Att alla inte får plats är sorgligt, men det senaste är att det har kommit in återbud eftersom en del väljer att se det på TV. Det skulle innebära att alla som står på reservlistan med all säkerhet kommer med. Det är ingen som är vald av någon utan det har varit fritt för alla att välja själva. Man får gärna kommentera det jag skriver men det måste ha en viss saklighet trots allt. Du är välkommen att skriva igen, dock kortare och mer inom det som jag har skrivit om.
  Hälsningar Anne skåner

 6. Ping: Undra hur många av de vanvårdade, de verkligt vanvårdade som kommer att vara med i blå hallen under upprättelsecermonin!? « ssegk

  • Ja det är den stora frågan givetvis, men jag hoppas att människor har så mycket förstånd att de inte går dit för att snika eller av nyfikenhet, jag tror dock att de som kommer faktiskt ingår i gruppen. väl mött den 21 nov

 7. Hur blir det med integriteten för de som deltar? Kan faktiskt vara så att en och annan inte vill bli ha sin identitet utlämnad till allmän beskådan.
  Det är väl mycket troligt att det finns deltagare som överhuvudtaget inte vill bli sedda av mediefolk.
  Det är helt oacceptabelt om närvarande vid ceremonin förväntas acceptera att kunna identifieras/ses/ av mediefolk!!!!

  • Hej Magda, om man väljer att vara i Stadshuset får man kanske acceptera att bli sedd, sedan är det så att media inte får fotografera hur som helst och måste fråga först. Jag tror inte media känner igen alla som är där, vi vet ju alla vilka villkor som gäller och tillställningen är ju på sitt sätt offentlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s