Facebook löser alla sociala problem – drar sig inte för att demonstrera den 21 nov

Familjen i Sandviken där pappan orätt pekades ut som pedofil har inte skapat debatt utan lagt mer olja på elden. Det brinner på Facebook sk sociala sidor, hatet mot ” socialkärringar, systemet, dåliga lagar” står mot de rättfärdiga familjerna som har problem med Socialtjänsten. För givetvis, vilken av debattörerna på Facebook skulle någonsin gå ut och erkänna att det var rätt av kommunen att gripa in. Det finns inte på kartan. Jag har aldrig hört någon säga, tack för att mina barn fick lugn och ro i ett familjehem eftersom jag inte orkade eller kunde ge dem det.

Jag vänder mig mot bemötandet eller kanske snarare brist på,  av de familjer som behöver hjälp och får hjälp. Återigen,  man kan få alla att förstå, om det inte finns andra fel, att samhället ibland måste gripa in.  När Facebook har länkar på sina sociala sidor,  är det ofta länkar till artiklar som just Sandvikenfallet och ibland artikellänkar som är flera år gamla. SVD Brännpunkt  20111104 har ett inlägg av moderaten Per Hagwall, som givetvis surfar in på Sandviken och pedofildebatten.

Vi ser snart inte skogen för alla pedofiler. Sandvikens Kommun gjorde det oförlåtliga också i mina ögon, att anklaga en pappa för att vara pedofil och att inte åtminstone kunna be om ursäkt för detta. Det är detta som jag delvis menar med att kommunerna måste ta ett steg tillbaks när de gör fel. Jag slogs av hur vice ordförande i socialnämnden i SandvikenSVT Debatt, sa att hon inte var med just då och fattade beslut. Nej säkert sant, men Svenska Regeringen och Riksdagen fanns inte med när äldre människor som barn vanvårdades, men de ber ändå om ursäkt. Hur mycket kostar det för Sandvikens Kommun att be familjen om ursäkt för de lidande man förorsakat. Och om man nu hänvisar till barnperspektivet, hur bra är det och vilken skada medför det för barnen i familjen att ev höra att deras pappa varit en misstänkt pedofil.

Svensk Socialtjänst har genom att tiga, inte diskutera, inte bemöta inte kunna be om ursäkt, bidragit till den just hat- och frustrationssidor på Facebook. Gjort att alla även där det är befogat anser sig felbehandlade av Socialtjänsten.

Så här skriver barnrättsjuristen, Lena Celander-Jörgensen.   ” Att hävda att man skyddar barnen genom att frånta dem all kontakt med de två personer som är deras liv och trygghet visar på en oerhörd inkompetens. Socialtjänsten agerar maktfullkomligt utan hänsyn till barnets bästa. Det visar också på en allvarlig tendens hos Socialtjänsten, nämligen att överreagera när det handlar om anklagelser om sexuella övergepp samtidigt som man förblir passiv när det handlar om andra typer av övergrepp.”

Jag kan inte annat än instämma i hennes debatt och jag tycker att det här avsnittet är den springande punkten i socialtjänstens resonemang, ”Socialtjänsten påpekar alltid och gärna med att de inte har samma bevisvärdering som polis åklagare och domstol. Bara för att man frias är man inte oskyldig. Otaliga är de rättsprocesser som jag suttit i där socialtjänsten kallas av en förälder för att vittna mot den andra föräldern då de i sin utredning ”minsann sett att det kan ha hänt något”.

Här är något fundamentalt fel, Socialtjänstlagen står över Svea Rikes lag. Socialtjänsten lever i ett eget laghus, där människor med högst 30 p juridik avgör att Domstolarna har fel när de dömer mot socialtjänstens utredningar. Jag blir lika galen när Domstolarna (Förvaltningsrätterna) av ren slentrian och okunskap å andra sidan ställer sig på Socialtjänstens sida. 98 procent av alla ärenden i Förvaltningsrätten faller ut till Socialtjänstens förmån. Det behövs inte utbildning av bara socialsekreterare, politiker det krävs specialutbildning av de jurister som sitter inom Rättsväsendet i frågor som rör barnperspektiv, Barnkonventionen, psykologi och konsten att läsa en utredning.

Det var väl inte tillfällighet att Bo Edvardsson satt i SVT Debatt och underkände utredningarna på Socialförvaltningarna, samma utredningar som sk välutbildade jurister köper utan att fundera. Det kanske visar hur lite de kan just om detta ämne.

Per Hagwall på SVD, Brännpunkt väljer till skillnad mot inlägget på SVT Debatt att kåsera och raljera över ett ämne som man just haft som nöjes- och roliga historiebeskrivningar. Vem har inte hört roliga historier om fula gubbar, barn och pilsner eller att flickor får minsann skylla sig själva om de blir utsatta för övergrepp” hur mycket skall det randas av fördomar. Han skriver om den nya tiden moralpanik. Att synen på sexualitet och kropp förändrats till att bli något skamligt. Jag håller inte med om att systemet går mot någon form av moralpanik, vi har aldrig haft en så liberal syn på droger som vi har nu i Sverige, det finns starka krafter för att likt övriga Europa tillåta sk reglerade Sexhandel. Det finns en alkoholliberalism som tycker att det är fullkomligt okej att ge sina barn lite vin till maten. Det finns utredare och läkare som tycker det är fullständigt okej att skriva ut mängder av metadon och subutex till missbrukare.

Var ligger den nya sexmoralen! Moralpaniken.  Det finns pedofiler i Samhället och de finns där barnen finns. Vem ifrågasägger Patrik Sjöberg när han säger att friidrotten är ett bra ställe för pedofiler eftersom det samlar så många barn och ungdomar. Är det moralpanik att en kille hinner bli medelålders innan han berättar om vad hans tränare och styvpappa utsatte honom för. Pedofiler söker sig dit ungdomar är och de finns inom idrotten. Om man då har Lennart Karlberg som inte tar problemet på allvar, då är man riktigt illa ute. ”Har han hört av sig till dig efter blogginlägget?”                                                        – Nej, han tycker att jag är en pajas. Han kör en härskartaktik. Det kommer att sluta med att föräldrar inte vågar skicka sina barn till träningar när han visar upp en sådan total likgiltighet inför sådana viktiga frågor.”

Per Hagwalls debattartikel känns som en standup i text, inget man tar på allvar. Men det är just det är som det tråkiga att djupaste allvar blir ett stort skämt.

På Newsmill skriver en av de första ordförande inom Styvbarnen, Birger Hjelm en indignerad artikel mot bakgrund av Sandvikenfallet. Utrymmet ägnas sedan åt att göra ner Vanvårdvårdsutredningen, vilket jag inte kan se annat än att förlöljliga den grupp som deltagit i utredningen. Självklart vet Birger Hjelm som har sina sympatier när NKMR /Nordiska Kommitten för Mänskliga Rättigheter/ vilket inte har något med FN eller deras konvention  att göra. NKMR består av en grupp sk jurister och sympatisörer där en av ledarna inom NKMR reser runt i världen för att klandra den svenska agalastiftningen. NKMR anser att barnperspektiv är detsamma som att vuxna äger barnen.

Birger Hjelm har aldrig varit någon vän av Vanvårdsutredningen, jag ingick i styrelsen när vi var kritiska mot att Göran Johansson skulle bli utredare, men jag har genom åren lärt mig att även den kantige byråkraten som jag mötte första gången i Årsta, har börjat förstå sammanhang och historia. Vanvårdsutredningen gör inte upp med systemfelen, nej men allt som berättats under intervjuerna finns på DVD inspelat utan censur. Jag har då hela mitt material inspelat, varken mer eller mindre.  Däremot tar Kerstin Wigzell upp förslag till ny lag i Barnskyddsutredningen. I princip ett helt nytt tänk- och synsätt på barnrättsfrågor. Hon tangerar detta också i Upprättelseutredningen.

Frustrationen över Upprättelsen, Sociallagstiftningen, bristerna på respons och förståelse från politiker ute i landet, ökar och man skyr heller inga medel för att synas. Närmast talas om att Demonstrera vid Stadshuset den 21 nov, alltså samma dag som Upprättelseceremonin genomförs.  För mig är det samma sak som att demonstrera mot kyrkan under en begravning.

Ett antal frustrerade demonstranter från Facebooks frustrationssidor anser sig ha rätten att ta ögonblicket från den grupp som väntat ett helt liv på sin upprättelse.

Aftonbladet, Expressen, SVD, SVT-Debatt, Sandvikens Kommun

Ett svar till “Facebook löser alla sociala problem – drar sig inte för att demonstrera den 21 nov

  1. Jag kan förstå om det skulle vara demonstation för oss efter 1980 som jag ju inte behöver förklara hur jag känner om, men att blanda samma allt annat är inte rätt…inte där och då…påminna om att ersättningsfrågan, trots allt inte är löst för alla-de måste göras för media tiger om det,men tjänstemanna ansvar etc borde de kunna demonstrera om före eller efter ceremonin…den har trots allt NI 1920-80 rätt att få del av i lugn och ro-er del är ju trots allt färdig nu…själv vet du hur jag känner i den frågan med,behöver ej tas med här…
    Hoppas det blir lugnt o värdigt i alla fall inne i lokalen så ingen förstör ceremonin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s